Magnus Carlsen styrtet forbi alle etter VM-fiasko: – Skammer meg

BÆRUM (VG) (Magnus Carlsen-Wesley So 2 1/2–13 1/2) Magnus Carlsen (28) var sjanseløs i kampen om VM-tittelen i fischersjakk. Wesley So (26) avgjorde etter bare seks av 12 mulige partier.

  • Ole Kristian Strøm
  • Jonas Wikborg

Carlsen stormet forbi media og rett i spillerloungen etter at tapet var klart. Nesten to timer skulle det ta, og det etter at medaljeseremonien var over, før Carlsen tok seg et lite øyeblikk til å prate med pressen.

– Jeg vil bare si gratulerer til Wesley. Han spilte veldig mye bedre enn meg. Jeg følte jeg spilte ok første dagen, men resten skammer jeg meg bare dypt over. Jeg skulle ønske jeg kunne ha gjort det igjen, er det en kortfattet Carlsen sier til NRK.

Når VG spør om han er skuffet, svarer han etter noen sekunder:

– Ja!

Før det hadde pappa Henrik Carlsen uttalt at sønnen trodde det kom til å holde hardt på finaledagen. Til den kom han inn med stillingen 1,5–10,5.

– I dag hadde vel ikke Magnus de store forventningene om å klare å ta igjen ledelsen, sier pappa Henrik Carlsen til VG, og sier at de må «ta til takke med 2. plass».

– Det er klart han er skuffet over å ha tapt finalen mot So. Men så kommer han seg nok relativt kjapt etter det, sier pappa Carlsen.

Avgjørelsen falt etter at bare to av de åtte planlagte partiene lørdag var unnagjort. I det første hurtigsjakkpartiet tok So til takke med remis selv om han sto mye bedre enn Carlsen. I det andre ble det seier til So - og dermed var også VM-tittelen avgjort

Jon Ludvig Hammer, Norges tredje beste sjakkspiller og som kommenterte dramaet for VG, mener So i beste fall underdriver. Han er mektig imponert over amerikanerens spill gjennom hele turneringen.

– Wesley So er verdensmester i fischersjakk etter en maktdemonstrasjon av de sjeldne. Magnus Carlsen har blitt feid av brettet. So har overkjørt hjemmefavoritten på en måte vi aldri har sett før, i hvert fall ikke som jeg kan huske, og jeg har vært med en stund, sier Hammer.

So er dermed den første offisielle verdensmesteren i fischersjakk. Det gir også drøye 1,1 millioner kroner.

Fredag tapte Carlsen begge partiene mot So og lå dermed under 1 1/2–10 1/2 før lørdagens åtte avgjørende partier.

Ikke første gang Carlsen har blitt sur etter ikke å ha vunnet. Denne er fra 2016:

les også

Carlsens sjakkrival brøt med foreldrene og fikk ny familie da han var 20.

Pluss content

Men allerede i det første partiet lørdag fikk Carlsen trøbbel - og lå etter So både på brettet og på klokken.

– Nok en gang skaper han trøbbel for Magnus, fastslo Jon Ludvig Hammer på VGTV. Det hele endte med remis.

I det andre partiet fikk So kjapt et initiativ.

– Wesley So har klart å lure Magnus i åpningen igjen. Står en bonde over, sa Hammer på VGTV.

Mens partiene torsdag og fredag ga tre poeng for seier, var det to poeng for å vinne i de fire partiene med «hurtig hurtigsjakk» og deretter ett poeng for seier i fire partier med lynsjakk lørdag.

Magnus Carlsen har ti ganger vunnet VM i sjakk - totalt i klassisk sjakk, hurtigsjakk og lynsjakk. Han var uoffisiell verdensmester på forhånd, men må fortsatt vente på den offisielle verdensmestertittelen i fischersjakk.

PS: Jan Nepomnjastsjij endte som nummer tre etter å ha slått Fabiano Caruana i bronsefinalen.

Mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen

Flere artikler

  1. Tabbetrekk ga sjokktap for Magnus Carlsen i VM-starten

  2. Magnus Carlsen blir utspilt i VM-finalen

  3. Magnus Carlsen klar for VM-finalen: - Jeg satt nærmest i koma

  4. Magnus Carlsen med 11 VM-titler på 10 år: – Jobben er halvgjort

  5. Carlsen kjemper i teten i hurtigsjakk-VM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder