BESKYLDES FOR TOMPRAT: Stortingspolitiker Ib Thomsen (innfelt) er lei av åpenhetsløftene til Idrettsforbundet. Tom Tvedt ble enstemmig valgt til idrettspresident under idrettstinget i 2015. Foto: Ned Alley/Trond Solberg NTB SCANPIX/VG

VG undersøker «åpenhet i norsk idrett»: Frp-politiker kritiserer idrettstoppene: – Lever i sin egen verden med egne regler

Fremskrittspartiets idrettspolitiske talsmann, Ib Thomsen (54), mener han har vært altfor snill med toppsjefene i norsk idrett de siste årene. Han har «svært liten tiltro» til at de forvalter pengene til medlemmenes beste.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De siste ukene har VG satt søkelys på åpenhet og pengebruk i Norges Idrettsforbund (NIF) og i de største særidrettsforbundene. Forbundstoppene ble tidlig i mars utfordret på å legge frem reiseregningene sine, samt representasjonskostnader, for offentligheten.

Fredag formiddag fikk VG svar. Alle forbundene svarte hver for seg og fyldig over flere titalls sider, men de konkrete reiseregningene glimret med sitt fravær.

Skiforbundet skriver at «åpenheten har en grense». Idrettsforbundets begrunnelse for avslaget er at «NIF kan ikke medvirke til at den enkelte ansatte, tillitsvalgte eller forretningsforbindelse, urettmessig kommer i medias søkelys (...)».

Ikke alle er enige. Sosiolog og tidligere Arbeiderparti-statsråd Gudmund Hernes skriver følgende på nettsamfunnet Twitter: «Å bruke felles midler ikke privatlivets fred».

Så du denne? 12 av 15 kretser ber NIF-toppene vise reiseregninger

Frp-politiker reagerer

VG var i kontakt med Fremskrittspartiets Ib Thomsen før svarene fra de ulike forbundene forelå.

Stortingspolitikeren har «svært liten tiltro» til at topplederne i idrettsforbundet forvalter pengene til medlemmenes beste. Med begrunnelsen: «Hvis de ikke legger regningene frem, blir vi sittende og spekulere».

– Jeg har sittet i kulturkomiteen på Stortinget i seks år. Dette har vært et gjennomgangstema. De har sagt at de skal bli mer åpne, men i praksis skjer det noe helt annet, sier Thomsen til VG.

PÅ FOTBALLTINGET: Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, har lovet å legge frem sine reiseregninger for forbundsstyret og deretter for offentligheten. Foto: Ole Kristian Strøm VG

Idretten får årlig 2,3 milliarder kroner fra det offentlige, ifølge tall VG har fått fra Statistisk sentralbyrås satellittregnskap. Midler til idrettsanlegg kommer i tillegg.

I Idrettsforbundets svarbrev på VGs innsynsforespørsel, fremgår det at 87 prosent av NIFs inntekter på over én milliard i året stammer fra det offentlige.

Thomsen mener idretten ikke burde få offentlige midler hvis de fortsetter slik som i dag.

– Ikke hvis de ikke kan synliggjøre bruken av dem på lik linje med andre i den offentlige forvaltningen. Idretten lever i sin egen verden med egne regler. Det synes jeg er uheldig, sier han.

– Har dere vært for snille?

– Eller naive? Kanskje for snille og naive. Det kan virke slik, ja.

Les også: VG-sportens nyhetsleder: Idrettstoppene dukker unna debatten.

Idrettspresident Tom Tvedt sier følgende om kritikken hans egen organisasjon nå opplever:

– Jeg har ingen kommentarer til Ib Thomsens vurderinger om vår åpenhet. Vi ønsker naturligvis at alle skal være mest mulig fornøyd med jobben vi gjør, og søker hver dag etter å levere det medlemmene ønsker.

Bekrefter: NIF fortsetter First House-bruken: – Uspiselig!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder