5-stjerners hotell, «business class», måltider til 4000 kr.

VÆR SÅ GOD, SE! X Games-frontmann Henning Andersen viser VG sine siste reiseregninger – finansiert av Oslo-innbyggernes skattepenger. Bildet er tatt på Gardermoen. Foto: Trond Solberg VG

Se, en idrettsleder som viser frem reiseregningene sine

OSLO/GARDERMOEN (VG) X Games Oslo ble arrangert med 42 millioner norske skattekroner. Nå viser Henning Andersen frem reiseregningene sine på eget initiativ. Og sjefen angrer ikke på noe.

 • Øystein Hernes
 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg synes at alle som mottar offentlige midler bør ha en ryggmargsrefleks som sier: «man legger frem det man blir spurt om å legge frem», sier Andersen til VG.

På bordet foran ham ligger X Games-ledernes og hans egne reiseregninger fra sommeren 2015 og frem til i dag. Med kvittering for hver eneste matbit, flybillett og øl de har kjøpt for skattepengene til Oslos innbyggere.

De siste ukene har VG utfordret sjefene i Norges Idrettsforbund (NIF) og de største særforbundene til å gjøre akkurat dette. Å vise offentligheten og deres egne medlemmer – drøyt 2 millioner medlemskap – detaljerte regninger på fly, hotell og mat på reiser i inn- og utland. Fredag før påske ble VGs forespørsel om innsyn i dette avslått fra idrettspresident Tom Tvedt og hans presidentkolleger.

VG-sportens nyhetsleder: Nå er tid for eksamen i åpenhet!

Andersen er den første som legger frem sine bilag overfor VG i den pågående debatten. Han er ikke underlagt offentlighetsloven og derfor ikke forpliktet til å vise det, men «ser det likevel som en selvfølge». X Games Oslo mottok 42 millioner skattekroner fra Oslo kommune til arrangementet som ble gjennomført i slutten av februar. 10 millioner ble spyttet inn av medarrangør TV 2.

Før VG så nærmere på reiseregningene til Andersen, spurte vi ham om det er noen av dem han skjemmes over.

– Nei, her er det ingenting jeg angrer på. Det er generelt nøkternt, men noen ganger tillater vi oss å bo bedre. Ofte har vi reist langt, og da mener jeg det er en god grunn, sier Andersen.

Luksushotell i Innsbruck

Så, over til reiseregningene. Her kan vi lese følgende:

• X Games-ledelsen reiste fem ganger til utlandet, og regnskapsførte 138.622 kroner, fra juni 2015 til februar i år. Et femsifret beløp ble brukt på å fly inn produksjonseksperter til Oslo. Andersen og co. holdt seg likevel under budsjettet på 250.000 kroner.

Andersen: – Det fullstendige prosjektregnskapet er ikke ferdig, men vi vet at vi har holdt budsjettet. Det blir ferdig i slutten av april.

Fikk du med deg denne? Nå presses idrettspresident Tom Tvedt presses av sine «egne»

• I Innsbruck i Østerrike bodde Andersen og kona Hilde Rasch, som også jobber med X Games, på 5-stjernershotellet Grand Hotel Europa i to netter fra 5. til 7. februar. Pris: 4675 kroner.

– Var det nødvendig å bo på 5-stjernershotell? spør VG.

Andersen: – Jeg synes det er greit. Det blir 2300 for to netter per person. Det er helt vanlig. Det er en vanlig hotellpris, men vi ville nok ikke fått den kvaliteten for samme pris i, for eksempel, London.

– Kanskje ikke edruelig, men helt rimelig

HØYDEPUNKT: Henning Andersen (t.v.) var sjef for Snowboard-VM i Oslo i 2012. Her sammen med Miljøvernminister Erik Solheim. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

• I New York spiste Andersen og Rasch på restauranten Spice Market. Regningen kom på 3461 kroner.

Andersen: – Jeg mener fortsatt det er innenfor. Det er en god restaurant, men vi liker å ha det godt og spise godt når vi har reist langt. Det synes vi at vi fortjener.

• På samme reise i New York spiste Andersen, Rasch og en kollega på den eksklusive, japanske restauranten Nobu Next Door. Sluttsummen på kassalappen: 3990 kroner.

– Noen vil kanskje oppfatte at dette ikke er spesielt nøkternt?

Andersen: – Jeg gidder ikke å forsvare at... vi spiser jevnt godt. Det er den samme vurderingen som den forrige.

Anbefalt lesning: Sveriges idrettspresident skamfull over å være en del av den usunne kulturen i idretten

• I Andersen og Raschs hotellregning fra New York utgjør øl og drinker 1050 kroner av den totale kostnaden på 6288 kroner.

Andersen: – Det er sånn hver gang at jeg tar meg friheten til å ta en gin tonic eller en øl etter en lang dag. 500 kroner per person her er jo... det er kanskje ikke edruelig, men helt rimelig, mener jeg.

• På to av de fem reisene oppgraderte Andersen og Rasch fra økonomi- til businessklasse direkte på flyplassen i forbindelse med flyginger til og fra USA. Totalt kostet det 11.146 kroner.

Andersen: – Vi kjøper alltid økonomi-billetter, men oppgraderer av og til. Det er det ofte gode grunner til. Hvis det er hensiktsmessig at vi jobber på flyet, er det mye mer behagelig på business class med bedre benplass med mer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ VEI TIL KULTURMINISTEREN: Tom Tvedt (t.h) hadde med seg fotballpresident Terje Svendsen (t.v) til møtet med kulturminister Linda Hoftstad Helleland. Visepresident Kristin Kloster Aasen (midten), Øystein Dale (bak t.v.), generalsekretær Inge Andersen (i midten bak) og Stein Opsal fra Norges Skiforbund (bak t.h) var også med. Foto: Frode Hansen VG

Langt over grensen

Idrettsbyråd i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap), skvetter til når VG presenterer reiseregningene for henne:

– For å si det slik: Hadde jeg reist med slike summer på vegne av Oslo kommune, så er det høyst usikkert om det ville falt innenfor reglene... nei, det ville vært langt utenfor, sier Hansen.

Hun var ikke byråd da X Games ble tildelt titalls millioner kroner av Oslo kommune i fjor. Hun har tidligere vært kritisk mot X Games, etter at Norges Skiforbund trakk sin støtte til arrangementet på grunn av uenigheter om dopingreglement. Hansen støttet skiforbundet og utelukket en ny, lignende pengestøtte med mindre X Games tar grep.

Hun har lest X Games' avtale med Oslo kommune og sier det ikke er noen krav fra kommunen om at prosjektlederne må utvise nøkternhet.

– Men jeg er positiv til at de ønsker å vise kortene for offentligheten.

Hun mener norsk idrett har mistet legitimiteten sin.

– Samfunnet blir sterkere når en ser hva de offentlige pengene går til. Åpenheten i idretten viser et behov for å rydde opp. Nå er det viktig å få legitimiteten tilbake. Det skylder idretten sine medlemmer.

«Ubehagelig»

OVERRASKET: Rina Mariann Hansen (Ap) er positiv til X Games' åpenhet. Foto: PRIVAT

Henning Andersen pustet lettet ut etter alle spørsmålene om reiseregningene. Og blir deretter minnet på Rosenborg-leder Ivar Kotengs sitat til lederne i norsk fotball på fotballtinget i slutten av februar: «Har vi spist lunsj for fire og et halvt tusen, så må vi enten vise regningen, eller så må vi slutte å spise de lunsjene».

– Det er jeg helt enig i! Det er sånn vi lever også. Det går alltid en grense til å bli glupsk, men det skal være formålstjenlig og kunne stå åpenhetens test. Det har jeg lagt til grunn i alle prosjektene jeg har jobbet med.

– Hvordan synes du det har vært å legge frem reiseregningene dine for offentligheten og bli utfordret på konkrete bilag?

– Da sier jeg som Kjersti Løken Stavrum (generalsekretær i Norsk Presseforbund, journ.anm.): Åpenhet er en gave! De som har gleden av å motta offentlige midler må kunne stå for det de bruker dem til. Det er litt ubehagelig å gjøre det, men ikke noe å engste seg for. Hvis folk mener vi må endre oss, så får vi bare rette oss inn etter det.

PS: Fredag i forrige uke ble idrettspresident Tom Tvedt kalt inn på teppet av kulturminister Linda Hofstad Helleland, der han måtte forklare seg om åpenheten og pengebruken i Norges Idrettsforbund (NIF). 87 prosent av NIFs inntekter på over en milliard er fra det offentlige. Svarene fra Tvedt var ikke gode nok, mente Helleland. Hun har innkalt til nytt møte kommende mandag.

Les også

 1. VG-sportens nyhetsleder kommenterer: Tid for eksamen i åpenhet

  Strutsetaktikken feilet stygt. Nå er det trolig opp til norske idrettstopper om krav til reell åpenhet skal innføres…
 2. Ingebrigt Steen Jensen ber NFF-toppene rydde opp og stå frem

  Ingebrigt Steen Jensen (60) mener det er en fallitterklæring for norsk fotball hvis ikke generalsekretær Kjetil Siem…
 3. Tvedt presses av sine «egne»: Også Ap ber idretten vise reiseregninger

  Idrettspresident Tom Tvedt er nå under press også fra sine egne i Arbeiderpartiet - et parti han selv inntil i fjor var…

Mer om

 1. Idrettspolitikk
 2. X-games

Flere artikler

 1. Skulle legge frem reiseregninger – snudde etter møte med idrettstoppene

 2. Ministeren møtte idrettstoppene: – Min plikt å iverksette tiltak

 3. Folkets klare dom: Vis reiseregningene!

 4. Basketballpresidenten om Tvedt: – Fanget av gammel NIF-kultur

 5. Idrettspresidenten varsler åpenhetsvedtak

Fra andre aviser

 1. Kulturministeren: – Dette er ikke godt nok av idretten

  Bergens Tidende
 2. Her er idrettspresidenten på vei inn til kulturministeren

  Bergens Tidende
 3. Idrettspresidenten legger frem reiseregninger: - Jeg er forberedt på kritikk

  Aftenposten
 4. Idrettspresidenten legger frem reiseregninger: - Jeg er forberedt på kritikk

  Bergens Tidende
 5. Idrettstoppene brukte 160.000 kroner på én tur

  Aftenposten
 6. Idrettstoppene brukte 160.000 kroner på én tur

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder