FLERE GULL? Nå diskuteres det om mix-stafett skal innføres i langrenssporten. Her fra Ski-VM 2015 Falun. Petter Northug jr og Finn Hågen Krogh (til venstre) vant lagsprinten.
FLERE GULL? Nå diskuteres det om mix-stafett skal innføres i langrenssporten. Her fra Ski-VM 2015 Falun. Petter Northug jr og Finn Hågen Krogh (til venstre) vant lagsprinten. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Norsk skepsis til mix-stafett i langrenn

Vurderes som ny øvelse fra neste sesong

SPORT

Det internasjonale skiforbundet (FIS) vurderer mix-stafett i langrenn. I det norske langrennsmiljøet møter det ikke direkte jubel – mer «vi venter og ser hva som skjer»-holdning.

Publisert:

Det var NRK som først meldte saken.

– Dette henger vel litt i luften. Og hvis det skal gjøres for å utjevne feltet etter Norges dominans, så er jeg usikker på om det er det rette, sier landslagssjef Vidar Løfshus til VG.

Les denne? Sundby vil gi langrennsverden nødhjelp

Finn Hågen Krogh som var med på det norske laget som tok annenplassen i søndagens stafett, tror ikke andre nasjoner vil komme nærmere Norge om det blir innført mix-stafett.

– Jeg er i utgangspunktet ikke for den typen øvelser, for vi har nok øvelser som det er, mener Krogh.

Forslaget om en stafett med menn og kvinner på samme lag er oppe til diskusjon i FIS. Vegard Ulvang, leder av langrennskomiteen i FIS, mener dette kan bli god underholdning.

– I Lillehammer var det åtte nasjoner til start under kvinnestafetten, mens det var 14 nasjoner under herrestafetten. Med en mix-stafett med to herrer og to damer ville vi hatt minst 14–15 nasjoner til start, og det blir god underholdning, forklarer Ulvang til NRK.

Mindre prestisje

Skiskytterne har en stafett med to kvinner og to menn på samme lag, og dette har vært en suksess blant skiskytterne, men i langrenn er flere løpere skeptiske.

– Jeg har ikke sett så mye på det. Men jeg har inntrykk av at øvelsen har litt mindre prestisje enn de andre øvelsene, sier Løfshus.

Les også: Fourcade refser Northugs image

Landslagssjefen er mest opptatt av «gjenkjennelse», at både utøverne og TV-seerne vet hva de får.

– Det var en brytningstid i 2005, med mange nye øvelser. Nå føler jeg at det har «satt seg». En ny øvelse nå? Jeg føler at det henger litt i lufta. Det kan bli for mye, og skal en ny øvelse inn så er spørsmålet hva som eventuelt skal ut, sier Løfshus.

Ingen betydning

FIS ønsker å unngå den store norske dominansen man har sett i langrenn i starten av denne sesongen. I søndagens stafett for menn i Lillehammer ble det norske lag på de tre første plassene. Blant kvinnene ble det også norsk seier, men der tapetserte ikke løperne seierspallen på samme måte som i klassen for menn.

– Norge er sterk både på dame- og herresiden, og jeg tror ikke noen andre nasjoner ville komme noe nærmere vårt nivå av den grunn. De må rett og slett bare jobbe mer og bli bedre på ski, sier Finn Hågen Krogh videre.

Frister ikke

Finnmarkingen lar seg i alle fall ikke friste av mix-stafett. som nevnt har skiskytterne en slik stafett med både kvinner og menn på samme lag. I alpint er det også slik, en lagkamp i parallellkjøring med representanter fra begge kjønn. Hopp har også en tilsvarende lagkonkurranse, men i langrenn har det til nå ikke vært snakk om det.

Niklas Dyrhaug som var med på det norske vinnerlaget i Lillehammer, er i motsetning til Krogh positiv til å prøve ut noe nytt.

– Jeg tror mix-stafett kunne vært kunne vært en spennende konkurranseform. Vi har jo mange gode løpere her i landet blant begge kjønn, sier Dyrhaug.

I år kommer det ikke til å bli gjort noen forandringer, men Ulvang forteller at mix-stafett kan bli innført fra neste sesong.

Her kan du lese mer om