KRITISK: Niklas Dyrhaug gikk femmilen i Holmenkollen lørdag og ble nummer ni. Etterpå var han kritisk til at Skiforbundet vil kreve at han sier ja til landslagsplass, om han blir tatt ut 1. mai. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Ny løper negativ: Dyrhaug kritisk til Skiforbundets landslagskrav

Landslagsaktuelle Niklas Dyrhaug: - Jeg mener at tvang er feil vei å gå

Generalsekretæren vil ikke kommentere veien fremover før landslagsuttaket

HOLMENKOLLEN (VG) Etter sesongen krever Skiforbundet at utøverne som blir tatt ut på landslaget sier ja til plassen. Niklas Dyrhaug mener regelen, som også angår Petter Northug, er dårlig.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dyrhaug som har hatt en sterk sesong og gikk på stafettlaget som tok gull i Falun, er i tvil om han vil gå for landslaget eller om han skal fortsette som privatløper etter femmilen i Holmenkollen, som Sjur Røthe triumferte i. Han misliker Skiforbundet krav om å si ja til landslagsplass etter denne sesongen.

For Dyrhaug er sportslig kvalifisert til å få tilbudet, han da må takke ja til ifølge skistyrets vedtak. Han er klar på at det er det sportslige som teller for ham når han velger hva han gjør.

- Vi er et fritt land og jeg kan på en måte bestemme selv hva jeg vil. Men det er viktig at jeg får fortsette med det som har fungert for meg i år Derfor så skal jeg ha gode samtaler med Trond Nystad og Vidar Løfshus, sier Dyrhaug som fikk to tunge år på landslaget før han ikke ble tatt ut før årets sesong.

LES:Mener Northug har en god sak mot Skiforbundets krav (les også der om skistyrets vedtak)

- Dårlig regel

Men det siste året som privatløper for Team United Bakeries har vært en opptur for Dyrhaug som slet med sykdom og skader de to foregående årene. Nå må han også trolig forholde seg til Skiforbundets krav om å si ja til landslagsplass.

- Jeg mener det er en dårlig regel. Jeg mener at tvang er feil vei å gå i forhold til lag. Jeg mener det bør være opp til hver enkelt å bestemme hva som er best sportslig for vi er alle ulike individer, sier Dyrhaug som sier han vurderer ulike alternativer neste sesong.

- Vedtaket er gjort, men jeg er uenig i det. Og det kan jeg få lov til å si, sier Dyrhaug som sier han snakker om alt med kompisen Northug, men vil ikke si noe mer enn det.

Verdenscupvinner Martin Johnsrud Sundby sa til VG forrige helg at han føler krav om å være på lag ikke er ønskelig. Tidligere har også landslagsløper Chris Jespersen, da han var privatløper, ment at Skiforbundet har lagd regler fordi dette gjelder den største stjernen Petter Northug. Men selv mener Skiforbundet at vedtaket står trygt.

Artikkelen fortsetter under bildet

SOMMERKLEDD: Petter Northug gikk rundt i shorts etter femmilen i påskeværet i Holmenkollen. Etterpå fortalte han at han har vært utladet etter VM-suksessen. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Northug spøkte med forhandlinger

For Northugs forhold til Skiforbundet etter privatsatsingen med Coop er kjernen i debatten som går. De krever landslagsplass av Northug etter sesongen og at han da også bryter med sin hovedsponsor Coop, som er en konkurrent med forbundets sponsor Spar.

Selv spøkte kun Northug da spørsmål om fremtiden hans kom opp etter femmilen.

- Det har vært knallharde forhandlinger de siste dagene på Park Hotel og det kommer en pressemelding fra teamet mitt sju over sju. Det er bare å sitte klar bak PC-en, sier Northug som bare tullet.

Vil ikke kommentere saken

Generalsekretær Stein Opsal er klar på at de ikke kommer til å kommentere veien videre med Northug eller landslagskravet nå. Etter femmilen i Holmenkollen sa han dette:

- Jeg har ikke mer kommentar. Ferdig med sesongen og den er i prinsippet ferdig nå. Så har vi en avtale med Petter som varer ut til 7. april. Og ny avtale skal være på plass 1. mai. Så får vi sette oss ned fremover. Men det er ikke mer konkret enn det, sier Opsal til VG.

- Er det noe forhandlingsgrunnlag slik dere ser det?

- Jeg vil ikke kommentere det. Jeg har ikke mer å si enn at vi har hatt fokus på sesongen og så får vi se på dette fremover. Vi har ikke noe nytt å tillegge i øyeblikket, sier Opsal.

På spørsmål om at det ikke bare er Petter Northug denne regelen gjelder og at Niklas Dyrhaug misliker landslagskravet, svarer Opsal.

- Jeg har ikke noe kommentar utover at vi ikke har begynt å tenke på neste sesong. De utøverne som blir tatt ut på landslaget vil få tilbud om landslagsplass etter 1. mai. Og da får vi se hva vi gjør. Vi kommer til å jobbe med saken fremover. Men enda har vi ikke begynt, sier Opsal.

Han sier det er nytt at han får signaler om at Dyrhaug også er mot landslagskravet.

- Hvis Niklas har sagt det så får han stå for det, sier Opsal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder