OPPOSISJONSFEST: Den tidligere visepresidenten i FIFA, Jack Warner, ble arrestert forrige onsdag. Dagen etter ble han kjørt hjem i ambulanse. Warner hevdet han var syk, men stilte på et partimøte samme kveld. Foto:Andrea de Silva,Reuters

FIFA-topper etterlyst av Interpol

FIFA-kaos får UEFA til å utsette Berlin-møte

Først ble han arrestert. Så ble han kjørt hjem i ambulanse og avbildet på fest samme dag. Nå er Jack Warner (72) etterlyst av Interpol.

Øyvind Knoph Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er det internasjonale politiet som selv har lagt ut etterlysningen på Twitter. Interpol skriver at to tidligere topper i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA),

Jack Warner og Nicolás Leoz, er etterlyst for organisert kriminalitet og korrupsjon på oppfordring fra amerikanske myndigheter. Begge to er fra før siktet i saken. I tillegg er fire andre som har jobbet i FIFA, også etterlyst.

Oversikt:Disse FIFA-toppene ble arrestert
Warner er fra Trinidad og Tobago og er tidligere visepresident i FIFA og tidligere president for CONCACAF, Det nord-, mellomamerikanske og karibiske fotballforbundet.

Han meldte seg selv for politiet i hjemlandet for en uke siden, men ble fraktet bort fra fengsel i en ambulanse på grunn av helseproblemer. Det er ikke kjent hvor han oppholder seg nå.

Les også:Den langsiktige korrupsjonsplanen

Nicolas Leoz (86) er fra Paraguay og er tidligere president i Det søramerikanske fotballforbundet (CONMEBOL).

I kaoset som hersker rundt FIFA, har Det europeiske fotballforbundet (UEFA) valgt å utsette helgens møte i Berlin. UEFA-president Michel Platini sier i en uttalelse at fordi det kommer nye avsløringer hele tiden, er det klokt å bruke tid på å se an situasjonen.

– Jeg følger daglig utviklingen i FIFA-saken og er bekymret for det som kommer frem, akkurat som alle andre fotballtilhengere rundt om i verden. På bakgrunn av de uttalelsene som kom fra FIFA tirsdag, og den uforutsigbare etterforskningen som pågår i korrupsjonssaken som er i ferd med å bli rullet opp, har jeg bestemt at det beste akkurat nå er å utsette det planlagte UEFA-møtet vi hadde tenkt å holde i Berlin fredag, sier Platini.

Forventet korrupsjonsbølge

Sommeren 2011 ble Jack Warner suspendert av FIFA, mistenkt for korrupsjon.

Det var denne hendelsen som fikk spekulasjonene til å gå for alvor om korrupsjon rundt tildelingen av VM til Qatar – en avgjørelse som i utganspunktet ble sett på som svært kontroversiell, blant annet med tanke på det varme klimaet.

Les også:Warner: – Kommer korrupsjonstsunami

Warner har siden ytret seg kritisk mot sittende FIFA-president Sepp Blatter, senest torsdag kveld – dagen før presidentvalget som Blatter vant.

– Hvis jeg har fått FIFA-penger gjennom 30 år, hvem har gitt meg pengene? spurte Warner retorisk ifølge The Telegraph da han deltok på et politisk møte.

– Hvorfor blir bare personer fra den tredje verden siktet? fortsatte han.

Gransket seg selv

I forbindelse med korrupsjonsanklagene mot Jack Warner i 2011, gjennomførte FIFA en granskning. FIFA-toppene Warner, visepresident Mohamed bin Hammam og president Sepp Blatter måtte møte for FIFAs etiske komité.

Komiteen frikjente Blatter fra all tvil, mens Warner og bin Hammam til slutt ble suspenderte av forbundet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder