FYRER LØS: Keepertrener Frode Grodås holder Rune Almenning Jarstein (t.v.) og Ørjan Håskjold Nyland i jobb før søndagens kamp mot Portugal.

Grodås: – Aldri hatt bedre keepere

BRAGA (VG) Erik Thorstvedt, Frode Grodås og Thomas Myhre kan bare gå og legge seg. Vi har aldri hatt bedre keepere på et norsk fotballandslag enn nå.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Keepertrener Frode Grodås - med 50 landskamper i shortsen - mener det han sier:

– Jeg tror ikke vi noen gang har hatt noen bedre keepere enn det vi har nå. De har utrolig gode forutsetninger. Det er moderne typer som er i besittelse av stor rekkevidde, de er gode med beina og de har posisjoner i klubbene sine.

– Så vi kan glemme Thorstvedt, Grodås og Myhre i den diskusjonen?
– Det er bare å gravlegge dem for alltid. Dette er litt andre keepertyper. Vi hadde våre ting vi var bra på, men det nivået disse keeperne holder er utrolig bra. De er veldig gode. De har gått en litt annen skole, har hatt en litt annen påvirkning og holder veldig høyt nivå.

Sett denne? «Halve» landslaget er på flyttefot

Han snakker om Rune Almenning Jarstein (Hertha Berlin) og Ørjan Håskjold Nyland (Ingolstadt) etter nok en økt her i Braga mellom de 2,44 meter høye stolpene, men Grodås snakker også varmt om Rosenborg-keeper André Hansen.

For Jarstein snudde alt denne sesongen. I fjor spilte han én kamp og var på benken i 15 kamper. Nå kan han se tilbake på 29 kamper. Og han holdt i tillegg nullen i 12 av kampene.

– Det har vært veldig gøy. En fin opplevelse, sier Jarstein til VG. Opplevelsen var nemlig så fin at han likegodt forlenget kontrakten med Hertha Berlin til sommeren 2019.

Ga klar beskjed

For kollega Ørjan Håskjold Nyland startet sesongen som et lite mareritt. Til slutt måtte han stille et ultimatum til klubbledelsen i Ingolstadt: Enten er jeg førstekeeper eller så drar jeg til en klubb hvor jeg får spille.

– Jeg ga klar beskjed, og sånn må det være. Planen var hele tiden at jeg skulle spille mer. I starten ville treneren rotere på keeperplassen, men det gikk han bort i fra.

Nå er treneren borte, og i tillegg forsvinner konkurrenten, Ramazan Özcan (31) som sørget for at Nyland så 28 kamper fra innbytterbenken.

Fikk du med deg denne? Høgmo kan ikke gi lovnader til Kosovo-aktuell landslagsduo

– Jeg har fått beskjed om at jeg blir førstekeeper neste sesong og da blir det slik jeg håpet det skulle bli. De forstår min situasjon: Jeg er landslagskeeper og da må jeg spille fotballkamper.

Keepertrener Frode Grodås har med andre ord to førstekeepere som spiller i Bundesliga når VM-kvalifiseringen innledes i høst.

– Luksusproblem

– Vi har bare plass til én, så det blir en utfordring for meg. Men det er jo noen som vil bli skuffet når det drar seg til.

Rune Almenning Jarstein skjønner at det blir en tøff vurdering.

– Det blir nok vanskelig å velge. Folk så kanskje på keeperplassen som et problem for noen år siden. Nå er det et luksusproblem. Vi har to keepere som spiller fast i Bundesliga neste sesong. Det er faktisk veldig bra for norsk fotball.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder