NORWAY CUP: Idretten skal være for alle, men det blir stadig dyrere for foreldrene. Det blir klasseskille i barneidretten.

NORWAY CUP: Idretten skal være for alle, men det blir stadig dyrere for foreldrene. Det blir klasseskille i barneidretten. Foto:Simen Grytøyr,VG

Nå vil NIF ta tak mot klasseskillet i barneidretten

Her er tiltakene som skal utligne de økonomiske forskjellene de neste fire årene

Norges Idrettsforbund innser at det økonomiske klasseskillet i barneidretten er et stadig voksende problem. Nå vil de ta tak.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Sittende idrettspresident Børre Rognlien og hans styre la i dag fram forslag til idrettstinget i juni. Et viktig punkt der er å «redusere økonomiske hindringer som begrenser barn og ungdoms muligheter til å delta i idretten».

– Problemet er voksende, og det liker vi ikke, sier Rognlien til VG.

– Vi ønsker at alle skal kunne delta.

VG skrev tidligere i år flere saker om at mange barn holdes utenfor idrett fordi familiene deres ikke har råd til at de deltar. Både treningsavgifter, medlemskontingenter og utstyr har blitt så kostbart i mange idretter, at flere barn og unge faller utenfor.

LES OGSÅ:Idrettsministeren: Flere fra familier med dårlig råd skal delta.

IDRETTSPRESIDENT: Børre Rognlien. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Idrettspresidenten og hans styre har fire konkrete forslag til hva norsk idrett kan gjøre de fire neste årene:

• Stoppe kostnadsveksten på idrettsutstyr og «konkurransesystemer».

• Unngå dyre reiser til konkurranser og samlinger.

• Jobbe med å finne løsninger for barn og unge som har begrensede økonomiske ressurser.

• Tilrettelegge for markeder for gjenbruk av idrettsutstyr.

LES OGSÅ:Tom Tvedt og idrettsstyret går mot høydehus.

De økende økonomiske forskjellene blant norske foreldre, gir seg også utslag blant barn og unge, fastslår NAV i en ny rapport. Dette gir seg også utslag i et klasseskille i barneidretten.

VG kunne i vinter fortelle om en 14-åring som gledet seg til hver enestefotballtrening og kamp. Han elsket å vinne kamper og bety noe for laget. Men så ble det brått slutt. Mamma hadde ikke råd.

– For foreldrene oppleves det svært vanskelig å ikke kunne gi barna de samme tilbudene som klassekamerater og jevnaldrende får, sa kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i NAV.

LES OGSÅ:Mange barn gruer seg til sommerferien.

– Vi ser en utvikling der klubber tar med veldig unge mennesker på treningsleir i utlandet og at egenandelen vil ekskludere noen. Dette er en utvikling vi ønsker å motarbeide, sier Børre Rognlien til VG.

– Er de foreslåtte tiltakene gjennomførbare?

– Ja! Det handler om holdninger, men holdningene må må også gjøre seg utslag i handlinger. Når vi sier at det bør etableres byttemarkeder, så er det ikke bare opp til holdninger, men det må også gjøre seg utslag i handlinger. Jeg håper på god oppslutning om denne saken på idrettstinget, sier Børre Rognlien.

Idrettstinget er idrettens høyeste organ. Der møtes representanter for idrettskretsene og særforbundene for å avgjøre de store trekkene i idrettspolitikken.

MINISTER: Thorild Widvey blir her utfordret av Siri Thi Øian i Holmliahallen. Hun fortalte nylig at regjeringen vil bidra til at flere barn av foreldre med dårlig råd skal delta i idretten. Foto:Roger Neumann,VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder