EN AV GUTTA: Det har blitt mest benkesliting og spill på 2. laget i Martin Ødegaards første år som Real Madrid-spiller. Her er han fotografert under privatkampen mot Vålerenga i fjor sommer.

EN AV GUTTA: Det har blitt mest benkesliting og spill på 2. laget i Martin Ødegaards første år som Real Madrid-spiller. Her er han fotografert under privatkampen mot Vålerenga i fjor sommer. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Ødegaards første år i Real Madrid: Dette sa ekspertene da - dette sier de nå

Fredag er det nøyaktig ett år siden Martin Ødegaard (17) signerte for Real Madrid. Hva sa ekspertene i fjor og hva sier de i dag?

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

For Martin Ødegaard og familien ble det nesten en uvirkelig dag da 16-åringen signerte og ble presentert som Real Madrid-spiller.

Reflektert og med sedvanlig ro fortalte den da 16 år gamle Ødegaard om sitt valg og en drøm som var i ferd med å gå i oppfyllelse.

– Mitt mål er å bli en bedre fotballspiller. Det spiller ingen rolle om jeg spiller på første- eller annetlaget. Det kommer når det kommer. Jeg følte at dette var den beste mulighet for meg til å utvikle meg mest mulig sportslig og personlig.

PRESENTASJONEN: Real Madrid måtte ta i bruk Ø´en da Martin Ødegaards navn skulle prege drakten. Her er han sammen med klubbdirektør Emilio Butragueño 22. januar i fjor. Foto: Terje Pedersen , NTB Scanpix

Mange advarte

Det har blitt mest fotball på 2. laget. I sitt første år i hovedstaden ble det med 32 minutter som innbytter for Cristiano Ronaldo mot Getafe 23. mai. Med sine 16 år og 157 dager ble hans debut den yngste til noen Real Madrid-spiller gjennom tidene.

Advarslene var mange da den historiske overgangen var et faktum. Fotballekspert Lars Tjærnås har fortsatt sine ord i behold ett år etter at alt fokus var på en 16-årig norsk gutt som skrev under for verdens kanskje største og i hvert fall rikeste fotballklubb.

– Vi skal gjøre ham en stor tjeneste: Dempe forventningene og se ting i et langt perspektiv. Dersom spillerutvikling er en maraton, har han akkurat passert 10 kilometer. Han leder der, og har gjort alt riktig til nå, men det betyr ikke at han bryter målsnøret først. Nå blir han én av veldig mange gode i en klubb, og han skal utvikle seg gradvis, sa Tjærnås da.

Tror Zidane kjenner seg igjen i Ødegaard
Dette sier han nå et år etter overgangen:

– Han har fortsatt veldig god tid. Det første året har handlet om omstilling. Alt er nytt. Det er utfordrende. Det siste vi skal være er forundret over at han fortsatt har en lang vei å gå for å bli A-lagsspiller i Madrid. Det holder å se på fødselsattesten for å forstå akkurat det, sier Tjærnås.

– Kan bli en suksess

– Jeg tror fortsatt Martin har de fleste forutsetninger for å bli en suksess. Han er ydmyk og tålmodig, han har kloke folk rundt seg, og han har fortsatt en intuisjon og et talent kun forbeholdt noen få. Om et år eller to vet vi mye mer om han blir en Real Madrid spiller eller ei. Akkurat nå er det ikke tiden for bastante konklusjoner.

Dan Eggen, med syv sesonger bak seg i spansk fotball i Celta Vigo og Alavés, mente for ett år siden at «det er utopi å tro at han skal spille for Real Madrid i vårsesongen». Overfor Dagbladet viste Eggen til at 16-åringen fysisk sett ikke var klar for å stå i en tøff La Liga-tilværelse uke ut og uke inn.

Dette sier han i dag:

– Jeg står ved det jeg sa. Men sett utenfra vet vi for lite til at vi kan si at dette var «gull» eller ikke bra i det hele tatt for Ødegaard. Alt avhenger av hvilken plan Real Madrid har for Martin. At det bare er blitt 32 minutter for førstelaget er ikke viktig i det hele tatt. Det kan være en symbolbeslutning om et innhopp, eller så kan det ha vært et bytte med en langsiktig tanke bak.

– Det er for tidlig å felle noen dom?
– Det er ikke relevant heller å felle dommer månedsvis eller halvårsvis overfor han. For Martin er det snakk om et langt utviklingsløp. Han er lovende og god, men han har minst 10 år før han når det man kan anta er hans optimum som spiller. Dit er det flere veier, mener Dan Eggen.

Ronaldo om Ødegaard: – En dag kan han bli min avløser

La Liga-ekspert Petter Veland ba nordmenn om å tone ned forventningene da han skrev under på avtalen som binder han til Madrid-klubben til sommeren 2018.

– Det viktigste er å komme på plass, lære å kjenne spillergruppen, lære språket, bli vant til situasjonen og få opp den fysiske formen, sa han for ett år siden.

Ved et veiskille

I dag sier han:

– Vi må fortsatt være mer tålmodig enn vi har lyst til å være. Forskjellen på å være 16 år og 17 år i Real Madrid er egentlig ganske liten. Samtidig er vi snart der hvor vi kan ønske og «kreve» litt mer siden det har gått ett år. Det er et voldsomt trangt nåløye vi snakker om. Jeg står på det jeg har trodd var «sitsen». I begynnelsen får han mange inntrykk, mye god trening, ikke god kampmathcing, men jeg tror vi kommer dit at han blir leid ut, ikke nå i januar, men til sommeren. Da står han foran det som til da vil være det viktigste veiskillet hvor han må ta den største avgjørelsen til nå. Da er han 17,5 år og nærmer seg alderen man i Spania regner som den gylne, når man passerer 18 år, sier Veland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder