PÅ HJEMMEBANE: Casper Ruud (17) møter svenske Eric Samuelsson i sin første kamp i Norwegian Tennis Open på Hasle tirsdag. Her har han nettopp smadret et GoPro-kamera som NRK ville feste på racketen hans under et pressetreff i Oslo mandag ettermiddag. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Casper Ruud: Forberedt på motgang

HASLE (VG) Christian Ruud (44) mener han og sønnen Casper (17) er forberedt på at Norges tenniskomet etter sin rakettstart på karrieren kan støte på motgang og nedturer.

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg synes han har hatt en jevn oppadgående kurve. Nedturene har kanskje vart en til to måneder. Vi snakker mye om nedturene. Alle opplever en utflating på et eller annet tidspunkt, sier Christian Ruud til VG.

Han er Norges beste tennisspiller gjennom tidene. For 20 til 22 år siden var han - godt inn i 20-årene - rangert som nummer 39 i verden. Sønnen Casper er bare 17 år gammel, etter hyppige rykk i riktig retning, nummer 233 i verden på rankingen for seniorer.

Bakgrunn: Casper vant sin første ATP-turnering i september

Fra 1. januar 2015 til 1. januar 2016 avanserte han fra 168. til 1. plass på verdensrankingen for juniorer.

– Kan slå nummer 60

Etter alt å dømme vil Casper Ruud, som tirsdag spiller sin første kamp i Norwegian Open mot svenske Eric Samuelsson i Oslo Tennisarena, være på deltakerlisten til Australian Open om to og en halv måned.

I tilfelle hans første Grand Slam-turnering i seniorklassen. Kvalifiseringskampene går 13. til 17. januar i Melbourne. Første runde i hovedturneringen starter dagen etter.

– Jeg vet at jeg, hvis jeg spiller min beste tennis, kan slå folk som er nummer 60 til 70 i verden allerede, svarer Casper Ruud på spørsmål om hva han kan være i stand til i det åpne australske mesterskapet i siste halvdel av januar.

Han er imidlertid klar over at så å si kontinuerlig fremgang ikke er lovfestet.

Leste du denne? Full stopp i Polen: – Litt kjipt

– Det kan komme fem turneringer på rad der jeg blir slått ut i første runde. Men jeg må bare se fremover. Jeg har hatt uker da jeg har spilt dårlig, men har ikke hatt noen voldsomme utflatende perioder. Det kommer an på hva man «sier», tilføyer Casper Ruud.

– Hva kan det være?

– Det er ting jeg har pratet med min mentale trener om, svarer Casper Ruud.

– Alle vil bli store

Pappa Christian Ruud forteller at Casper «på den mentale siden» har hatt litt kontakt med Erik Bertrand Larssen (VG+).

Casper Ruud understreker at det ikke vil være «verdens undergang» om det skulle skje; serberen Novak Djokovic (29) har jo også opplevd «utflating» ved at han i en årrekke har ligget på toppen av verdensrankingen, påpeker Casper Ruud spøkefullt.

– Det vil skje for alle én gang i karrieren, at kurven flater ut. Men man vet ikke akkurat når det vil komme. Det er i de tyngste periodene man viser hvor sterk man er, hvis man kommer opp igjen, sier han.

Pappa Christian Ruud mener etter oppfordring fra VG at hans 39. plass på rankingen den gang er å sammenlikne med en 70. plass i dag. 250 før er 500 nå. Årsaken er at flere nasjoner satser, og det virker som «alle land vil bli store i tennis.» Kina er kommet på banen...

Husker du? VG 17. august 2015: Casper verdens 15. beste junior

Savnet støtteapparat

– En tennisspiller er i snitt på topp som 27-åring. Ingen vet om han, om ett år, tar nye nivåer. Han er ung. Jeg føler vi kan ta mange flere spillemessig. Det tar litt tid å utvikle serve og retur. Det er der han kan ta de neste, store stegene. Han har ikke vært så mye eksponert for server i 240 kilometer i timen, sier Christian Ruud.

Pappa Christian, «som på en måte styrer alt» i Team Casper (etablert for to år siden), mener sønnen er veldig tøft mentalt. Han har likevel fortalt ham litt om erfaringene fra sin egen karriere. Han er førnøyd med den, sier han, men det var «ett år ikke alt gikk som det skulle.»

– Han har et stort team rundt seg, med en trener ansatt på heltid. Han er vel ivaretatt. Det var det jeg savnet da jeg spilte; et godt støtteapprat, sier Christian Ruud til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder