Ekspert holder Federer som favoritt i helsveitsisk semifinale i US Open

Wawrinka nådde toppen som 30-åring – svensk trener bak suksessen

Kranglet med Federers kone og brøt selv ekteskapet for tennisen

NØYTRAL SEMIFINALE: Stan Wawrinka gir motstander og landsmann Roger Federer et håndtrykk etter å ha slått ut tennissportens største stjerne under French Open-turneringen i juni. Nå møtes sveitserne igjen – i semifinalen i US Open. Foto: Francois Mori , Ap

Kompiser og kranglefanter – nå møtes motsetningene Wawrinka og Federer igjen

Bytt ut Roger Federers eleganse på banen og tilsynelatende
perfekte familieliv – og du får Stanislas Wawrinka (30).

 • Øyvind Herrebrøden

Artikkelen er over fire år gammel

Iallfall nesten: Begge er sveitsere i verdenstoppen i tennis, de har OL-gull i dobbel sammen – men så stopper likhetene.

Der man kan mistenke verdensmannen Roger Federer for å bli født i smoking og oppvokst i et slott, fremstår Stan Wawrinka mer som en småtøff gategutt som har Rocky-bokset seg opp og frem.

Federer (33) har dominert sporten over en tiårsperiode med sin elegante, kattemyke totaltennis. Wawrinka er en slagmaskin som har putret litt ruskete i skyggen av racketmagikeren fra Basel. Inntil det siste året.

Plutselig både utfordrer og slår han ut Federer – som i French Open-kvartfinalen før sommeren. Etter sjokkseieren i samme turnering etter finalen mot verdensener Novak Djokovic, sveitserens annen Grand Slam-triumf, virker det som at Wawrinka er kommet for å bli.

Nå utfordrer han Federer igjen – i den helsveitsiske US Open-semifinalen fredag.

– Federer er fortsatt mest populær og har flest fans. Wawrinka er godt likt, men var lenge mest populær i den franske delen av Sveits, forteller sportssjef Adrian Ruch i den sveitsiske avisen Berner Zeitung.

Forskjellige veier til toppen

– Det har aldri vært noe mål for meg å bli nummer én i Sveits. Å være nummer to bak Roger er ikke noe problem, for han er tidenes beste spiller. Jeg vil alltid føle meg som nummer to, sier Wawrinka, som har bedt media omtale ham som bare «Stan» til fornavn, ikke «Stanislas», som kommer fra hans tsjekkoslovakiske aner.

Han vokste opp på landet utenfor Lausanne. Mens fire år eldre Federer ble snappet opp av sveitsiske akademier og ble «utdannet» tennisspiller gjennom det offisielle systemet, hadde Wawrinka sin egen trener og reiste til Spania for å bli bedre.

Artikkelen fortsetter under bildet!

SVENSK SUKSESS: Magnus Norman sammen med eleven Stan Wawrinka og French Open-trofeet. Foto: Christophe Saidi , Reuters

Han vant juniorklassen i French Open som 18-åring i 2003. Men han måtte altså vente 12 år på å bli best som voksen på samme bane. I mange år boblet han et sted blant de 8-20 beste i verden. Og som en dårlig nummer to i Sveits.

Men rett før han vant sin første av to Grand Slam-titler, Australian Open i fjor, ble han kåret til «Årets Sveitser» i hjemlandet. Samtidig ble langrennsløper Dario Cologna utpekt som «Årets idrettsmann».

– Han manglet stabilitet. Ofte spilte han fire-fem gode matcher i en turnering, men ikke syv, påpeker Eurosports tenniskommentator Christer Francke.

Mye av forklaringen til forvandlingen ligger i svensken (med det sympatiske navnet) Magnus Norman. French Open-finalisten fra 2000 har gjort noe i treningsarbeidet og med selvtilliten. Før slet Wawrinka med å takle de største kampene.

– Mot Novak Djokovic (French Open-finalen) gjorde han en av sine beste kamper noensinne. Når det gjelder det mentale, har jeg gjort en bra jobb, beskriver Norman overfor Aftonbladet.

Gammeldags stil

Francke mener sveitseren antagelig har den beste backhanden i verden nå.

– Wawrinka er litt gammeldags. Han har ekstremt harde grunnslag, slår enda hardere og tyngre enn Rafael Nadal. Du ser at han går to-tre meter bakover når han skal returnere servene og kliner til. Teknisk er Federer bedre, men Wawrinka er råere og mer fysisk, beskriver Eurosport-eksperten.

Men det er ikke bare i spillet han skiller seg fra Federer. Der sistnevnte fremstår som «Mister Perfekt» på begge sider av grunnlinjen, har Wawrinka et litt mer rotete privatliv.

I våres ble han separert for annen gang fra kona Ilham Vuillod. Ved begge anledninger har han sagt at tennisen er årsaken. Sammen har de datteren Alexia.

– Vi har kost oss i ti år, med alle «ups and downs» alle par går gjennom, men noen ganger er livet mer utfordrende enn man håper, sa Wawrinka da bruddet ble kjent i april.

Kona, som er en sveitsisk tv-profil, var likevel ikke helt på bølgelengde og uttalte:

– Reiser og turneringer er ikke årsaken til separasjonen. Andre spillere, som er bedre enn ham, takler familielivet veldig bra. Hans ønske om å være helt fri – på alle plan – er grunnen. Og jeg må innrømme at de gjentatte, emosjonelle svikene har fullstendig ødelagt troen jeg hadde på ham, var det knusende vitnemålet fra eksen.

Det er ikke den eneste tenniskonen Wawrinka har hatt trøbbel med. I en oppsiktsvekkdende og nær absurd seanse fra ATP-finalen i november i fjor, der Wawrinka møtte Roger Federer, skal en video ha fanget opp at Federers kone Mirka, som vanlig på tribunen, skrek «gråte-baby!» til ektemannens motstander.

Federer vant, men endte i krangel med Wawrinka på vei vekk fra banen. Etterpå snakket Federer det hele ned, og landsmannen har også i ettertid sagt at Federer alltid ønsker ham det beste.

– Vi er venner, ikke fiender, men det var kanskje en av de «i kampens hete»-situasjonene, sa Federer etterpå – firebarnsfarens eneste antydning til en slags skandale i løpet av karrieren.

Men den kom altså mot hans faste Davis Cup-partner, som akkurat hadde begynt å markere seg for alvor i internasjonal tennis…

– De har et veldig godt forhold. Før var Federer læreren og Wawrinka skolegutten. Han fikk masse tips. De drar nok ikke på ferie sammen, men de forstår hverandre og respekterer hverandre, sier tennisjournalisten Adrian Ruch til VG.

Motstander hånet kjæresten

Fortsettelsen på damefronten hos Wawrinka har heller ikke gått stille for seg. Han er blitt kjæreste med den kroatiske tennisspilleren Donna Vekic (19), noe den fargerike, men omstridte australieren Nick Kyrgios gjorde et høylydt poeng av – under kampen mot Wawrinka i Rogers Cup i Montreal i forrige måned.

Kyrgios skrek et par nedsettende kommentarer over nettet til sveitseren, som reagerte kraftig etterpå. Det samme gjorde ATP. Kyrgios ble bøtelagt med 10 000 dollar.

– Hva som ble sagt, ville jeg ikke sagt til min verste fiende. Å synke så lavt er uakseptabelt og ikke til å tro, erklærte Wawrinka etterpå.

Han slipper å forholde seg til for lengst utslåtte Kyrgios i US Open. Men Roger Federer står i veien for en ny finale.

– Stan har jobbet hardt gjennom hele sin karriere. Det tok en stund for ham å finne ut eksakt hvor hans muligheter lå. Jeg tror ikke han var en person som alltid har hatt selvtilliten. Jeg har alltid ment at han var en bedre spiller enn han faktisk viste, sier Federer om landsmannen.

Wawrinka selv har ment at han er langt unna «De fire store» – Djokovic, Nadal, Federer og Andy Murray – men tenniskommentator Christer Francke mener den 30-årige sveitseren er i ferd med å utvide toppsjiktet til en superfemmer.

Men han tviler på at slagferdige Wawrinka banker seg forbi Federer nå.

– Jeg tror Federer vinner. Nå virker det som om han er tilbake, han flyter igjen, bruker tilsynelatende lite krefter. Han har masse ess og flyter gjennom servegamene. I US Open er underlaget litt raskere, det er litt mindre vind og det er varmere. Det er fordel Federer, tror Francke.

PS! I den andre semifinalen møtes serbernes verdensener Novak Djokovic og fjorårsvinner Marin Cilic fra Kroatia natt til lørdag norsk tid. Eurosport sender turneringen i Norge.

SUKSESSRIKT DOBBELTSPILL: Roger Federer og Stan Wawrinka med OL-gullet i double fra Beijing i 2008. Foto: Elise Amendola , Ap

Les også

 1. Norsk tennistalent måtte få legehjelp i US Open-hete

  (Mikael Ymer - Casper Ruud 6-7 (4-7), 6-1, 6-2) I den tredje runden av juniorturneringen av US Open, fikk Norges Casper…
 2. Murray-smell i US Open

  Tredjeseedede Andy Murray tapte mandagens fjerderundekamp i US Open. Det er britens tidligste exit i en Grand…
 3. Nadal tapte for første gang etter å ha ledet med to sett

  (Rafael Nadal - Fabio Fognini 6-3, 6-4, 4-6, 3-6, 4-6) Fabio Fognini (28) knuste Nadals (29) rekke med Grand Slam-titler…
 4. Dramatikk i US Open – tennisspiller trodde drone var bombe

  Flavia Pennetta (33) sier hun fryktet det verste da en drone plutselig krasjlandet på tribunen under tennisturneringen…
 5. Federer bruker 370 000 for å leie to hus slik at han får nok søvn

  Roger Federer (33) har to par tvillinger. Han har leid to hus i London for ikke å bli forstyrret av ungene.
 6. Djokovic nektet Federer historisk tittel - igjen

  (Novak Djokovic-Roger Federer 7-6, 6-7, 6-4, 6-3) For andre år på rad hadde Roger Federer (33) sjansen til å ta sin 8.
 7. Wawrinka gruset Djokovic i French Open-finalen: - Spilte mitt livs kamp

  (Novak Djokovic - Stan Wawrinka 6-4, 4-6, 3-6, 4-6) Novak Djokovic (28) manglet bare French Open på listen over Grand…

Mer om

 1. Tennis

Flere artikler

 1. Wawrinka knuste Djokovic: – Jeg kom hit uten forhåpninger

 2. Nadal gråt av glede: Gruste Wawrinka og tok sin 10. tittel

 3. Federer klar for sin 28. store finale!

 4. Djokovic knuste Murray i French Open

 5. Pluss content

  Slik står Casper Ruud mot verdens beste

Fra andre aviser

 1. Legendene skapte historie. Nå kan Ruuds generasjon velte hegemoniet.

  Bergens Tidende
 2. Stan Wawrinka kan bryte Wimbledon-statistikken etter 15 år

  Bergens Tidende
 3. Nadal ble avskrevet etter skademareritt. Nå tror ekspert at spanjolen kan bli tidenes mestvinnende.

  Bergens Tidende
 4. Djokovic knuste Federer i verdenstourfinalen

  Bergens Tidende
 5. Slo ut verdenseneren – møter Nadal i finalen

  Bergens Tidende
 6. De er verdensikoner og bitre rivaler. Federer (36) må trolig holde på noen år til for å stanse Nadal (32).

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder