PAR: Super-modellen Gisele Bündchen og hennes Tom Brady, quarterback i Super Bowl-laget New England Patriots. Her er de på en filmpremiere i New York. Foto: Evan Agostini AP

Natt til mandag kan Trump-vennen Tom Brady (39) skrive fotballhistorie

Tom Brady (39) kan skrive historie i amerikansk fotball når England Patriots og Atlanta Falcons møtes i Super Bowl.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Her i Europa er kanskje modell-kona Gisele Bündchen (36) mer kjent, men når bortimot en milliard elskere av den ovale ballen i kveld setter seg godt til rette for å bivåne finalen, er øynene rettet mot Patriots' quarterback.

POPULÆR: En Patriots-fan holder opp denne plakaten. Foto: Charles Krupa AP

For natt til mandag 6. februar kl. 00.30 skal amerikanerne glemme president Donald Trump for noen timer og konsentrere seg om den idrettsbegivenheten som er aller viktigst for dem; Super Bowl.

Live: Følg dramaet minutt for minutt

Om Trump dukker opp, er uklart. Men Brady og Trump har vært kompiser i mange år, ifølge både New York Times og Washington Post.

Les også: Da en nordmann tok Super Bowl med storm.

Dagen før presidentvalget hevdet Trump at han hadde fått en telefonsamtale fra Brady, som – ifølge Trump – sa «Donald, jeg støtter deg, du er min venn, og jeg stemmer på deg».

Men spurt direkte på Twitter om de støttet Trump, svarte Gisele Bündchen et klart: «NEI!».

Det dukket imidlertid også opp et bilde fra Bradys garderobe-plass, der det lå en «Make America Great Again»-caps.

Brady fortalte senere at Bündchen hadde gitt ham klar beskjed om at han ikke skulle diskutere politikk mer, og at han var enig i at det var en «god avgjørelse».

Les også: Helten Manning nektet å snakke om fremtiden etter Super Bowl-seieren

Tom Brady snakker i stedet med sine lange, presise pasninger. Nå spiller han for sin historiske femte tittel. Ikke engang Joe Montana har mer enn fire.

Patriots-suksessen er historien om en enestående kombinasjon trener-quarterback (den posisjonen på banen som er aller mest viktig i amerikansk fotball). Den 27. januar 2000 startet det da Bill Belichick ble ansatt som trener. Like etter, den 16. april 2000, ble Tom Brady hentet.

Han ble oversett av samtlige 31 (32 i dag) NFL-lag gjentatte ganger, før New England Patriots snappet ham opp som valg nummer 199, i den sjette runden, i draftet i 2000.

Resten har vært en enestående suksesshistorie. Søndag er de med i sin syvende Super Bowl sammen, rekord både for sjeftrener og spiller.

VG+: «Dødsforbannelsen» som rammet Chargers fotballhelter

Skulle de vinne sin femte Super Bowl sammen, vil de gå forbi en annen klassisk trener-quarterback-duo: Chuck Noll og Terry Bradshaw med fire seirer for Pittsburgh Steelers.

– Det blir en emosjonell finale. Det har vært et år med utfordringer for min familie, av personlige grunner, sa Tom Brady på en presseseanse denne uken.

– Det handler om min mor og far. De har støttet meg gjennom hele livet. Jeg vil gjerne gjøre noe som kan gjøre dem stolte.

Ifølge ESPN sliter moren Galynn Patricia med sykdom. Hun skal ha både polske, norske og svenske aner. Faren Thomas har irske røtter.

– Min mor har ikke kunnet være til stede ved noen kamp denne sesongen. Faren min har vært på én. Det er utypisk, sier Tom Brady.

VG+: Mannen som kan ødelegge festen for Tom Brady.

Han regnes av svært mange som den største i amerikansk fotball. Quarterback i amerikansk fotball er det samme som spiss i vår fotball, i hvert fall hvis vi snakker om berømmelse. Rollen på banen er derimot en ganske annen: Quarterbacken sender pasningene som andre skal omsette i poeng.

Selv om de spesielle reglene i amerikansk lagidrett gjør ting annerledes, kan New England Patriots på mange måter sammenlignes med Real Madrid eller Barcelona. Dette er altså sjette ganger de er i Super Bowl siden 2000.

Brady har altså vært trofast mot Patriots. Han vant de tre første Super Bowl-finalene han var med i – over henholdsvis St. Louis Rams, Carolina Panthers og Philadelphia Eagles. To ganger har han tapt, begge ganger mot New York Giants og deres quarterback Eli Manning. I 2015 vant Brady og Patriots igjen – etter en heidundrende finale mot Seattle Seahawks. Han kopierte dermed rekorden til sin barndomshelt Joe Montana og Terry Bradshaw med fire Super Bowl-titler.

Dette er de siste vinnerne av Super Bowl:

* 2016: Denver Broncos (24-10 over Carolina Panthers)

* 2015: New England Patriots (28-24 over Seattle Seahawks)

* 2014: Seattle Seahawks (43-8 over Denver Broncos)

* 2013: Baltimore Ravens (34-31 over San Francisco 49ers)

* 2012: New York Giants (21-17 over New England Patriots)

* 2011: Green Bay Packers (31-25 over Pittsburgh Steelers)

* 2010: New Orleans Saints (31-17 over Indianapolis Colts)

* 2009: Pittsburgh Steelers (27-23 over Arizona Cardinals)

* 2008: New York Giants (17-14 over New England Patriots)

* 2007: Indianapolis Colts (29-17 over Chicago Bears)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder