I TRØBBEL: Sportsminister Vitalij Mutko (t.v.) og president Vladimir Putin får ikke mye drahjelp fra den nye WADA-rapporten - med tanke på russisk deltagelse i Rio-OL. Her er de to fotografert i et møte med FIFA-president Gianni Infantino (med ryggen til). Foto: Sputnik Reuters

WADA: Russisk utøver skjulte ren urin i beholder inne i kroppen - så ville hun bestikke kontrolløren

Knusende rapport: Russisk utøvere bruker militærbyer for å hindre dopingtesting

Utenlandske dopingjegere blir truet av FSB-agenter når de prøver å komme inn i såkalt militære byer for å ta dopingtester.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det kommer frem i en rapport som WADA (det internasjonale antidopingbyrået) har offentliggjort onsdag.

Der kommer det også frem hvordan en kvinnelig friidrettsutøver prøvde å lure dopingkontrollørene: Hun prøvde å avgi urinprøve fra en beholder inne i kroppen sin - og WADA regner med at denne inneholdt ren urin. Men da hun prøvde på dette, lekket det på gulvet, og hun ble avslørt.

Les også: Sport Ekspress: Ny russisk skihelt anklaget for doping.

Utøveren kastet så beholderen i søppelbøtta. Hun prøvde også å bestikke dopingkontrollørene, ifølge WADA-rapporten. Til slutt avga hun en prøve som trolig var positiv.

En annen utøver, også hun kvinne, stakk ifølge WADA-rapporten av fra stadion midt i løpet sitt - og ble senere ikke funnet, med tanke på å avgi dopingprøve.

Rapporten forteller også om hvordan de «lukkede» militære byene i Russland blir brukt til å unngå dopingtester.

Bakgrunn: Han bestemmer Russlands skjebne

WADA skriver at utøverne kjenner til hvor vanskelig det er for dopingkontrollørene å komme inn i disse byene, og at de derfor oppgir at de oppholder seg i slike byer. Men WADA mener at utøverne oppgir disse stedene også om de ikke er der, fordi de vet hvor vanskelig dette er for dopingjegerne.

Antidopingbyrået skriver også at kontrollørene blir ydmyket av lokale FSB-agenter som truer med at de skal bli utvist fra Russland.

Les også: Sjarapova utestengt i to år.

Kappgang er en av «verstingene» i russisk idrett, og WADA forteller at 15 utøvere enten ikke startet, trakk seg eller ble disket under det nasjonale kappgangmesterskapet i Sotsji. Seks av utøverne hadde forøvrig meldt at de oppholdt seg helt andre steder enn der mesterskapet ble holdt, altså i OL-byen Sotsji.

Dette er noen av de mange eksemplene i rapporten, som konkluderer med at dopingjegerne blir regelmessig truet og hindret i å gjøre jobben sin.

Rapporten forteller at hele 736 forsøk på å teste russiske utøvere mislyktes - i perioden 15. februar til 29. mai 2016.

Les også: Hevder åtte russere er dopingtatt fra 2012-OL

Den forteller også at drøyt 50 russiske toppidrettsutøvere er avslørt i doping i den samme perioden - de aller fleste for bruk av meldonium, hjertemedisinen som ble forbudt fra 1. januar 2016.

Denne rapporten kommer bare to dager før Rune Andersen skal legge fram sin Russland-rapport for IAAF (det internasjonale friidrettsforbundet). Andersen har i et drøyt halvår hatt som jobb å påse at russerne gjør noe med dopingproblemet, slik at de gjør seg «fortjent» til å kunne delta i friidrettsøvelsene i Rio-OL i august. Hva Andersen vil anbefale for Sebastian Coe og resten av IAAF-toppene er foreløpig uklart.

Les også: Rune Andersen: – Russland har gjort en enorm jobb.

WADA skriver i rapporten om utøvere som har kommet med uriktige opplysninger om oppholdsstedet sitt og ofte mangelfulle adresser. Flere skal også ha motsatt seg testing på ulikt vis.

Så sent som sist uke skulle de sjekke på en treningsleir for boksing. Da nektet trenerne først å legge fram ei liste over hvilke utøvere som var til stede, og det endte med at de den fram etter en hel times venting for dopingkontrollørene.

Les også: Hevder russisk sportsminister skjulte dopingsak.

De forteller også om to syklister som i mer enn ett år skal ha oppgitt feilaktig oppholdssted til kontrollørene. Da de ble anklaget for å unndra seg testing, valgte begge å legge opp.

WADA skal også ha oppdaget et mobilt laboratorium med blodsentrifuge og annet analyseutstyr under det russiske mesterkskapet i bryting, fristil. Rapporten oppgir ikke noe mer om hvor mange utøvere som skal ha brukt dette, eller hva som skjedde videre.

Et annet problem som trekkes fram er sikkerhetsfolkene på russiske idrettsarenaer. De sinker dopingkontrollørene bevisst. Dette har skjedd både i kappgang og bryting.

Det internasjonale antidopingbyrået kritiserer også den nasjonale russiske antidopingorganisasjonen Rusada for dårlig jobb på en rekke områder. Antidoping Norge har hatt et bredt samarbeide med Rusada.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder