LEVER AV SPILL: Arman Hanjani (22) (foran i bildet)   og Vegard Bugge (29) spiller videospill på heltid for E-sportlaget Nordavind. Det tjener de nok på til å leve av.
LEVER AV SPILL: Arman Hanjani (22) (foran i bildet) og Vegard Bugge (29) spiller videospill på heltid for E-sportlaget Nordavind. Det tjener de nok på til å leve av. Foto: Foto: HALLGEIR VÅGENES, VG

Sluttet i jobben: Slik lever de av å spille PlayStation

SPORT

Arman (22) og Vegard (29) spiller videospill på heltid for Vålerenga, og tjener en god årslønn. Men når formen skal toppes for å konkurrere om millionbeløp, trener de på helt andre ting enn spilling.

Betalt innhold
Publisert: Oppdatert: 27.04.18 14:04

De siste månedene har de profesjonelle spillerne ligget i hardtrening før turneringen «Gfinity Elite Series», der de skal spille finale i London denne helgen.

– Jeg har konkurrert siden 2014, og fikk min første proffkontrakt i fjor, forteller Arman Hanjani (22).

I tillegg til at de tjener en god norsk årslønn gjennom klubben, uten at de ønsker å røpe nøyaktig hvor mye der er, kan de tjene store penger hvis de gjør det bra i turneringer.

I fjor fikk han blant annet en engangsutbetaling på 450 000 kroner – premien for en annenplass i turneringen E-League. Hadde han vunnet, hadde det blitt over en million. Denne helgen er det nye muligheter til flere hundre tusen kroner i premiepenger.

De har allerede reist til London hver eneste helg for kvalifiseringsrundene, og føler seg klare før finalen og vinnerpotten på 25.000 pund – eller nærmere 280.000 kroner.

– Seier betyr mer enn pengene

Nordavind består av fem lag på følgende spill: Street Fighter, Counter-Strike, Rocket League, Hearthstone og fotballspillet Fifa.

Alle spillerne har lønnede arbeidskontrakter, og 18 av dem driver med E-sport på fulltid. To av disse er Arman, og Vegard Bugge (29)

De konkurrerer i Play Station-spillet Street Fighter, som er basert på et arkadespill fra 80-tallet.

Vegard sluttet jobben for å satse mot drømmen om og leve av spill.

– Jeg jobbet med IT i New York i ni år, før jeg reiste en periode til India med forloveden min. Nå er jeg tilbake i Norge for å spille på heltid, sier han.

Arman forteller om opplevelsen da han var nær ved å vinne hovedpremien på over en million kroner i E-League i fjor. Men selv om trøstepremien, på om lag en gjennomsnittlig norsk årslønn må sies å være god, er det en opplevelse han tenker på med bitterhet.

– Det er dårlige minner fra den dagen. Jeg var veldig nære, men alt ble feil. Det betyr mye mer å vinne en turnering enn å få premiepengene, sier han.

Trener fysikken

Nivået på verdensbasis er så høyt at det er små marginer blant de aller beste. Da må formen toppes, også den fysiske.

På treningssenteret legger de grunnlaget som kan bety at de holder ut litt lenger enn motstanderen, og klarer å holde konsentrasjonen lenger.

Det er nærmest folketomt på treningssenteret i underetasjen til Intility Arena i Oslo denne morgenen. Arenaen der Vålerenga Fotballklubb spiller hjemmekampene sine.

Men stillheten brytes av et høylytt smell i det Vegard slipper to 36 kilos vekter hardt ned på gulvet og setter seg opp tungpustet med svetten rennende nedover pannen.

Det er nemlig ikke bare fotballspillere som gir alt på denne arenaen. I fjor flyttet E-sportlaget «Nordavind» inn i samme lokaler - med 30 personer, fordelt på ansatte og spillere på flere forskjellige data- og videospill, og ble en del av Vålerenga Idrettsforening som et ledd i samarbeidet med Vålerenga Fotball AS.

Dette er E-Sport:

  • Konkurranserettet «gaming»
  • Det konkurreres både som enkeltutøvere og lag
  • Største grener: Counter-Strike, League of Legends, DOTA 2, Rocket League, Hearthstone, Overwatch, Street Fighter V, FIFA
  • 400 millioner interessenter globalt
  • Verdens raskest voksende sport siden 2010
  • Profesjonelle utøvere trener mellom 35–60 t i uken
  • Strømmetjenesten twitch.tv er primærplattformen for konsumering av e-sportsinnhold

Kilde: Nordavind

– Bedre enn vanlig jobb

Etter at Arman Hanjani fullførte videregående har spillingen vært hovedfokus. Men det er ikke alltid like lett å forklare for en generasjon som ikke har vokst opp med teknologien, og mulighetene han selv har.

– Faren min støtter meg, og det betyr mye. Moren min er ikke fult så glad for at jeg driver med dette. Jeg tror nok ikke hun er helt overbevist om at dette er noe å leve av, sier han.

– Hva skal du falle tilbake på hvis du en dag slutter med E-sport?

– Mest sannsynlig begynner jeg å studere. Men det kan være mulig å få jobb i E-sportsbransjen. Kanskje som kommentator eller trener?, sier Hanjani.

Lagkameraten Vegard er omtrent så langt unna den «stereotypiske gameren» man kan komme der han står høyreist med tunge vekter i armene og det lange håret hengene ned foran ansiktet.

Som ung gutt jobbet faren med fysikk, og de hadde alltid tilgang på datamaskin i huset. Det var slik han ble hektet på spillene som fra i fjor ble levebrødet hans.

– Det har blitt som en jobb. Uansett om man våkner og føler seg sliten, reiser vi hit og spiller. Det er en del av jobben. Men jeg gleder meg alltid, og det er MYE bedre enn en vanlig jobb, sier Vegard høyt før han bryter ut i latter.

Nå er planen å ta laget til seier i London, og fortsette arbeidet med å reise verden rundt og delta på turneringer som et samlet lag.

In-Game trening

Etter en time med styrketrening rusler de opp trappen på arenaen og tar plass i spillokalene. Et relativt lite rom, med datamaskiner spredt ut i rommet.

På et av bordene står et knippe store pokaler som de forskjellige spillerne har hentet hjem fra turneringer i utlandet.

Nå er det tid for time etter time med In-Game trening. Ofte kan de bli sittende slik med skjermen foran seg og kontrollene i fanget til sent på kvelden.

Første proffklubben i Norge

Stein Wilmann (34) er daglig leder for «Nordavind». Han forteller at det allerede er flere nordmenn som har levd av E-sport i utlandet i noen år, men at de er det første laget som ansetter norske spillere her til lands.

– De tjener en god årslønn hver i tillegg til premiepengene. Det kan være alt fra noen tusen til millioner, sier han.

Selv om sporten ikke har rukket å bli viden kjent for alle og enhver i Norge, har det rukket å bli enormt i utlandet.

Turneringen laget skal spille til helgen hadde gjennom fjoråret 36 millioner seere på tvers av lineære og digitale plattformer.

– I forkant av hjemmekampene til Vålerenga deltar vi med standaktiviteter i FanZone her ute på festplassen foran Intility Arena. Vi mottar mye god feedback, og det er langt mer nysgjerrighet enn skepsis. Nå håper vi at noen begynner en E-sport klubb i Lillestrøm så vi kan fortsette rivaliseringen vi også, sier Wilmann lurt, og henviser til rivaliseringen mellom fotballagene til Lillestrøm og Vålerenga.

– Hva tenker du om at man satser på E-sport fremfor «ordinære» idretter?

– Sitter du bare foran skjermen er det ikke bra. Men vi har et stort fokus på fysisk og mental trening. I tillegg kan man jo kombinere dette med for eksempel fotball eller håndball. Da har du en idrett som tar på fysisk, og en mentalt, sier han.

Ny foreldregenerasjon

Det er ikke vanskelig å tenke seg at mange i foreldregenerasjonen ikke helt forstår hvorfor man skal bruke tiden sin foran skjermen. For mange er nok dette stikk i strid med hva de selv brukte fritiden på i sin egen barndom.

Men Wilman mener det har begynt å bli endring.

– Vi merker at dagens foreldregenerasjon er mer positive til dette. Det er mange av dem som kan relatere til spillene fordi de spilte selv. Kanskje hadde de Super Nintendo eller Atari, sier han.

Det er ikke godt å si hva som vil skjer med E-sporten i Norge i årene som kommer. Men Wilman hevder store ting er i vente.

– E-sport har blitt større i Norge de siste årene, men det har så vidt begynt. Det kommer til å ta av, hevder han.

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL785

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om