Ida Njåtun: – Dritt å være ute, men vi som går inne er fornøyd

Håvard Bøkko: – Luftmotstanden er 80 prosent av motstanden vår

IKKE SÅ STERK: Ida Njåtun har slitt med forkjølelse siden før EM i Minsk i begynnelsen av januar. Fredag går hun 1000 meter i verdenscupen i Stavanger. Foto: Frode Hansen , VG

V-cupen på skøyter: Stavanger 29.-31. januar: Tror orkanen gir supertider på isen

Sprinter Espen Aarnes Hvammen (27) og Norges rekordstore antall løpere i verdenscupen i Stavanger gleder seg over orkanen som er meldt i Nordsjøen utenfor oljebyen.

  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg gleder meg voldsomt, jeg tror det blir en fartsfest. Isen i Sørmarka Arena er den glatteste jeg noen gang har gått på i Norge. Og så er det meldt orkan i Nordsjøen. Det gir sterkt lavtrykk og er ekstra gunstig, sier Espen Aarnes Hvammen til VG.

Han ble tidenes første norske skøyteløper til å gå under 35 sekunder på 500 meter. Det gjorde medisinstudenten på høylandsbanen i Salt Lake City for nøyaktig tre år siden.

For drøyt to måneder siden, 20. november, senket han sin ferske norske rekord fra Calgary til 34,53 sekunder under verdenscupen i Salt Lake.

Leste du denne? Jentene blir ikke tatt på alvor

Kvalik til to VM

Det holdt til 11. plass, 55 hundredeler bak vinneren Pavel Kulisjnikov (21) som satte verdensrekord med 33,98 og dermed ble førstemann i verden under 34 sekunder.

To dager senere senket han den igjen, til 34,46, samme sted.

BAKGRUNN: Dopingdømt brøt drømmegrensen

Så fort vil det ikke gå i Stavanger, som arrangerer verdenscupen på skøyter for første gang.

500 METER FREDAG: Espen Aarnes Hvammen er Norges beste skøytesprinter og kanskje største håp WC i Stavanger med tanke på plasseringer. Hert under trening på Olympiatoppens toppidrettssenter nylig. Foto: Terje Bringedal , VG

Landslagssjef Sondre Skarli (29) mener imidlertid at publikum kan få se 34,4 på 500 meter og 6.12 på 5000 meter. Alle de beste i verden stiller i Sørmarka Arena, fordi stevnet er kvalifisering til sprint-VM om en måned Seoul og Berlin 5. til 6. mars.

– Orkan og et veldig lavtrykk, sterk vind, regn og uvær, sier landslagssjefen om været torsdag og værmeldingene for fredag og lørdag.

– Dritt å være ute

– Det kan bety lavtrykk på 900 til 985, og 960 til 970 gir gode forhold. I tillegg er det kjempeglatt is. Jeg tror det blir veldig sterke tider, konkluderer Sondre Skarli.

Vil bli kvitt norsk skøytesports hodepine - LES OM DET HER

Ida Njåtun (24) var syk foran EM allround i Minsk 9. til 10. januar, der hun endte på 6. plass sammenlagt. Etter hjemkomst fra Hviterussland ble hun forkjølet igjen og måtte holde seg borte fra isen. Norges beste kvinnelige skøyteløper innrømmer at det ikke har vært gunstig med tanke på 1000-meteren fredag samt 1500 og 3000 meter søndag.

Men hun gleder seg også over orkanen og ekstremværet «Tor» som ble behørig omtalt av vg.no torsdag formiddag.

– Det lover jo veldig bra. Det er noe dritt å være ute, men vi som skal gå inne bør være fornøyd med det. Lavere lufttrykk gir mindre luft som man trenger å «flytte» for å komme seg fremover, sier Ida Njåtun.

IKKE ALENE: Landslagssjef Sondre Skarli (t.v) får se 21 norske løpere under verdenscupen i Sørmarka Arena fredag, lørdag og søndag. Her sammen med Håvard Bøkko i verdenscupen på Hamar for ett år siden. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Hun går 1000-meteren fredag for å sikre plassen sin på ditansen i verdenscupfinalen i Heerenveen 11. til 13. mars. Hun ligger på 8. plass, 12 vil være kvalifisert. Er hun ikke helt innefor etter fredagens løp, vil hun vurdere å gå 1000-meteren søndag.

80 prosent luftmotstand

KURIOSA FORAN SKØYTEHELGEN I STAVANGER: Den norske skøytekongen - mye større enn du tror

Håvard Bøkko går 1500 fredag, 5000 lørdag og 1000 meter søndag. På den første distansen, favoritten, er sjette hans beste plassering i verdenscupen denne sesongen.

På 1000-meteren går han for å skaffe Norge flere plasser i verdenscupen neste sesong. Espen Aarnes Hvammen har alene sørget for fattige to, gode plasseringer av de andre norske kan gi tre-fire.

– Jeg har aldri brydd meg noe særlig om det. Men er det lavt trykk ute, blir luftmotstanden mindre. Luftmotstanden er 80 prosent av motstanden vår. Under NM i 2012 her i Stavanger var det veldig lavtrykk, og da gikk vi veldig fort. Det er likt for alle, men det er jo veldig gøy å gå fort, sier Håvard Bøkko til VG.

Les også

Mer om

  1. Skøyter

Flere artikler

  1. Verdenscupen på skøyter i Stavanger 29.-31. januar: Comeback etter skrekkskaden

  2. Litt borte på hjemmebane

  3. Spenstrekord ga Donald-kul i hodet

  4. Pallen glapp for Lorentzen i tidenes første sprint-EM

  5. V-cupen skøyter: Stavanger 29.-31. januar: – Skal gå for pallen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder