MOTSTANDERE? Hvis en regel for sjakk-VM blir vedtatt, kan rikinger som Bill Gates og Donald Trump kjøpe seg til VM-kamp mot Magnus Carlsen. Foto: Reuters og AFP

VM-forslag vekker reaksjoner: Kan bli Carlsen mot Trump eller Gates

Manager Agdestein: – Dette er jeg skeptisk til

Et russisk forslag kan gjøre at hvem-som-helst kan utfordre verdensmester Magnus Carlsen. Om hun eller han har penger nok. En ekspert undrer om det blir Donald Trump.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Forslaget anerkjenner FIDE (det internasjonale sjakkforbundet) som et horehus. Trump-Carlsen - her kommer vi, skriver den kjente britiske sjakkspilleren Nigel Short på twitter.

Den er den styrtrike presidenten i det russiske sjakkforbundet, Andrej Filatov, som har skrevet brev til den kommende FIDE-kongressen og foreslått at verdensmesteren kan utfordres av hvem som helst. Den eneste forutsetningen er at utfordreren betaler gildet og kommer med en klekkelig premiesum.

Les også: Magnus Carlsen tapte for erkerivalen for første gang.

Det var sjakknettstedet mattogpatt.no som først omtalte saken i Norge.

– Hvem skal være motstander? Hvem som helst - for eksempel Bill Gates. Hvorfor ikke?, spør Filatov i et intervju med chess-news.ru. Filatov er selv milliardær.

– Med forbehold om at jeg ikke har finstudert forslaget, så virker det litt underlig. Jeg er skeptisk til at noen skal kunne kjøpe seg til VM-match, sier Espen Agdestein til VG. Han er manager for verdensmester Magnus Carlsen.

– Jeg er skeptisk til at pengene skal være avgjørende for hvem som skal kunne spille en VM-match. Det normale er at det er de sportslige kvalitetene som teller mest, sier Agdestein.

Les også: Nå får du se Magnus Carlsen i «The Simpsons»

– Det er viktig for sportens integritet at vi har ryddige prosesser, mener Carlsen-manageren.

50 prosent av premiepengene skal gå til FIDE, og det anses derfor som at dette er et forslag for å bedre FIDEs trøblete økonomi.

FIDE ledes av russeren Kirsan Iljumzjinov, som blant annet har fortalt om at han har fått besøk av utenomjordiske vesener. Hans sterke kritiker Garry Kasparov har flere ganger uttalt, også til VG, at FIDE en slik president gjør at seriøse sponsorer ikke vil støtte sjakk.

Les også: Carlsen knuste VM-motstanderen.

– Forslaget kan gjøre FIDE til en rik organisasjon, sier Andrej Filatov til chess-news.ru.

– Jeg er mot dette her stort sett av alle mulige årsaker. Det vil åpenbart virke veldig sportslig urettferdig om sjansene dine til å få en VM-match ikke påvirkes av spillestyrke som nå, men av hvilket land du kommer fra og hvilke kontakter du har, sier Hans Olav Lahlum til mattogpatt.no.

– Etter som verdensmesteren har en rolig periode etter VM-match og før neste VM-match, ser jeg for meg at et slikt oppgjør kan foregå i denne tiden, sier Filatov til chess-news.ru.

I forslaget ligger det at FIDE-presidenten skal ha vetorett om slike kamper. Verdensmesterens rettigheter står det derimot ingenting om.

Magnus Carlsen spiller i november VM-kamp mot russiske Sergej Karjakin i New York.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder