Carlsen og Caruana kan møtes i ny VM-duell: – Bikkjeslagsmål!

Fabiano Caruana (27) og Magnus Carlsen (28) kan komme til å møtes i duell om en ny VM-tittel - bare et snaut år etter forrige gang.

 • Ole Kristian Strøm

Caruana slo - kanskje noe overraskende - Hikaru Nakamura (31) i kvartfinalen i det såkalte Fischer Random-mesterskapet, som skal spilles på Henie Onstad kunstsenter i Bærum i perioden 27. oktober til 2. november - og som blir sendt direkte både på VGTV og på NRK.

I november 2018 vant Carlsen VM-matchen mot Caruana - i klassisk sjakk.

Denne gang handler det altså om det første historiske VM i Fischer Random-sjakk - og de fire som er klare for semifinale i Bærum er:

* Magnus Carlsen (28), Norge, nr. 1 i verden i klassisk sjakk.

* Fabiano Caruana (27), USA, nr. 2 i verden.

* Jan Nepomnjasjtsjij (29), Russland, nr 7. i verden.

* Wesley So (25), USA, nr 8 i verden

Det er ikke klart hvem som møtes i semifinalene. Det skal trekkes på åpningen den 26. oktober.

– Det er veldig sterke spillere som har kommet seg gjennom en knallhard kvalifisering. Nakamura falt for Caruana i siste runde, og det kan ikke kalles for noen stor overraskelse. Jeg tror det blir et bikkjeslagsmål av en turnering på Høvikodden med et veldig jevnt felt, sier Carlsen-manager Espen Agdestein til VG.

les også

Sjakk-striden: Kuppet måtte kappes

– Magnus gleder seg, sier Jøran Aulin-Jansson, som sammen med Arne Horvei står bak selskapet som arrangerer mesterskapet.

– Det er kjempegøy at Magnus og Caruana får en ny sjanse til å gjøre opp om en VM-tittel. At samtlige fire i semifinalen er topp 10 i verden, viser at du må være ganske flink til å flytte brikker selv om det handler om Fischer Random, fastslår den tidligere sjakkpresidenten.

les også

10 år siden Carlsens Kina-sjokk

Pluss content

Selv om Carlsen er uoffisiell verdensmester etter å ha slått Hikaru Nakamura i fjor, er dette første gang det skal kåres en offisiell verdensmester. Carlsen har imidlertid sluppet å kvalifisere seg for semifinalen - som tittelforsvarer.

Hva Fischer Random er? Offiserene står ikke på samme sted som vi er vant til. Det trekkes hvordan de skal stå - men de står alltid som speilbilde av hverandre. Dermed har ikke spillerne den fordelen av å huske åpningstrekk som i vanlig sjakk. De må tenke ut trekkene sine der og da - allerede fra trekk 1. Fra første trekk er det altså bare sjakkferdighetene og -forståelsen som avgjør.

– Det er tydelig at Caruana hadde nytte av Fischer Random-matchen han hadde mot Garri Kasparov i St. Louis nylig. Jeg tror Caruana legger mye i dette. For første gang på lenge er det en ny tittel å erobre. Jeg tror absolutt han ønsker å bli historisk, sier Aulin-Jansson.

les også

Magnus Carlsen tapte på tid: – Jeg var ikke i nærheten

Magnus Carlsen er allerede verdensmester i klassisk sjakk og lynsjakk. Nå kan han sikre seg VM-tittel nummer tre på Høvikodden. Han har tidligere vært verdensmester i klassisk sjakk, hurtig- og lynsjakk samtidig.

Semifinalen i Fischer Random-mesterskapet går over tre dager. De to første dagene er det to partier med «treg hurtigsjakk», som Aulin-Jansson uttrykker det (45 min på første 40 trekk, deretter 15 min.). Den tredje og siste dagen er det fire lynsjakk-partier.

– Om det ikke er noen avgjørelse da, spiller vi armageddon.

Finalen går over samme lest, og billettene ligger nå ute for å være publikum på Høvikodden.

Mer om

 1. Sjakk
 2. Magnus Carlsen

Flere artikler

 1. Magnus Carlsens mål: Fire VM-titler samtidig

 2. Carlsen mot Caruana i semifinalen: – Spennende

 3. Magnus Carlsen slo tilbake etter tap

 4. Tabbetrekk ga sjokktap for Magnus Carlsen i VM-starten

 5. Carlsen til VG: – Mitt beste år noensinne

Fra andre aviser

 1. Dette er Carlsens motstandere i VM på hjemmebane

  Aftenposten
 2. Carlsen får unik VM-fordel: – Urettferdig, sier han selv

  Bergens Tidende
 3. Dette er Carlsens motstandere i VM på hjemmebane

  Fædrelandsvennen
 4. Nakamura til finale i Carlsen-turneringen etter Caruana-brøler i omspill

  Aftenposten
 5. Nakamura til finale i Carlsen-turneringen etter Caruana-brøler i omspill

  Bergens Tidende
 6. I årets VM er sjakkreglene annerledes. Her er det du trenger å vite.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no