VG-sportens kommentator: Vikings onde spiral

(Strømsgodset-Viking 4-2) Det verste for Viking er ikke at situasjonen er bekmørk – men at det er vanskelig å
se noen snarlig vei ut av et mangefasettert uføre.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

KOMMENTATOR: Leif Welhaven. Foto: Frode Hansen VG

Det var ventet før sesongen at 2017 kunne bli et vanskelig år.

Men fem fattige poeng etter 11 serierunder overgår hva selv den mest inngrodde pessimist hadde sett for seg. Mandag hadde Viking sluppet inn fire før Strømsgodset slapp gasspedalen fullstendig, slik at ydmykelsen ikke ble fullt så ille.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Men likevel er det klare tapet, for et annet lag som også har slitt, nok en indikasjon på at noe er alvorlig galt i Rogaland.

Og det handler ikke bare om sportslige problemer, marginer som går imot og diskusjonen som snart tvinger seg frem om hvorvidt Ian Burchnall er moden for oppgaven.

Det går mye dypere enn som så.

Den gamle storklubben er nemlig fanget i en selvforsterkende krisekarusell, som vil snurre enda fortere dersom folk i Stavanger fortsetter å velge resignasjon fremfor raseri.

Kontrasten er dessverre enorm fra gløden vi så i sesonginnspurten i 2006. Da var det harehjerte og neglebiting, og siddiser som bare ikke ville ha på seg at denne klubben kunne havne utenfor det gode selskap. Derfor var det mobilisering, samling i bånn, et kollektivt krav i byen om å ikke gi opp før alt håp eventuelt skulle være ute. Tidligere den høsten var Tom Nordlie kommet inn for å prøve skape et mirakel, og foran den siste runden var det et lite håp. På stadion var 16.251 mennesker innenfor portene.

VG Live: Slik gikk Strømsgodset - Viking!

Resten er historie. En vakker sådan. Om 5–0 mot Brann. Om Peter Ijeh. Men først og fremst om en oppvisning i fellesskap.

Hvor ble det av dette fellesskapet?

11 år senere er Viking i blytunge sportslige vanskeligheter igjen. Men der stopper også fellesnevneren.

For i hvilken grad bryr rogalendingene seg egentlig om at klubben plukket 5 (!) poeng på den første tredelen av sesongen, og at lille Egersund ble for vanskelig å overvinne i cupen? Hvor er frådingen over hvor galt det har gått? Har folk flest bare gitt opp? Eller er forklaringen at det er blitt mer fristende å bruke kreftene på heie frem suksess i ishockey enn middelmådighet på fotballbanen?

LES OGSÅ: Derfor kan Viking-krisen forverres i sommer

På disse årene som har gått har jo konkurransen om folks tid bare hardnet til, og det er vanskelig å gi den vanlige mannen i Stavanger-gaten skylden for den tilsynelatende tiltagende likegyldigheten, som er blitt blåtrøyenes kanskje største fiende.

For problemet er at klubben har havnet i en gjørme de sliter tungt med å komme ut av, og der ulike faktorer bare bidrar til å gjøre vondt verre:

• Økonomien preges av at stadionsatsingen ikke akkurat har utviklet seg som ønsket. Bygget er ikke blitt den samlende fotballpartyarenaen man håpet på, gjelden er vond, kostnadene er store, og nå er situasjonen så fortvilet at det utredes om stadion kan selges.

• Det er blitt noe stadig gråere over Viking de siste årene, der snakkisene i norsk fotball sjeldnere og sjeldnere har hatt utspring i Stavanger. Det rammer selvsagt igjen interessen, det gjør veien til stadion lenger for av og på-supportere, med dertil eskalering av en allerede anstrengt økonomi.

• Når det ikke selges flere billetter enn 7000 i gjennomsnitt, har jo det alt å gjøre med at produktet ikke fenger lenger, og her ligger kanskje Vikings aller største problem. For hva skal til for å finne tilbake til den gnisten som hjalp så innmari i 2006?

Rent sportslig er det selvsagt fortsatt mulig å redde seg inn, selv om poengsnittet må økes markant i de siste to tredelene av sesongen.

Men veldig sannsynlig fremstår det ikke. Med alle de andre problemene på toppen, er det noe avmektig akkurat nå over klubben som bragte heder til Stavanger i 1953, 1958, 1959, 1972, 1973, 1974, 1975, 1979, 1982, 1989, 1991 og 2001.

Og «fåglarna vet» hvordan denne gordiske knuten skal løses.

For Viking anno 2017 fremstår som protoypen på et bunnlag, mens Strømsgodset i en time viste at de bør ha alle muligheter til å komme seg opp av tabellsumpen.

Hadde man sett på terminlisten før sesongen, ville det vært vanskelig å bli overrasket over at det var en ren bunnduell i runde 11.

Men den ble altså ikke spilt mellom Kristiansund og Sogndal ...

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde28195464273762
2Bodø/Glimt28149559401951
3Odd2814774235749
4Rosenborg28139648371148
5Viking2812794839943
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder