FØRSTE TREKK: Garry Kasparov tok åpningstrekket i Norway Chess i Stavanger i dag. Han gjorde det for Magnus Carlsen, som spilte mot Anish Giri, et parti som endte med remis. Foto: Ole Kristian Strøm.

- President Putin kjemper mot meg, Carlsen er for meg

Kasparov i VG-intervju: - Mareritt for Putin hvis jeg vinner valget

STAVANGER (VG) - Det er Vladimir Putins mareritt om jeg skulle bli sjakkpresident, sier Garry Kasparov til VG.

Sjakklegenden prøver å bli president i FIDE ved valget i Tromsø i august. Hans opponent er den sittende presidenten Kirsan Iljumzjinov.

Putin var i går i Sotsji for å vise sin støtte til Iljumzjinov, som også er fra Russland.

- Både det russiske sjakkforbundet og Kreml stiller seg bak motstanderen min. Putins mareritt er at jeg skulle vinne, sier Kasparov.

- Men Magnus Carlsen støtter deg?

- Ja, det er hyggelig å høre, og det er viktig for meg. Putin har selvfølgelig mer materiell støtte å komme med, men Magnus representerer de unge og de som bryr seg om sjakksporten. Derfor setter jeg stor pris på støtten hans.

- Jeg tror også mange av delegatene ved FIDE-valget kommer til å være opptatt av det. De skjønner at Kasparovs planer for sjakkverdenen er mer enn politiske triks.

Carlsen sa mandag at han støtte Kasparov fordi han mener at Iljumzjinov har sittet lenge nok og fordi det trengs endringer.

- Jeg støtter Kasparov. Han har mange gode saker.

- Nevn noen!

- Han vil ha mer styr på pengene som kommer inn og han vil se på ratingsystemet.

PÅGREPET: Garry Kasparov har mange ganger demonstrert mot Vladimir Putin og blitt tatt hånd av politi. - Det er Putins mareritt at jeg vinner presidentvalget i FIDE, sier han til VG. Foto: AFP

Vladimir Putin møtte altså toppene i russisk - og dermed også internasjonal - sjakk i går. IOC-medlem Aleksander Zjukov, som også er president i den russiske OL-komiteen og sjakk-elsker, var på plass. Det samme var den tidligere verdensmesteren Anatolij Karpov. Og altså nevnte FIDE-president Kirsan Iljumzjinov.

- Det er en ironi at jeg blir beskyldt for å politisere sjakken, sier Kasparov, som har vært aktiv i opposisjonen mot Vladimir Putin, men nå satser 100 prosent på den prestisjefylte FIDE-jobben.

- FIDE har blitt brukt av KGB, tordner Kasparov.

Kirsan Iljumzjinov har vært president i det internasjonale sjakkforbundet siden 1995 og satser altså på gjenvalg.

- Jeg mener at jeg mye å gi, sa han da VG snakket med ham under VM-matchen mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand.

De russiske toppspillerne er under hardt press for å støtte Iljumzjinov etter som det russiske sjakkforbundet står bak ham.

- At Putin midt i Ukraina-krisen drar til Sotsji for å støtte Iljumzjinov, viser hvor mye presidentvalget i FIDE betyr for ham, sier Garry Kasparov når VG møter ham under Norway Chess.

- Sjakksporten ble politisert under den kalde krigen. Jeg mener den bør avpolitiseres. Sjakk handler om hundrevis av års historie. Det er det vi må bygge videre på. Og på Magnus Carlsen.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder