10 ÅR SIDEN SIST: Her spiller Magnus Carlsen og Garry Kasparov mot hverandre én mot én for første gang siden 2004 i offentligheten. Foto: Chess Club and Scholastic Center of Saint Louis,

10 år siden Carlsen og Kasparov sist duellerte offentlig: Her gjør sjakkstjernene det igjen

Kasparov: - En strålende atmosfære

Magnus Carlsen (23) og Garry Kasparov (51) møtte hverandre for første gang én mot én i en offentlig setting siden møtet i 2004.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Da var Magnus Carlsen (23), den gang 13 år, nær ved å ryste en hel sjakkverden da han hadde Garry Kasparov (51) i kne, men til slutt måtte gi tapt etter én remis og ett tap mot sin eldre motstander.

I natt møtte han den russiske sjakklegenden for første gang i en offentlig setting igjen i én mot én. Det var riktignok ikke i mer enn fem trekk, før han måtte gi brikkene videre til nestemann på laget.

Uformell turnering

I kjølvannet av den gjeve Sinquefield-turneringen, der Carlsen endte på andreplass, var det nemlig duket for en uformell turnering der far og sønn Sinquefield var kapteiner på hvert sitt lag.

Les også:Carlsen sa ja til VM-kamp i siste liten.

Der stirret Magnus Carlsen Garry Kasparov i øynene ved to anledninger. Først under et såkalt Ultimate Moves-parti, der hver deltaker på de to lagene utførte fem trekk hver av gangen.

Da spilte Magnus Carlsen etter det VG kjenner til for første gang én mot én mot Kasparov for offentligheten siden det berømte partiet i 2004.Som forklart fullførte de ikke partiet, men de spilte flere runder (altså fem trekk av gangen) mot hverandre.

– Det hadde vært en drøm å se Garry og Magnus fullføre et parti, og det er en drøm jeg deler med mange andre sjakkentusiaster, sier sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson til VG, men tror ikke at det kommer til å skje.

Carlsens lag, Team Randy, vant partiet, kalt Ultimate Moves, til slutt.

Deretter spilte de to mot hverandre i en parblitzturnering, der hvert parti ble spilt to mot to og der far og sønn Sinquefield alltid hadde den ene plassen.

Trekkene gikk på rundgang, noe som gjorde at de mer rutinerte spillerne hadde langt mindre kontroll på partiet enn vanlig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GOD STEMNING: Det var mye latter og god stemning under partiet mellom Team Randy og Team Rex. Foto: Chess Club and Scholastic Center of Saint Louis,

Tapte på ulovlig trekk

Først ut var Magnus Carlsen og Randy Sinquefield (Team Randy) mot sjakklegende Garry Kasparov og Rex Sinquefield (Team Rex). Allerede her sa det stopp for nordmannen.

Carlsen, som skal spille VM-kamp mot Vishwanathan Anand i november etter å ha signert FIDE-kontrakten i siste liten, kan imidlertid skylde på sin lagkamerat Randy for tapet.

Da det dro seg til mot slutten av partiet, gjorde nemlig sønn Sinquefield en tabbe som tillot faren enkelt å ta en springer, før han toppet det hele med å flytte motstanderens bonde i stedet for egen - et ulovlig trekk som førte til tap.

Det fikk Garry Kasparov til å strekke begge armene i været og juble, og den pensjonerte sjakkspilleren viste at han fortsatt besitter et stort konkurranseinnstinkt.

– Det var en strålende atmosfære under et fantastisk arrangement, slår Kasparov fast på Twitter.

Til slutt var det imidlertid sønn Sinquefields lag (Team Randy), som bestod av Randy Sinquefield, Magnus Carlsen, Levon Aroinian, Hikaru Nakamura og Veselin Topalov. som slo far Sinquefields lag (Team Rex), bestående av Rex Sinquefield, Garry Kasparov, Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave og Yasser Seirawan.

Godt forhold

Magnus Carlsen og Garry Kasparov møtte hverandre kun til dyst i én turnering mens de begge var aktive, og da gikk som kjent Kasparov seirende ut av duellen så vidt det var.

Siden har de utviklet et godt forhold, og Carlsen var tydelig på at han støtte Kasparov i FIDE-presidentkampen mot Kirsan Iljumzjinov, som Kasparov riktignok tapte.

Carlsen og Kasparov har sittet på hver sin side av brikkene også etter møtet i 2004, men da i to mot to-kamper. Det skjedde blant annet under Norway Chess. Dette var imidlertid etter det VG kjenner til første gang de møtte hverandre i et sjakkparti én mot én i en offentlig sammenheng siden 2004.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder