FOR AVTALEN: Magnus Carlsen mente at det ville være «et svik» mot neste generasjon sjakkspillere å stemme nei til bettingavtalen, men verdensmesteren fikk ikke viljen sin. Her er Carlsen før turneringen Norway Chess i juni. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Sjakkmiljøet sa nei til 50 millioner – nå spleiser de på en tusendel av det

Etter nei til betting-avtalen verdt 50 millioner satser sjakkmiljøet på kronerulling i stedet. Målet: 50.000 kroner.

Etter at Sjakkforbundet sist søndag sa nei til en avtale med bettingselskapet Kindred verdt 50 millioner, var det mange på ja-siden av avtalen som var skuffet på vegne av norske sjakktalenter som ikke får penger til å satse.

Den skuffelsen prøver flere i sjakkmiljøet nå å legge en liten demper på. Søndag ble det lagt ut en kronerullingskasjon på sjakksider på Facebook, der midlene skal gå til reisestøtte og stipender til sjakktalenter.

– Vi vil hjelpe de som har lyst til å satse på sjakk, selv om de ikke fikk millionene fra gamblingen. Akkurat nå har vi samlet inn 17 500 kroner, sier initiativtager Ole Valaker til VG mandag formiddag.

Målet for kronerullingen er satt til 50 000 kroner, forteller Valaker.

Valaker, som har vært i sjakkmiljøet i 40 år, stemte nei til avtalen på vegne av klubben sin på sjakk-kongressen. Likevel anerkjenner han at Magnus Carlsen og resten av ja-siden i bettingstriden hadde et poeng når det gjelder forholdene de norske sjakktalentene arbeider under.

– Vi gamlinger har ikke forstått det dypfølte behovet unge spillere har for penger til å satse på sjakk før nå. Nå som det er blitt klarere, må vi bare lytte til det de sier.

les også

Carlsen-kompis frykter for talentene etter betting-nei

– Dere stemte ned en avtale for 50 millioner som kunne gått til disse talentene, og nå vil dere samle inn en tusendel av det. Hjelper det egentlig?

– Det blir feil å sammenligne med 50 millioner, for de pengene hadde vi aldri. Jeg vil heller si at 50 000 er mye sammenlignet med null, som er det vi har i dag, sier Valaker.

Magnus Carlsen er på ferie og har ikke besvart VGs spørsmål mandag. Medgrunnlegger Joachim Birger Nilsen uttaler seg imidlertid på Offerspills vegne.

– Vi håper på noe mer permanent som tilfaller alle i sjakken, skriver Nilsen i en SMS til VG.

Samtidig understreker han at Offerspill synes dette er en god start og et positivt initiativ.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder