NEDTURER: Camilla Herrem gråt da finaledrømmen i OL røk, Ezinne Okparaebo misset semifinalen, det samme skjedde med Jaysuma Ndure - mens svømmeren Henrik Christiansen var skuffet under sine første OL-øvelser da han ikke skjønte hvorfor han ikke svømte raskere. Foto: NTB Scanpix/VG montasje

Sverige slo OL-knockout på Norge - likevel redd for å bli «tapernasjon»

Sverige tok nesten tredobbelt så mange medaljer som Norge i OL, og av edlere valør. Likevel lurer «söta bror» på om de er i ferd med å bli en tapernasjon.

  • Lillian Holden

Artikkelen er over tre år gammel

Kommentator Robert Laul i Aftonbladet peker på at Sverige har tatt mange sølvmedaljer i de siste tre olympiske lekene, og at han har vanskelig for å forstå hvorfor man feirer sølv og bronse i grener hvor utøverne er blant favorittene.

«Second place is first loser, som det heter. Det betyder gravöl, inte champagne», skriver kommentatoren.

– I alle fall når de misser på det siste slaget, det siste skuddet eller det siste svømmetaket, skriver Laul.

– Det er interessant at de kritiseres for å feire bronse og sølv, og kan hende de har et poeng hvis det er en kultur som får utvikle seg. Toppidrett handler jo primært om å vinne, vinne, vinne. Men ingen skal si at Stig André Berges bronsejubel var feiringen til en taper. Antall nasjoner som satser og dopinghistorikken til flere av dem gjør at vi ikke kan se oss blinde på medaljeoversikten, sier VGs sportssjef Brenne.

Svenskene endte på følgende fasit i OL: 11 medaljer, hvorav to gull, seks sølv og tre bronse. Norge tok i alt fire medaljer - alle bronse.

Kommentar: Det sviende nabonederlaget

Forsøker finne svar

Men selv om Sverige tok innersvingen på Norge når det gjelder medaljefangst, med hele sju medaljer mer, er «söta bror» langt fra fornøyde.

Under tittelen «Har Sverige blivit en förlorarnation» har Aftonbladet søkt svar hos en idrettspsykolog for å forsøke å finne svaret på hvorfor svenskene svikter når det kjempes om gull.

Riktignok uten å finne noe godt svar - psykologen Karien Moesch hevder det finnes forskning på at man gleder seg mer over en bronse enn man gjør over en sølvmedalje, siden det ved sølv kan føles som man mistet gullet, mens man ved bronse føler man har vunnet en medalje i stedet for å ende på den sure fjerdeplassen.

– At ord som tapernasjon blir brukt over svenskegrensen føles smått uvirkelig når de tross alt gjorde det mye bedre enn Norge, sier VGs sportssjef Øyvind Brenne.

Kommentar: Typisk norsk å være middelmådig?

Danmark best i Norden

Sveriges medaljefangst ble uansett nesten tredobbelt så stor som Norges. Aller best i Norden ble imidlertid Danmark, som til slutt tok 15 medaljer - to gull, seks sølv og syv bronse. De to nasjonenes aviser har fulgt medaljekampen mellom landene tett, og knivet om hvem som ville ende som beste nasjon.

I spaltene er Norge kun nevnt i en bisetning sammen med Finland, som for øvrig gjorde sitt dårligste OL noensinne med kun én bronse.

– Det er klart at et likestilt I-land land som Norge burde vært lenger fremme, spesielt på kvinnesiden, og derfor bør idretten omfavne debatten som kommer nå. Jeg frykter dog at de heller vil legge den død fortest mulig og fortsette som før fordi det går så bra på vinteren, sier Brenne.

Møter kritikk

Den skrale norske medaljefangsten fikk i går toppidrettssjef Tore Øvrebø til å gå ut og beklage. Han tok ansvaret for at Norge ikke oppnådde målsettingen om å gjøre et bedre OL enn London 2012, da Norge tok to gull, én sølv og én bronse.

– Vi er ingen stor sommernasjon. Vi hadde antall medaljer, men ikke riktig valør. Vi har ikke klart målsettingen, slo Øvrebø fast.

Nå reises det en debatt rundt satsingen på sommeridrett i Norge, først ut av kritikerne var Andreas Thorkildsen, som rettet skarp skyts mot Olympiatoppen i helgen. Den tidligere spydstjernen mente administrasjonen i organisasjonen har blitt for stor, og at mer midler burde gå til idretten.

– Det er mange som er inne på administrering, men ikke der hvor arbeidet blir gjort, som er «på gulvet». Det må du har flere folk inn – ikke folk som sender e-poster hele dagen, sier 34-åringen.

Mer om

  1. OL 2016

Flere artikler

  1. Toppidrettssjefen beklager dårlige OL-resultater: - Kan ikke knipse og så kommer resultatene

  2. Statistikk-gigant: – Norge tar to gull i OL

  3. Thorkildsen langer ut mot Olympiatoppen

  4. Pluss content

    Den store OL-quizen

  5. Her er outsiderne som kan redde norsk OL-ære

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder