LATTERLIG MORSOM UKE: Viktor Hovland har storkost seg på Augusta National denne uka. Her gjør han seg klar for å putte under par 3-konkurransen onsdag kveld amerikansk tid. Han endte på delt 6. plass. Foto: Kevin C. Cox / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Amerikansk TV-profil om Hovland: - Han slår den milevis

AUGUSTA NATIONAL, GEORGIA (VG) Den høyprofilerte Golf Channel-eksperten Brandel Chamblee kan ikke få skrytt nok av Viktor Hovland (21) før dagens første runde i Masters.

– Han slår den milevis. Det er veldig imponerende. Da jeg så ham svinge på Bears Club i Florida for en måned siden, begynte jeg å tenke på hvor mye golfsporten har forandret seg. Jeg gleder meg til å se ham denne uken, sier Chamblee, kjent som en hardtslående ekspert på Golf Channel.

Vi møter ham inne på det fasjonable mediesenteret på verdens kanskje mest kjente golfbane, Augusta National.

les også

Pappa så Viktor med verdensstjernene: – Jeg er veldig stolt

Chamblee sitter og gjør research på spillere før han skal på TV igjen for millioner av amerikanske seere.

LESTE DU? Hovland spiller med golfstjernen «ingen» liker (VG+)

Han introduserer oss også for sin kone, Bailey Mosier, som også er et kjent TV-ansikt for golfinteresserte i USA.

MØTTE VG: Brandel Chamblee snakker med VGs USA-korrespondent Robert Simsø Foto: Christian Døvle, Norsk Golf

– Han (Viktor) er en veldig hyggelig gutt. Jeg kan bare tenke meg hvor stort det er for Norge å få frem en slik spiller. U.S. Amateur-seieren var en fantastisk prestasjon…hva er egentlig innbyggertallet i Norge? sier Chamblee.

Hovland blir historiens første nordmann i verdens mest prestisjetunge golfturnering.

Hovland har hatt en perfekt oppladning til alvoret starter i Masters torsdag.

Han har gått bunnsolide treningsrunder med superstjernene Dustin Johnson, Brooks Koepka, Rickie Fowler, Sergio Garcia og Bernhard Langer.

les også

Her blir norske Viktor historisk: – Det er helt enormt

Og onsdag ettermiddag gikk han tre under par i den uhøytidelige turneringen på Augustas berømte par 3-hullbane. Det holdt til delt 6. plass.

Ingenting av dette overrasker Brandel Chamblee.

– Da jeg så svingbevegelsen til Viktor, tenkte jeg bare: «wow!». Han har alle elementene i en god golfsving.

– Er det noe spesielt i svingen du liker?

– I overgangen elsker jeg hvordan hoftene hans holder seg tilbake og overkroppen komprimerer mens han roterer vakkert og strekker seg gjennom slaget. Det er imponerende å se på. Jeg tror han er ganske komfortabel. Han virker ikke redd. Han virker ikke som en gutt som bryr seg om hva andre tenker om ham. Jeg tror han får en stor fremtid, svarer Chamblee, som lurer på hvem som trener nordmannen.

TØFT SLAG: Her er Viktor Hovland på hull 13 under tirsdagens treningsrunde. Greenområdet er kjent som et av de mest spektakulære på Augusta National. Foto: Marcio Jose Sanchez / TT NYHETSBYRÅN

Da han får høre at det er Denny Lucas fra Kelvin Miyahiras golfakademi, sier han «ahhh, nettopp, det gir mening».

– Jeg er en enorm fan av Kelvin. Nesten alle trenere stjeler et eller annet fra Kelvin.

– Tror du at han som er amatørspiller kan ha noe håp om å komme topp-10-plassering her i Masters?

– Det har vært lenge siden det har skjedd. 1960-tallet. Det har bare vært en håndfull amatører som har avsluttet Masters under par. Men jeg tror faktisk at tiden er inne. Golfsporten blir yngre. Det handler mer om kraft. Det er den minst variable faktoren i golfspillet, svarer han.

Chamblee hadde selv en god proffkarriere. Han vant én gang på PGA-touren (1998) og hadde en delt ledelse etter førsterunden i Masters i 1999. Det ble «bare» 18. plass til slutt.

– Det var en æra tidligere hvor fantastiske amatørspillere ikke valgte å bli profesjonelle. Men jeg tror ikke amatørene her ute på Augusta føler seg skremt lenger. De kommer ut hit med mengder av fart. Jeg kan nesten ikke tro farten i amatørgolf, sier Chamblee, og mener med det hvor fort Hovland og andre amatører svinger køllene.

STJERNETUNGT: Viktor Hovland spilte onsdagens treningsrunde sammen med Rickie Fowler, Dustin Johnson og Brooks Koepka. Her spaserer de nedover den bratte fairwayen på hull 10. Foto: Kevin C. Cox / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Hastigheten i svingen er den viktigste komponenten for å skape lengde.

Hovland har denne uken vist at han slår langt. I sin siste treningsrunde onsdag var han på høyde med storkanonene Koepka og Johnson.

VG PÅ AUGUSTA: USA-korrespondent Robert Simsø er på Augusta National denne uka.

– Er de beste collegespillerne mer klare for PGA-touren nå enn de var for 10-20 år siden?

– Spillet handler mer om fart nå, og på grunn av måten moderne golfbaner er satt opp, kreves det ikke så mye nyanser i spillet fra utslaget som tidligere. Jeg synes det er uheldig at golfen har utviklet seg i den retningen, sier Chamblee.

les også

Norsk golfs gylne generasjon

Pluss content

Hovland har spilt tre PGA-turneringer som amatør denne sesongen. Han har klart den såkalte cuten i en av dem, i Arnold Palmer-turneringen i Florida tidlig i mars.

FULL SVING: Viktor Hovland slår ut på hull 12 på Augusta National. Foto: Marcio Jose Sanchez / TT NYHETSBYRÅN

Da endte han på delt 40.plass, noe som ville utbetalt 350 000 norske kroner hvis det ikke var for at han fortsatt er amatør.

Hovland har gått under par i tre av sine åtte runder på PGA-touren denne sesongen.

Sin laveste enkeltscore fikk han i Mayakoba Classic hvor han gikk på 67 slag, fem under par.

Torsdag ettermiddag norsk tid slår han ut i samme gruppe som fjorårsvinner Patrick Reed og Webb Simpson.

Hovlands caddie, collegetrener Alan Bratton, sier at nordmannen er komfortabel på fryktede Augusta.

– Alle baner passer ham. Når du er god, så passer banen deg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder