STOR TRIUMF: Casper Ruud vant sint første ATP Challenger-turnering. Bildet er fra NM i tennis. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Pappa etter sensasjonell Ruud-seier:
– Drømmetennis

(Casper Ruud-Taro Daniel 6-3, 6-4) 17-åringen Casper Ruud lekte seg med sin japanske motstander i store deler av finalen og vant - sensasjonelt - sin første ATP-turnering.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Utrolig tøft gjort. Han ga full gass og spilte drømmetennis nesten hele kampen, sier pappa Christian Ruud til VG. Han vant selv i sin karriere 12 ATP Challenger-turneringer.

– Dette er det beste han har gjort. Han har vært ranket som nummer 1 i verden som junior, men dette er seniortennis. Han har slått tre spillere på rad som er blant de 101 beste i verden.

FAR OG SØNN: Christian Ruud har fulgt Caspers karriere tett. Her er far og sønn sammen på den norske Idrettsgallaen i januar. Foto: Fredrik Solstad VG

Den norske unggutten var helt suveren mot 23 år gamle Taro Daniel i ATP Challenger Tour-turneringen på grusen i Sevilla.

– Det er så man må gni seg i øynene. Han ser så avslappet og komfortabel ut, sier NRKs tennisekspert Even Wetten.

– Han er 17 år. Dette er stort for norsk tennis, sier TV 2-kommentator Jan Frode Andersen.

Hyllet av ekspert etter kvartfinaleseieren: – Dette er så rått

Japaneren har tidligere vunnet fire av disse turneringene, men kom tidlig i trøbbel mot en svært stødig norsk tenåring. I begynnelsen av andre sett knuste Daniel rackerten etter en tapt ballveksling.

– Det der er et You Tube-øyeblikk, sa NRKs Wetten etter en nydelig Ruud-lobb rett etterpå.

Ruud ledet 4-1 i andre sett, men så kom Daniel tilbake i kampen. Han er ranket som nummer 101 i verden og brøt tilbake mot Ruud til 4-3. Etter et dramatisk game klarte 17-åringen å gå opp til 5-3 etter to gode server på slutten.

Foran finalen: – Har overrasket meg selv

I det neste gamet var Ruud nær ved å bryte Taro Daniels serve nok en gang. Han spilte på små marginer og fikk til slutt to matchballer. Daniel avverget dem begge og vant til slutt gamet.

– Han viste styrke da han kom tilbake etter det. Dette var helt vilt bra, sier Christian Ruud.

Så fikk Casper Ruud serven og spilte seg frem til to nye matchballer. Han ble for ivrig og bommet på den første kjempemuligheten, men satte den andre og falt på kne i gledesrus.

Dermed ble det jubel også hjemme i stua i Bærum der Christian Ruud fulgte kampen på TV sammen med mamma Lele og hans søstre Charlotte og Caroline.

– Selvsagt skulle vi gjerne vært der. Men det var hyggelig å se det på TV også. Det blir nok av anledninger til å være til stede fremover, ler Christian Ruud - som selv på 1990-tallet var ranket som nummer 39 i verden på det beste.

Allerede kommende uke er Casper Ruud på plass i Polen for å spille en ny ATP-turnering i Polen. Der er spanske Marco Grannollers - nummer 45 i verden - den store favoritten. Også denne turneringen går på grus – i Szczecin.

– Vi får se hvordan han takler å gå rett i en ny turnering etter dette. Men det er egentlig bare å «gunne på» når det går så bra, mener faren.

Han tror uansett Casper Ruud komemr til å gjøre et kjempehopp på ATP-rankingen som blir oppdatert hver mandag. Sønnen var sist uke nummer 450.

– Jeg vil tro han tar et godt steg til et sted mellom 270. og 280. plass, sier faren.

På den uoffisielle rangeringen live-tennis.eu ligger Casper Ruud nå som nummer 273 i verden. Det betyr at den sensasjonelle innsatsen i Spania har hevet ham hele 177 plasser.

Etter kvartfinaleseieren mot spanske Inigo Cervantes (26), ranket som nummer 75 i verden, sa pappa Ruud, Christian, som er tidenes høyeste ranket norske tennisspiller, at sønnen var «milevis foran» egne prestasjoner.

Tennistalentet ble hyllet, men stoppet ikke av den grunn. I semifinalen slo Ruud regjerende Pedro Cachin (21), og og finalen spilte han om en pengepremie på 50.000 kroner. Taperen får omkring 30.000 kroner.

– Har du overrasket deg selv på veien?

– Ja, det har jeg, erkjenner Ruud foran det han mener er hans hittil største kamp i karrieren.

– Jeg trodde kanskje ikke at jeg skulle slå topp 100-seedede, men jeg må ha tro på meg selv. Det viser at det kanskje ikke er så langt opp til toppen som man kanskje skulle tro, men det går mye opp og ned. Det er viktig å huske på. Noen ganger har man en bra dag. Andre ganger en dårlig. Men jeg har vist at jeg har nivået inne, sier han.

Tennistalentet: – Gøy å bli sammenlignet med Martin Ødegaard

– Hva gir det deg? At du slår så gode spillere...

– God selvtillit og motivasjon videre. Og hvis jeg møter en topp 100-seeded igjen, så vet jeg at jeg kan, svarer Ruud.

Det er nok ikke siste gang 17-åringen skal bryne seg på slik motstand. Det skorter ikke på ambisjoner hos Ruud, som allerede i fjor uttalte at han ønsker å bli blant verdens aller beste spillere.

– Det vil jeg fortsatt. Om det tar tre år, åtte år eller 10 år. Jeg vil bli best, sier han.

PS! ATP Challenge-touren er det nest høyeste nivået for profesjonelle tennisspillere. Turneringen i Sevilla er den første Ruud er med i på dette nivået.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder