SEIERHERRE: Magnus Carlsen (til venstre) gjorde ingen tabber i partiet mot Ding Liren. Sjakkspiller Anish Giri i bakgrunnen. Foto: Koen Suyk , Afp

Verdensmesteren vant årets første storturnering: Manageren om Carlsen: – Kan ikke huske å ha sett ham særlig bedre

Glitrende resultat: Fem seirer, åtte remiser, ingen tap

(Magnus Carlsen – Ding Liren 0,5-0,5) Magnus Carlsen (25) håver inn heder, ære og drøyt 90.000 norske kroner ekstra for seieren i Wijk aan Zee-turneringen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den norske verdensmesteren avsluttet turneringen med remis med hvite brikker mot kineseren Ding Liren. Partiet varte i hele 99 trekk. Carlsen hadde initiativet i sluttspillet, men måtte til slutt erkjenne at han ikke kom til å vinne. Liren forsvarte seg utmerket over en lengre periode.

Remisen gir Carlsen et turneringsresultat på imponerende 9,0 av 13 mulige poeng, noe som holdt til turneringsseier. Det gir en såkalt ratingprestasjon på 2880. Carlsen kommer til å få en rating i overkant av 2850 etter turneringen.

VG Direkte:
Slik var partiet trekk for trekk

– Jeg kan ikke huske å ha sett ham særlig bedre. Han har ikke hatt problemer i noen av partiene, sier manager Espen Agdestein til VG.

Spørsmålet var lenge om Carlsen måtte dele seieren med en annen, men slik ble det ikke.

Tar pause på topp

Annenmannen på resultatlisten, Fabiano Caruana, var nødt til å vinne partiet mot Jevgenij Tomasjevskij for å få delt førsteplass med Carlsen. Caruana spilte med svarte brikker, ble presset lenge av Tomasjevskij og ga til slutt opp. Ding Liren og Caruana delte annenplassen, ett poeng bak Carlsen.

Fikk du med deg denne?
Carlsen har kjøpt hus i Holmenkollen

Sjakkfantomet vant dermed en pengepremie på 10.000 euro, som tilsvarer mellom 90.000 og 100.000 norske kroner. Han skal også ha fått et sekssifret beløp for å stille opp.

Det blir antageligvis lenge til neste gang Carlsen stiller i en storturnering.

– Slik det ser ut nå blir Norway Chess neste turnering (16. til 29. april), men det er ikke 100 prosent sikkert, sier manager Agdestein.

Det store målet for året er naturlig nok VM-kampen i november. De neste månedene skal Carlsen blant annet reise en tur til USA og Silicon Valley, der han har vært flere ganger de siste årene.

Tangerte Anand

Carlsen spilte turneringen Qatar Masters i julen og har ikke hatt skikkelig ferie på en god stund.

– Nå få han senket skuldrene litt, fortsetter Agdestein.

Dette er femte gangen den norske verdensmesteren vinner storturneringen i den nederlandske byen Wijk aan Zee. Han tronet øverst på resultatlisten også i 2008, 2010, 2013 og i 2015. Den første seieren delte han med armeneren Levon Aronian. Carlsen tangerer dermed Viswanathan Anand, mannen han har møtt i sine to siste VM-kamper, i antall seirer i turneringen.

Magnus Carlsens resultater til nå i Tata Steel Chess:

Remis mot David Navara (med svart)

Remis mot Fabiano Caruana (med hvitt)

Remis mot Yi Wei (med svart)

Remis mot Shakhyar Mamedyarov (med hvitt)

Seier mot Loek van Wely (med svart)

Seier mot Jevgenij Tomasjevskij (med hvitt)

Seier mot Pavel Eljanov (med svart)

Remis mot Sergej Karjakin (med hvitt)

Seier mot Michael Adams (med hvitt)

Remis mot Anish Giri (med svart)

Seier mot Hou Yifan (med hvitt)

Remis mot Wesley So (med svart)

Remis mot Ding Liren (med hvit)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder