Snowboard-sjefen: - Rart hvis dette skal gjelde alle

KAN BLI OL-BRÅK: Torstein Horgmo, her fra da han inngikk en avtale med DC i 2011, kan få trøbbel om han skriver kontrakt med Pokerstars og Inge Andersen (innfelt) får det som han vil. Foto: Knut Erik Knudsen/Frode Hansen, VG

Vil gi utøvere med bettingavtale OL-nekt

(VG Nett) Samtidig som Torstein Horgmo (26) vurderer å signere avtale med et utenlandsk spillselskap, vil Norges Idrettsforbund (NIF) stramme inn reglene ytterligere.

 • Øyvind Knoph Askeland

Artikkelen er over seks år gammel

Idrettsforbundet har allerede stengt Olympiatoppen for utøvere som inngår avtale med bettingselskaper og går nå enda hardere ut for å få stoppet trenden.

- Det er ingen utøvere som har et krav til å bli tatt ut til OL. Det er NIF som fastsetter kriteriene for uttak. Ilojalitet overfor den viktigste forretningsmessige samarbeidspartneren og finansieringskilden til norsk idrett, Norsk Tipping, vil kunne i fremtiden få konsekvenser for et OL og paralympisk uttak, sier generalsekretær Inge Andersen i NIF til VG.

Han kommer til å legge frem forslag til nye tiltak mot det han kaller «en undergraving av både landslagenes attraktivitet og overordnede finansieringsmodeller» i Idrettsstyret 27. august.

- Utøvere som inngår avtaler med utenlandske gamblingselskaper utnytter sin opparbeidede posisjon som toppidrettsutøver for å promotere disse. Det er ikke lovlig å reklamere for de utenlandske gamblingselskapene i Norge. NIF kan ikke fortsette å støtte disse utøverne, hverken etisk, verdimessige eller praktisk. Derfor kommer Idrettsstyret til å behandle forslag til nye tiltak på dette området, sier Andersen.

- Vil dette også gjelde utøvere som tidligere har hatt avtaler? Hvis ikke, kan ikke en utøver bare si opp avtalen før OL og signere på ny like etter?

- Jeg vil ikke nå si noe om hvordan fremtidige uttakskriterier vil se ut på dette området. Jeg vil gi min innstilling til Idrettsstyret når denne er klar, og det er Idrettsstyret som fatter vedtak.

Forslaget fra Andersen er trolig ment å være avskrekkende for utøvere som vurderer å inngå avtale med et utenlandsk spillselskap.

Men om kriteriene blir formulert slik at de også gjelder utøvere som tidligere har hatt en slik avtale, vil ishockeyspilleren Mats Zuccarello og snowboarderen Torstein Horgmo bli rammet.

Horgmo spilte poker i Las Vegas

Horgmo er den foreløpig siste utøveren som har hatt tilknytning til et utenlandsk spillselskap. Han ble i sommer betalt inn i poker-VM av Pokerstars.

Horgmo hadde ingen skriftlig avtale med selskapet og hadde derfor heller ikke klarert dette med Norges Snowboardforbund i forkant, men VG vet at det norske OL-håpet i slopestyle fortsatt ønsker å signere en samarbeidsavtale med dem.

SKEPTISK: Thomas Harstad og Snowboardforbundet avventer vedtaket fra Idrettstyret før de tar standpunkt til om det er greit at deres utøvere inngår avtaler med utenlandske spillselskaper. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

Det vil trolig bli gjort dersom Idrettstyret ikke vedtar å nekte utøvere med slike avtaler å stille i OL.

Snowboardforbundet, Horgmo og hans agent er for tiden i samtaler med NIF for å få klarhet i hvilke konsekvenser en avtale med et utenlandsk spillselskap vil få.

Stiller spørsmål ved pengefordelingen

Landslagssjef i snowboard, Thomas Harstad, mener NIF bør være forsiktige med hvilke regler de innfører.

- Noen idretter får mye penger gjennom tippemidlene, det gjør vi også, men hvis det samme lovverket skal gjelde alle utøvere må det være en mer rettferdig fordeling av pengene som kommer fra NIF. Da vil alle utøvere føle det er en høyere etisk terskel for å gå imot noe sånt, sier Harstad til VG.

Han bruker Torstein Horgmo som eksempel:

- Det er først de siste årene han har nytt godt av de pengene som er kommet til norsk idrett gjennom tippemidlene. Det er veldig forskjellig hvor godt man nyter av dem, og hvis en slik regel skal gjelde for alle synes jeg det er rart, sier Harstad.

Det er Andersen uenig i. Han mener Snowboardforbundet er blant særforbundene som får godt betalt av de norske tippemidlene.

- Rammene og modellene for fordeling av spillemidler fra NIF til alle de 54 særforbundene og deres mange ulike formål er godt gjennomarbeidet og forankret i Idrettsstyret, og er fremkommet gjennom demokratiske vedtaksprosesser i idrettsorganisasjonen. NIF har en ansvarlig og solidarisk økonomisk forvaltning som bidrar til utvikling og i varetakelse av et mangfold i idretten - ikke minst blant de mindre og mellomstore særidrettene. I denne totale pengefordelingen fra NIF er også Norges Snowboardforbund meget godt i varetatt, svarer han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OMBESTEMTE SEG: Mats Zuccarello har skrevet under ny kontrakt med New York Rangers, men Unibet har han forlatt. Foto: Thomas Nilsson, VG

Zuccarello måtte gi opp avtale

Listen med utøvere som har avtaler med utenlandske spillselskaper vokser og vil etter all sannsynlighet bli enda lengre i årene fremover.

John Arne Riise, John Carew, Mats Zuccarello og Cathrine Larsåsen har alle vært innblandet i kontroverser etter å ha signert på sine kontrakter.

Zuccarello fikk beskjed av Norges Ishockeyforbund at han var uaktuell for Norge så lenge han samarbeidet med Unibet. Til slutt snudde han og brøt avtalen i slutten av juli.

- OL er veldig stort. Å kunne være en del av Norge i et OL, er veldig stort for meg. For min egen del mener jeg at man burde få lov til å ha egne sponsorer på fritiden, så lenge man representerer landslagets sponsorer når man er med landslaget, men når reglene er som de er, blir det sånn at jeg må bryte avtalen med Unibet. Jeg gjør ikke dette for forbundets del, men for min egen del, sa Zuccarello til Nettavisen.

Mer om

 1. Snowboard
 2. OL

Flere artikler

 1. Horgmo ferdig med spillselskap før OL

 2. Utøvere med bettingavtale vil bli nektet OL-deltakelse

 3. Nekter å svare på om Horgmo har brutt regler

 4. Stenger døren til Olympiatoppen for utøvere med bettingavtaler

 5. Zuccarello beholder sponsorlønnen

Fra andre aviser

 1. Horgmo dropper avtale med spillselskap

  Bergens Tidende
 2. Horgmo fronter Pokerstars

  Bergens Tidende
 3. Horgmo fronter Pokerstars

  Fædrelandsvennen
 4. Zuccarello & co. nektes å trene på Olympiatoppen

  Aftenposten
 5. Zuccarello & co. nektes å trene på Olympiatoppen

  Bergens Tidende
 6. Zucca bryter samarbeidet med Unibet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder