ÉN NORSK SKØYTEKVINNE: Ida Njåtun (24) er eneste norske kvinne i distanse-VM i Nederland torsdag til søndag og allround-VM i Calgary i mars. I kveld starter hun på 3000 meter i Heerenveen. Bildet er fra verdenscupen på Hamar for halvannen uke siden, der Njåtun - etter et par uker med lungebetennelse - ble nummer ni på 1500 og 3000 meter. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Hans Trygve Kristiansen mener de blir «rævkjørt» sammen med gutta: - Jentene blir ikke tatt på alvor

Koss-trener hardt ut mot «kvinnesatsingen» i norsk skøytesport

Landslagstrenerne: Ida Njåtun og jentene får trene på egne premisser nå

HEERENVEEN (VG) Ida Njåtun (24) er eneste norske kvinne i  distanse-VM nå og allround-VM om tre uker fordi kvinnene aldri er blitt tatt på alvor og alltid er blitt «rævkjørt» av skøytesporten i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det svarer tidligere landslags og Koss-gulltrener Hans Trygve Kristiansen (66) på VGs spørsmål om hvorfor Ida Njåtun er eneste norske deltaker på 3000 meter for kvinner i distanse-VM i kveld - og eneste kvinne fra Norge som er god nok til å hevde seg i verdenstoppen.

STERKT KRITISK: Tidligere landslagstrener Hans Trygve Kristiansen mener norske skøytejenter er blitt rævkjørt på trening, og at det er årsaken til at de så å si aldri har nådd opp internasjonalt. Her i forbindelse med bisettelsen av Hjalmar Andersen for to år siden. Foto:Alf Øystein Støtvig,VG

Slik det alltid har vært, med ujevne mellomrom: Bjørg Eva Jensens OL-gull på 3000 meter for 35 år siden, Edel Therese Høiseths VM-sølv sprint 1996, Maren Hauglis blomstring for 10 år siden og «comeback» med 5. plass på 5000 meter i 2010-OL, unge Hege Bøkkos (23) blaff i Vancouver-OL (10. plass 1000 m) og med Ida Njåtun et par år i verdenstoppen nå.

- Blir rævkjørt

- Det er ikke noe nytt, det er én og én hele veien. Det har aldri vært noe lag for jentene, og det har aldri vært satset på jentene heller. Det har vært slik at hvis jentene har vært gode nok, så har de fått være med. Aldri på jentenes egne premisser, og det får jeg også ta noe av skylden for, sier Hans Trygve Kristiansen til VG.

Han var trener for Bjørg Eva Jensen (54) da hun vant i Lake Placid i 1980 og for Maren Haugli Tufto (29) da hun i Vancouver for fem år siden tok Norges beste plassering for kvinner i OL siden Jensen 30 år tidligere. Han er imidlertid mest kjent som trener for Johann Olav Koss (46), som under «Hansa» vant tre gullmedaljer i Lillehammer-OL.

- Jentene som har fått lov til å være med gutta, har holdt et par sesonger. Bjørg Eva Jensen ble best fordi hun ikke hang seg på Tom Erik (Oxholm, som Jensen landslagsløper fra Larvik). Veldig mange jenter er blitt ødelagt fordi opplegget har vært dårlig, de har vært med på guttas premisser. De er blitt rævkjørt, hevder Hans Trygve Kristiansen.

Bjørg Eva: - Savner råskap

NORSK GULLJENTE:Bjørg Eva Jensen vant OL-gull på 3000 meter i Lake Placid for 35 år siden. Senere har det vært langt mellom lyspunktene for kvinnene i norsk skøytesport. Foto:,NTB scanpix

- Det har ikke vært som med skijentene. De har fått lov til å trene rolig på egne premisser. Marit Bjørgen er god og sterk, men jeg tror ikke hun hadde holdt så lenge hvis hun skulle gått «rolige» langturer sammen med Martin Johnsrud Sundby, forklarer han.

Bjørg Eva Jensen var på skøyteløp for første gang på lang tid under verdenscupen på Hamar for halvannen uke siden.

- Råskap og aggresjon, jeg synes jeg ikke så nok av det. Hvorfor var det ikke mer fighting og «slåssing» mot slutten av distansene? Det er ingen kjære mor å bli god på skøyter. Vi klarer det på ski for kvinner, men ikke skøyter. Jeg skjønner ikke hvorfor, sier Bjørg Eva Jensen.

- Men det sitter mellom ørene. Du må ha enorm vilje og tåle mengder med melkesyre. Jeg vek ikke for noe, vant NM-gull som 14-åring og bestemte meg da for å bli best i verden. Seks år senere vant jeg OL-gull, sier hun.

Prosjekt Jenteløftet

Bjørg Eva Jensen mener at det er om å gjøre, som toppidrettsutøver, «å kunne tenke sjøl» og gå egne veier. Hun tror også norske kvinnelige skøyteløpere med fordel kunne trent mer allsidig, blant annet på sykkel.

- Godt spørsmål, skulle ønske jeg hadde et godt svar, svarer Norges landslagssjef for skøyter i dag, Sondre Skarli (28), på spørsmål om hvor det blir av jentene i norsk skøytesport.

Han mener likevel at det Hans Trygve Kristiansen påpeker er noe han, og hans forgjenger som sjefstrener, Jarle Pedersen, «har passet på».

- Vi har vært opptatt av å skille jentene og guttene i forbindelse med sykkel og istrening. Det hender vi har nektet dem å være med på det samme som guttene. Hans Trygve har et lenger tidsperspektiv enn jeg, men det er ikke det vi driver med nå, svarer han konfrontert med Kristiansens påstand om rævkjørte norske skøytejenter.

- Jentene er blitt bedre ivaretatt fra 2010 enn da jeg gikk. Hvis vi ikke gjorde som gutta, var vi ikke bra nok. Hans Trygve Kristiansen har nok helt rett i at det var slik på 1980 og 1990-tallet. Ida (Njåtun) og de andre jentene trener på egne premisser nå, sier Edel Therese Høiseth (49), som er med i Sondre Skarlis trenerteam på landslaget.

Mangler ishaller

Skarli og Høiseth forteller at det i forbundsregi et par år har pågått et prosjekt kalt «Jenteløftet» (fra 11 år og opp), riktig nok på frivillig basis. Skarli tror også at mangelen på gode skøytekvinner har med mangelen på ishaller å gjøre, spesielt én i Oslo.

- Det bunner i rekruttering. Mange mener fortsatt at skøyter er en utendørsidrett, men vi må ha stabile forhold innendørs. Kvaliteten på treningene blir en annen med tak over hodet, sier Sondre Skarli.

5. PLASS I OL: Maren Haugli (29) slo gjennom for ni-ti år siden, «forsvant» og gjorde comeback med 5. plass på 5000 meter i Vancouver-OL. Hun var mye plaget av sykdom og fikk en kort karriere. Foto:Kevin Frayer,AP

- Men det har ikke ene og alene med ishaller å gjøre. Vi er sårbare etter at Mari Hemmer, som tok 7. plass i OL sist, la opp. I tillegg har Camilla Hallås Farestveit (25) slitt med en skade i leggen i lang tid, tilføyer han.

- Anstendig nivå

Han konkluderer med at han skulle ønske «vi hadde flere jenter å ta av».

- Nå har jentene like store muligheter som guttene. Vi må få opp flere på et anstendig nivå, flere som skjønner hva som må til, sier Edel Therese Høiseth.

PS! I går måtte Sondre Skarli sende Hege Bøkko (23) hjem med sykdom fra distanse-VM. Hun var kvalifisert for 1500 meteren søndag sammen med Ida Njåtun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder