Avgjørende interception 20 sekunder før slutt: Butler serverte Patriots seieren i høydramatisk Super Bowl

Emmitt Smith: - Den verste avgjørelsen i fotballhistorien

Opphetet slåsskamp på tampen av oppgjøret

(New England Patriots - Seattle Seahawks 28-24) Seattle kunne bare gå inn en yard for å vinne sin andre Super Bowl på rad. Så dukket rookien Malcom Butler (24) opp og snøt Seahawks for seieren.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Den verste avgjørelsen i fotballhistorien, tvitret den tidligere storspilleren Emmit Smith om hvordan Super Bowl ble avgjort natt til mandag norsk tid.

– Det var ikke slik vi planla det før kampen, sa en tydelig lettet quarterback Tom Brady (37) etter at han kunne løfte sitt fjerde Lombardi-trofè etter en høydramatisk finale.

For det var på håret at ikke Patriots endte opp som tapende finalist. Med kun tre minutter igjen på klokka ledet Seahawks kampen 24-21 i et av de jevneste oppgjørende i Super Bowls historie.

Patriots hadde ballen kun fire yards unna Seahawks' målsone da Julian Edelman løp seg fri og fanget sin eneste touchdown-pasning for kvelden. Kicker Stephen Gostkowski scoret sikkert på «extra point», og sendte New England i ledelse 28-24 med to minutter igjen av kampen.

Fanget ballen med bena i sluttminuttene

Seattle Seahawks quarterback, Russell Wilson, svarte umiddelbart ved å finne Marshawn Lynch med en 31 yard pasning fra dypt på egen banehalvdel.

Med ett minutt og fem sekunder igjen på klokka skulle Wilson trylle på ny, med god hjelp av Jermaine Kearse. Han kastet 33 yards før Kearse først fanget ballen med bena, før han til slutt fikk festet hendene om ballen. Da trodde alle at man på ny var vitne til en sensasjonell snuopperasjon av Wilson og co.

Med ballen på motstanderens 1-yard hadde Seahawks bare å løpe inn seieren med ligaens beste running back Marshawn Lynch og 20 sekunder igjen på klokka. Men trener Pete Carroll valgte å la Wilson kaste ballen i stedet. Det skulle de aldri ha gjort.

For ut av intet dukket New Englands Malcom Butler opp foran Ricardo Lockette og snappet opp ballen

– Jeg hadde en visjon om at jeg kom til å avgjøre kampen og visjonen ble til virkelighet. Jeg er velsignet. Jeg kan ikke forklare det. Det er for sykt, sa matchvinner Butler til CBS etter kampen.

Brady på sin side var sikker på at kampen var avgjort i Seahawks favør.

– Jeg kunne ikke tro det! Jeg var sikker på at vi måtte ut på banen igjen, sa Brady i et følelsesladd intervju like etter kampslutt.

Artikkelen fortsetter under videoene

Slåsskamp i sluttminuttene

Det var ikke helt avgjort ettersom Patriots ikke kunne knele ut de 20 siste sekundene uten å gi bort en «safety». Men det slapp New England-trener Bill Belichick noen gang å tenke på. For da Michael Bennet ble avblåst for «encroachment», rant det over for Seahawks og Bruce Irvin. Linebackeren ble for het i topplokket og startet en skammelig slåsskamp på slutten av kampen. Det resulterte i 15-yard penalty, og da kunne Patriots starte finalefesten, ti år etter sist gang Brady løftet trofèet.

– Vi er svært sterke mentalt og vi kom tilbake. Prestasjonen av forsvaret på slutten var helt utrolig, sa Brady etter kampen.

Profilenes Super Bowl - og en ukjent 25-åring

Wilson, Brady, Lynch, Edelman og Gronkowski satte alle sitt preg på kampen med solide prestasjoner. Men den aller største overraskelsen het Chris Matthews.

25-åringen måtte ta den tunge turen til kanadiske fotball etter å ha blitt vraket i college-draften i 2011. Frem til finalen i natt hadde han kun fått tre innhopp for Seahawks og aldri fanget ballen. Etter kampen sto 1,96 meter høye Matthews igjen som den store overraskelsen med fire catches, 109 yards og en touchdown.

KALDDUSJ: New England-trener Bill Belichick slapp med skrekken da laget vant Super Bowl med knapp margin. Han unngikk derimot ikke den tradisjonelle Gatorade-bøtta som har blitt fast inventar hos Super Bowl-vinnerne. Foto:Stephen Dunn,AFP

Quarterback Brady ble også historisk under nattens finale med flest Super Bowl-touchdowns i karrieren (12) - en foran sitt store barndomsidol Joe Montana. Bradys fjerde Super Bowl-seier tangerer også Montanas fire finaleseiere mellom 1982 og 1990.Han ble også kåret til den mest verdifulle spilleren i finale for tredje gang - også det like mange som Montana.

Hektisk andre kvarter

Patriots åpnet Super Bowl med å ta i mot ballen, før den skiftet eier frem og tilbake i en poengløs første kvarter. I andre kvarter traff begge lagene bedre i angrep og Brandon LaFell fikk æren av å score kveldens første touchdown. Marshawn «Beast Mode» Lynch utlignet med en 3-yard TD like etterpå. Rob Gronkowski la på til 14-7 for Patriots, før Matthews helt umarkert kunne utligne til 14-14. Det konkluderte en ellevill omgang, før spillere og publikum fikk se et vel så ellevilt pauseshow av Katy Perry.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder