KOMPISER: Ryan Lochte (t.h.) sammen med Michael Phelps i OL-bassenget i Rio de Janeiro. Phelps var ikke med på den mye omtalte, nattlige kjøreturen. Foto: David Gray Reuters

Lochte beklager at han diktet opp ran – sterke reaksjoner i Brasil

RIO DE JANEIRO (VG) Den amerikanske svømmestjernen Ryan Lochte ber nå om unnskyldning for at han diktet opp at han hadde blitt utsatt for et oppdiktet ran i Rio de Janeiro.

  • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg vil beklage min oppførsel sist helg, for ikke å være mer forsiktig og ærlig i hvordan jeg beskrev hendelsene den dagen, sier Ryan Lochte i en uttalelse som er gjengitt av Reuters.

DE FIRE: James Feigen (øverst til v.), Ryan Lochte (øverst til h.), Gunnar Bentz (nederst til v.) og Jack Conger. Foto: Staff AFP

– Jeg har tatt fokus bort fra de mange utøverne som har fått oppfylt sin drøm om å delta i OL.

Lochte og tre andre amerikanske svømmere forklarte først at de hadde vært utsatt for et væpnet ran i Rio de Janeiro i de tidlige morgentimer natt til søndag. Senere har de innrømmet at de har forklart seg falsk og at det ikke var noe ran.

– Vi aksepterer unnskyldning. Det er ingen hemmelighet at den brasilianske befolkning har vært skuffet over denne saken, sier Rio 2016-talsmann Mario Andrada på en pressekonferanse som VG er på fredag ettermiddag norsk tid.

Les også: Politimann: - Lochte diktet opp ranshistorien.

– Det er klart at det brasilianske folk har følt seg ydmyket.

Også IOCs talsmann Mark Adams er glad for at de amerikanske svømmerne nå har bedt om unnskyldning for sin oppførsel.

– Det er klart at det har vært sårede følelser her i Brasil i denne saken. Vi er glad for at det er kommet en passende unnskyldning, sier Adams.

Fredag morgen ble det klart at den siste av de amerikanske svømmerne som løy om å ha blitt ranet i Rio, får reise hjem. Også Jimme Feigen får tilbake sitt inndratte pass og kan forlate Brasil.

Les også: Rio-arrangørene flyttet penger fra Paralympics til OL

Men det koster: betingelsen for at han får dra hjem, er at han betaler nesten 90 000 kroner til et veldedig formål i Brasil, kalt Reaction Institute.

– Det ble ikke gjennomført noe ran mot disse utøverne, sa politisjefen Fernando Veloso på en pressekonferanse torsdag, og torsdag kveld kom det en offisiell beklagelse fra amerikansk hold.

– Vi beklager til vertskapet i Rio og folket i Brasil for denne forstyrrende hendelsen midt i det som skal være en feiring av store prestasjoner, het det i en uttalelse fra den amerikanske OL-komiteen.

Les også: Romário avslørte arrestert IOC-medlem for fire år siden

– Oppførselen til disse utøverne er ikke akseptabel, og den representerer ikke verdiene til Team USA, het det.

Videobilder viste at de fire svømmerne gjorde hærverk på en bensinstasjon. De forlot bensinstasjonen før politiet kom til stedet.

I tillegg til Ryan Lochte og James Feigen, var Gunnar Bentz og Jack Conger med på den nattlige rangelen etter at svømmekonkurransene i OL var over.

Mer om

  1. OL 2016
  2. Svømming

Flere artikler

  1. Medier: Lochte blir utestengt i ti måneder etter oppdiktet ran

  2. Amerikanske OL-stjerner ranet i Rio - trakk pistol mot hodet til gullvinner

  3. Politimann: – Lochte diktet opp ranshistorien

  4. Ryan Lochte offer for foxtrot-sabotasje

  5. Ryan Lochte er blitt pappa

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder