HAR RETTET SEG OPP: Olaf Tufte (foran) har kommet seg opp i dobbel forstand. Med sin nye - og langt mer oppreiste teknikk – er han klar for OL-finalen i dobbeltsculler sammen med Kjetil Borch. Foto: Luca Bruno AP

Olaf Tuftes store forvandling: Fra «Quasimodo» til OL-finalen

RIO (VG) Kjetil Borch (26) mener Olaf Tufte rodde som den pukkelryggede ringeren i Notre-Dame. Men nå har Tufte (40) rettet ryggen, fått vidde på rotakene igjen og er klar for OL-finalen for første gang på åtte år.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Han så jo ut som Quasimodo til slutt, beskriver partneren som torsdag ettermiddag sammen med Olaf Tufte skal utfordre storfavorittene fra Kroatia, Sinkovic-brødrene, om OL-gullet i dobbeltsculler.

KUL PÅ RYGGEN: Olaf Tufte brukte mye krefter. Men slet med teknikken og mislyktes i London-OL for fire år siden. Foto: Anders Wiklund / Scanpix NTB scanpix

– Jeg gikk på jakt etter noe jeg ikke kunne finne, beskriver han selv om teknikken som ikke holdt til finaleplass i London for fire år siden. Året etter tok han fri fra alt som heter konkurranser.

VG Live: Følg Tufte og Borch kl. 16.24!

– Jeg har måtte lære å ro på nytt igjen, sier Tufte som mislyktes i forrige OL og heller ikke i VM har tatt medaljer siden braksuksessen i Beijing hvor han kapret gullet etter karrierens beste løp.

– Jeg rodde veldig bra i 2008, men så smalt det året etter. Kroppen satte seg på tverra, forklarer han.

– Jeg hadde allergi, kyssesyke og hele pakken, forklarer han. Det var sannsynligvis i 2009 jeg fikk det. Men det var det ingen som klarte å skjønne. Jeg rodde med dette i mange år. Det var derfor jeg har vært nede for telling, forklarer han åpenhjertig etter at OL-finalen ble sikret.

Leste du? Tufte og Borch splittes etter OL

– For halvannet år siden satt jeg i Portugal å ble rodd fra av rekrutter og alt mulig. Det var ganske stor mental trening det altså, forklarer Tufte.

– Det krevde høy grad av motivasjon og vilje. Han har tatt dette som hvilken som helst 22-åring. Veldig imponerende, mener landslagssjef Johan Flodin.

RINGEREN I NOTRE DAME: Quasimodo i Anthony Hopkins skikkelse. Foto: Ap

– Jeg måtte begynne på scratch igjen og godta at det gikk saktere. Det var en tøff mental kamp og Johan måtte kjøre hardt på meg for å holde meg rolig. For jeg kunne jo bare gått tilbake å ha brukt power og rodd ganske fort. Men det var ikke det vi skulle. Vi skulle ro bedre.

– Han er blitt hel og frisk. Olaf har gjort en veldig stor jobb for å få opp mobiliteten i kroppen. Han har jobbet med styrke og bevegelighet i de musklene som styrer rundt hoftene. Han ble sittende veldig langt bak og strakk armene fram og da ble han jo veldig lav. Han har fått bekkenet frem og fått mye større åpning mellom hendene. Han har fått en helt annen lengde på takene og det er jo en svært viktig faktor i roing, sier Flodin og legger til:

VG pluss: Tufte: Familien bestemmer karrieren

– Vi har målinger med punkter på båten som viser at han har fått mye større rekkevidde.

Helsemessig er det også gjort en stor jobb rundt Olaf Tufte siden OL-fiaskoen i på Dorney Leake i Eton. Tufte trekker frem akupunktør Thomas Sørensen, fysioterapeut Daniel Lilltveit Berge og både helseavdelingen og de fysiske trenerne til Olympiatoppen.

– De har klart å finne ut av helsen min og bygge den opp igjen, mener han. Etter hvileåret gikk den da 37 år gamle Tufte til landslagssjefen.

– Jeg har satt meg ned og snakket godt med Johan da jeg begynte på igjen. Jeg kjenner ham godt fra før: «Jeg har lyst til å ro fort igjen. Hva skal jeg gjøre.» Han var klar på to ting. Jeg måtte bygge helsen min opp igjen og så måtte jeg gjøre mange tiltak for å få tilbake et ordentlig rotak.

Gjør butikk: Tufte-suksess i bare underbuksen

PÅ ROSTADION: VGs Jostein Overvik i Rio de Janeiro.

Olaf Tuftes nygamle tak holdt helt frem til en 4. plass under fjorårets VM i singelsculler. Men så flyttet Flodin han inn på setet foran Kjetil Borch i dobbeltsculleren. Svensken og roforbundets toppidrettsutvalg trodde mest på medaljesjanser for en båt med fire årer i Rio de Janeiro.

– Han er mer positiv enn jeg trodde. Jeg trodde det skulle være litt mer kjefting. I båten snakker vi ærlig som roere. På land er vi personer. Der gjelder vanlig høflighet som blant oss jo ikke er den samme som hos andre, ler Kjetil Borch.

– Når ror jeg med Kjetil bak og han ser hver eneste bevegelse jeg gjør og vi har stor takhøyde. Har jeg noen avvik så får jeg høre det tidlig. Jeg får kontinuerlig coaching fra ham.

For å vinne OL-gull må de ro så fort at klokkene til slutt ringer for dem.

Quasimodo er på jobben.

OL

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder