RØRT - OG VEL SÅ DET: Olaf Tufte er olympisk mester - igjen! Foto: AFP Foto:

«Stålmannen» Tufte lot gulltårer trille

SHUNYI (VG Nett) Olaf Tufte (32) startet tøft og avsluttet enda tøffere på 2000-meteren. Slikt blir det OL-gull og gledestårer av!

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Roeren fra Horten forsvarte gullet fra Athen for fire år siden, og vant samtidig Norges første gull i Beijing-OL. Det fikk han utdelt av Gerhard Heiberg under seremonien like før klokken 10.30. Olaf Tufte var rørt til tårer da den norske nasjonalsangen ble spilt til ære for ham.

- Jeg kan ikke sette gullene opp mot hverandre. Men akkurat nå føles det større enn forrige gang, med alt jeg har vært gjennom i mellomtiden, sier Olaf Tufte til VG Nett like etter seieren.

Protokoll:Send din gratulasjon til Tufte!

HER SKJØNNER HAN DET: Olaf Tufte har passerte konkurrenten Drysdale helt på slutten. Foto: AP

Olaf Tufte startet raskere enn han gjorde i kvalifiseringen og lå tett på teten etter 500 meter og noen hundre meter senere var han først av alle. Men frem til passsering 1500 meter satte Mahe Drysdale inn et ekstra gir og passerte Tufte.

Delta i diskusjonen!- Helt rå avslutning! Gratulerer Tufte, du har gjort Norge stolt nok en gang.

Det virket som om Drysdale hadde full kontroll, men så satte den norske 32-åringen inn kjempekreftene og passerte ham helt på slutten. Dermed kunne han juble for sitt andre OL-gull i karrieren.

- Da Drysdale kom så trodde jeg at gullet var tapt, men da det var 300 meter igjen og jeg begynte å gå, tenkte jeg "ikke f... om han skulle få ødelegge dagen min", sier Tufte.

Les også:Krever bedre start av Tufte

Ondrej Synek tok sølvet, åtte tideler etter Tufte. Drysdale vant til slutt bronsemedaljen og var fullstendig utkjørt og måtte ha hjelp for å komme seg ut av singlesculleren.

20 minutter etter målgang ble han støttet bort av tre stykker, med ispose på nakken. Han var rett og slett ferdig.

Olaf Tufte har slitt litt denne sesongen, og hadde ingen store regattaseirer før dagens OL-finale. Han har også slitt med feber og søvnløshet tidligere i uka. Derfor smakte seieren ekstra godt.

Kongen begeistret

Kong Harald og dronning Sonja var på skytebanen da Tore Brovold vant sølvmedalje i leirdueskyting. Kongen var uansett begeistret for det Tufte presterte.

- En fantastisk dag, og en fantastisk prestasjon av Tufte. Jeg kjenner ham ikke personlig, men han er kanskje den idrettsmann i Norge som har trent mest, sier kongen til norsk presse på skytebanen.

- Men vi valgte ikke feil arena likevel. Dette var en fantastisk spennende opplevelse, og her har vi full oversikt hele tiden, sier kongen.

BRUKTE KJEMPEKREFTENE: Olaf Tufte forsvarte OL-gullet fra Athen for fire år siden, etter trøblete oppladning. Foto: AP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder