I TØRRDOKK: Seileren Kristian Ruth (30) trener på å henge fra båten inne i et lite kontor - kalt styrke og spenstlaboratorium - på Olympiatoppens toppidrettssenter i Oslo. I Laser-VM i Mexico i mai kan han bli klar for OL - for tredje gang på rad. Foto: Trond Solberg

100 dager igjen til Rio-OL: OL-seiler om «melkesyretrening»: – Dette er ikke noe gøy

Seileren Kristian Ruth trener over 1000 timer i året

Kan blir klar for sitt tredje OL i Mexico-VM

TOPPIDRETTSSENTERET (VG) Kristian Ruth (30) kjemper forgjeves mot melkesyren og vrir seg i smerte i en spesiallaget ribenk - på vei mot sitt tredje OL i seiling.

– Dette er ikke noe gøy i det hele tatt. Men når du kommer på vannet og kjenner at du kan henge og er sterk, så er det verdt hvert eneste minutt, sier Kristian Ruth til VG.

Han tok 10. plass i Beijing-OL og 16. plass i London-OL. For to år siden skaffet han Norge en kvoteplass til Rio-OL i sin Laser, den vanligste og dermed «vanskeligste» båtklassen i verden. Den har vært på OL-programmet siden 1996, da Peer Moberg (45) vant bronse for Norge.

SAMME SAK PÅ VANNET: Kristian Ruth i samme posisjon - han henger - som han har tørrtrent på inne i Olympiatoppens toppidrettssenter. Foto: FRODE HANSEN

– Det fins 210.000 båter (Laser) i verden, fordi den er enkel å seile. Det er en simpel båt, den er lik for alle. Men derfor er det vanskelig å få den til å gå fortere enn de andre, sier Kristian Ruth.

Han mener at 15 utøvere vil kjempe om en medalje i OL i august.

I sin egen boble

Leste du denne? VGs medaljedom 400 dager før OL

I mars i år vant han EM-sølv på Gran Canaria. Hvis han, for å si det slik, holder hodet over vannet i VM i Mexico 10. til 18. mai, vil han være Norges seilermann i Rio-OL. Hermann Tomasgaard og Mathias Mollatt kan ta fra ham plassen i den avgjørende konkurransen.

– De siste seks minuttene kommer jeg til å gå helt inn i min egen boble. Da blir jeg ikke særlig snakkesalig, sier Kristian Ruth fra Asker seilforening.

«Styrke og spenstlaboratorium» står det på døren inn til det lille rommet der han har festet føttene - i seilersko av gummi - under en stropp spent over en Laser. Det vil si en del av en Laser. Den er sveiset fast til en ramme av stål, plassert på en slags vekt i gulvet som måler hvor mye kroppskraft Kristian Ruth klarer å legge - eller rettere sagt «henge» - i båten.

BAKGRUNN: Disse kjempet om Rio-tur fire måneder før OL

Treningsapparatet kalles «ribenk».

Med persiennene trukket ned for å skjerme mot sollyset, «henger» Kristian Ruth i stroppen i seks minutter - fire ganger med to minutter pause i mellom hvert intervall. Han starter litt kjekt; lar seg intervjue villig vekk. Men så kommer han altså til de seks siste minuttene. Da de nærmer seg slutten, skriker han og faller endelig om kull.

Syretoleranse

Sikret OL-plass - tårene rant LES SAKEN

– Vi har hatt ribenk tidligere. Det spesielle med denne er at du får ut tall, forteller Kristian Ruth - som begynte på ingeniørstudiet ved NTNU i Trondheim for ni år siden og fortsatt er et stykke unna å ta det i havn.

10. PLASS I DEBUTEN: Kristian Ruth deltok første gang i OL i Beijing for åtte år siden. Foto: Tobias Röstlund NTB scanpix

Han legger inn tallene fra treningsøkten i smarttelefonen. Den inneholder tall fra ett år tilbake i tid. De viser til Newtonmeter, for eksempel dagens: 810, 810 og så videre.

– Måler du styrke eller utholdenhet, eller begge deler?

– I seiling er det mye ben, mave og rygg. Dette er mer snakk om syretoleranse. Seks minutter er omtrent like lenge som roerne ror i konkurranse. Jeg får så mye syre, eller laktat (også kalt melkesyre) i lårene at jeg ikke klarer å bli kvitt den, svarer Kristian Ruth.

Til syvende og sist er det imidlertid én sak det hele dreier seg om: Høyest mulig fart på båten.

– Herlig følelse

KOMMENTAR: Rio-OL kan felle toppidrettssjefen

Kristian Ruth trener over 1000 timer i året.

Han «kan ikke huske» at antall reisedager per år har vært under 200. Han må betale «store» egenandeler til utstyr, for å delta i mesterskap og på treningsleirer. Uten en økonomisk støtte fra en sponsor siden 2013, hadde han «ikke hatt mulighet til å drive med dette».

– Det er veldig mange ting. Jeg føler meg priviligert som får anledning til å bruke så mye tid på noe som er noe snevert. Det er veldig få som kan dette. Responsen fra båten; den følelsen er helt herlig, svarer han på spørsmål om hva som er fascinerende ved seiling.

– Det er den jeg trener for når jeg ligger der inne og skriker av smerte, tilføyer han mens han går seg ned på en tredemølle i Olympiatoppens treningsrom ved Sognsvann i Oslo.

Mental trener

BAKGRUNN: Betaler halv mill for å seile for Norge (krever innlogging)

Kristian Ruth vedgår at han har slitt i tidligere VM.

Det mesterskapet er tøffere enn OL. Seilasene går over syv dager i et strekk og med flere deltakere fra hver nasjon. I OL er det kun én fra hver nasjon og seilasene går over seks dager med to hviledager.

Han har hatt en mental trener, Tomas Myklebust, de to siste årene. Han kan ingenting om seiling, men mye om hvordan «kaste bort variabler».

– Det er mange variabler i seiling. Det er om å gjøre å redusere dem til det antall som er nødvendig, sier han.

Flyttet hjem til foreldrene før VM - LES SAKEN

– Du kan ikke drite deg ut i VM?

– Nei, VM er et naturlig skritt på veien til OL. VM er et mål i seg selv. Laser-VM har høy prestisje. Feltet er sterkere enn i OL, svarer han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder