Norges OL-gullvinner godt med – tysker i suveren ledelse

Renndirektør vil endre kombinertreglene i VM

Hopp-parodi for kombinertløperne

FALUN/OSLO (VG) Vinden skapte store problemer for verdens beste kombinertløpere, men Jørgen Graabak er Norges største medaljehåp etter et uvanlig VM-hopprenn.

 • Bjørn Arne Johannessen
 • Øyvind Knoph Askeland

Artikkelen er over fem år gammel

– Vinden kommer i bølger og periodene hvor det går an å hoppe er veldig korte. Et hopprenn vil derfor ta lang tid å gjennomføre, sa NRKs kombinertekspert Fred Børre Lundberg idet rennet startet klokken 13.30, tre og en halv time etter at det egentlig skulle ha vært i gang.

Den tidligere kombinertstjernen fikk veldig, veldig rett.

VG Direkte:Slik var det lange kombinertrennet

For selv etter flere utsettelser før renn-start, måtte en rekke hoppere også vinkes av bommen underveis og rennet utsettes ytterligere som følge av kraftig Falun-vind.

En stund var det et spørsmål om rennet i det hele tatt kunne gjennomføres fredag, eller om det skulle flyttes til lørdag morgen.

– Det koster å skru av og på bryteren, spesielt når hopprennet tar så lang tid. Men det er helt likt for alle og de stiller med like muligheter, sier Peder Sandell i VGs VM-studio.

Og da nordmennene Jørgen Graabak, Håvard Klemetsen, Jan Schmid og Magnus Moan endelig fikk hoppe, var særlig de tre førstnevnte godt med. Både Klemetsen (95,5 meter) og Schmid (93,0 meter) gikk langt ned i bakken, men Graabak (91,5 meter) er Norges fremste håp medaljehåp fordi han tradisjonelt er best i langrenn.

VG Direkte:Kombinert-langrennet fra klokken 16

– Jeg er godt fornøyd. Det har vært en lang dag og jeg gjorde et godt skihopp. Samtidig er det mange sterke rundt meg. Det blir tøft, sier Jørgen Graabak til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LIGGER AN TIL SEIER: Eric Frenzel var best i hoppbakken og pleier å være blant de beste i langrennssporet. Tyskland kan dermed ta kombinert-gull fredag. Foto:Kai Pfaffenbach,Reuters

Håvard Klemetsen er best av de norske etter hopprennet, 35 sekunder bak den soleklare lederen, tyske Eric Frenzel. Frenzel er såpass god i langrenn at han er storfavoritt etter hoppingen.

– Frenzel imponerer igjen. Jeg må prøve å lære av ham, for han tar ut det beste hver gang. All ære til ham, sier Graabak.

Jan Schmid går ut 49 sekunder etter tyskeren mens Graabak må ut i sporet ett minutt og ett sekund etter Frenzel. Sist av de norske i langrennet går Moan, ett minutt og 49 sekunder bak lederen.

– Jeg var fire-fem meter for kort. Det er mulig å gå seg opp, men pallen er nok utenfor rekkevidde, sier Magnus Moan til VG.

– Tror du gullet er levert ut (til Frenzel)?

– Ja, men Norge kan være to og tre med Jørgen og Jan, sier Moan.

Trøbbel fra start

Allerede i prøveomgangen til hopprennet fredag morgen ble det trøbbel for utøverne og arrangørene. Etter syv hoppere ble omgangen stoppet midlertidig. Mer vind og urolige forhold for tre prøvehoppere gjorde at arrangørene valgte å avlyse prøveomgangen helt.

Da selve hopprennet skulle begynne en halvtime senere, måtte også det utsettes. Men heller ikke klokken 10.30 eller klokken 13.00 hadde vinden løyet nok til at rennet kunne fullføres, og dermed ble det ytterligere forsinket.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FOR MYE: Vinden blåste rett inn i hoppanlegget i Falun. Med vind opptil åtte meter i sekundet ble det for mye for kombinertløperne. Foto:Christof Stache,AFP

Lover å se på reglene

Renndirektør for kombinert i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Lasse Ottesen, sier til VG at det blir endringer i konkurransereglmentet til neste verdensmesterskap, i Lahti i 2017, slik at arrangørene kan unngå utsettelser på grunn av værforholdene.

– Vi ønsker å bruke «backup-omgangen» fra dagen før konkurransedagen som konkurranseomgang i VM, slik vi gjør det i verdenscupen, sier Ottesen.

Dermed kan arrangørene være mer sikre på at de får en tellende omgang i VM.

PS: Langrennsdelen av kombinertrennet i VM skal etter planen avvikles klokken 16.00. Du kan følge utviklingen i det her.

Les også

 1. Kombi-Graabak: – OL-gullene ble som en tung ryggsekk

  Jørgen Graabak (23) har søkt hjelp utenfor landslaget etter brutale nedturer i vinter.
 2. Dobbel OL-vinner Jørgen Graabak: – Jeg får den oppmerksomheten jeg fortjener

  FALUN (VG) Jørgen Graabak (23) måtte tåle en kraftig debatt over at han i det hele tatt ble nominert til Idrettsgallaen.
 3. Slik skal Graabak bevare superformen

  Endelig vant Jørgen Graabak (23) i verdenscupen. Men han skal bli enda bedre til VM i Falun.
 4. Dette skjer i Falun-VM i dag - 20. februar

  Her er VGs oversikt over dagens aktiviteter i ski-VM i Falun.
 5. Bronse-Ola satser mot nytt gull i OL

  FALUN (VG) I følge Ola Vigen Hattestad (32) er dette forskjellen på gull og bronse: Bronse gjør ham glad, men ikke…
 6. Bronsevinneren: – Ligger an til å bli reserve på lagsprinten

  FALUN/OSLO (VG) Til tross for bronse på VM-sprinten, mener Maiken Caspersen Falla (23) at hun i utgangspunktet kun er…

Mer om

 1. Ski-VM
 2. Kombinert

Flere artikler

 1. VM-medaljen glapp: Klemetsen slakter VM-arrangøren: – En fiasko

 2. Schmid på annenplass i Val di Fiemme

 3. Kombinertgutta skuffet

 4. Slik skal Graabak bevare superformen

 5. Håvard Klemetsen kastet bort halvannet minutts ledelse

Fra andre aviser

 1. Watabe vant da de norske mislyktes

  Aftenposten
 2. Watabe leder etter hoppingen i Granåsen

  Aftenposten
 3. Nytt imponerende løp av Graabak i Granåsen

  Aftenposten
 4. Jan Schmid beste nordmann i søndagens kombinert

  Aftenposten
 5. Graabak gikk seg opp 14 plasser og ble beste nordmann

  Aftenposten
 6. Jan Schmid beste nordmann i søndagens kombinert

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder