TENTE OL-ILDEN: Kronprins Haakon, den gang 20 år gammel, sto for tenningen av OL-flammen den 12. februar 1994. Foto: Åserud, Lise

25 år i dag siden Lillehammer-OL åpnet: – Ingen har klart å matche oss

Tirsdag tennes OL-ilden igjen på Lillehammer - på minuttet 25 år etter 1994-lekene. OL-sjefen Gerhard Heiberg gleder seg til å gjenoppfriske minnene og mener at ingen OL-arrangører har klart å «matche» Lillehammer-lekene.

 • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over ett år gammel

– Det er en fantastisk fin måte å minnes 25 årsjubileet og den suksessen vi heldigvis fikk ut av de 16 dagene, sier Heiberg til VG.

Han har allerede feiret med noen av de største heltene fra den gang, sjåførene. I løpet av uken skal også mange av idrettsheltene, Kongen og Dronningen, frivillige fra den gang og mange andre til Lillehammer for å mimre.

les også

Knallhard Linda Hofstad Helleland: – IOC fremstår som en sekt

– Hva minnes du best?

– Det må være folkelivet. Ikke bare i «stå-gata» på Lillehammer, men over hele Norge. Alle tok et eierforhold til OL i 1994. Gleden, begeistringen hos alle. Alle gledet seg, og det var ikke fyll og spetakkel. Det var nøkkelen til suksessen.

I ettertid har Heiberg reist verden rundt for å gi fremtidige OL-arrangører/søkere råd om hvordan de skal få til noe tilsvarende, som altså av IOC-president Juan Antonio Samaranch ble kalt «best games ever».

– Hva kan jubileet brukes til?

– Jeg håper jubileet kan brukes til å samle oss om de verdiene vi viste verden den gang. Glede, entusiasme, nøkternhet, fair play, idrett, kultur, samhold ...

«STÅ-GATA»: Storgata på Lillehammer er vanligvis gå-gate. Under OL ble den «stå-gate». Foto: Line Møller

Fredag er det en konferanse i Lillehammer der Heiberg selv, nåværende IOC-medlem Kristin Kloster Aasen, folk fra IOC-hovedkvarteret i Lausanne og mer kritiske OL-stemmer som for eksempel VG-kommentator Leif Welhaven skal diskutere arven fra 1994 og en mulig fremtidig norsk OL-søknad.

Lørdag er den store jubileumsdagen med folkefest i Lillehammer sentrum, show i Lysgårdsbakken og på kvelden er kong Harald og dronning Sonja på plass i Haakons Hall der den store jubileumsmarkeringen er. Tidligere på dagen er det en parade i sentrum der den karakteristiske grå OL-jakken fra 1994 vil komme til heder og verdighet.

– Den yngre generasjon snakker til meg og spør «hvorfor skal ikke vi også få oppleve det på et tidspunkt». Og det håper jeg blir mulig på et eller annen tidspunkt.

les også

Lanserer norsk OL-søknad for 2030-lekene

– Har du større håp om det nå enn for to-tre år siden?

– Jeg håper det. Jeg føler at det ville være i alles interesse, ikke bare IOCs interesse, men for fremtiden til de olympiske vinterleker. Jeg vet at ingen har klart å matche det vi hadde den gang. Og derfor å vise verden en gang til hvordan det kan gjøres, til en fornuftig pris, og med et fantastisk folkeliv. Vise fram Norge fra sin beste side en gang til - og nå med en ny generasjon.

les også

NIF-kandidat om dagens spillmarked: – Ingen ideell løsning

Heiberg mener at OL 1994 ble vellykket fordi alle, både LOOC-ansatte, frivillige og folk flest, brydde seg om detaljene.

– Lenge etter OL traff jeg en amerikansk journalist som hadde vært på Lillehammer. Han snakket om alle detaljene. Da jeg spurte han om han kunne gi et eksempel, svarte han: «De gule flekkene i snøen på kvelden var borte da vi kom tilbake på morgenen, selv om det ikke hadde snødd det minste. Selv der tok folk ansvar».

Mer om

 1. Idrettspolitikk
 2. IOC

Flere artikler

 1. Pluss content

  Gerhard Heiberg om dramaet i 1994: – Kongen reddet Lillehammer-OL

 2. Lanserer norsk OL-søknad for 2030-lekene

 3. Her er kongeparet helt lovlig på «hytta» i påsken

 4. 25 år siden Lillehammer: OL-medaljenes glemte bakside

 5. Per Jorsett ble 98 år: Leksikonets siste side

Fra andre aviser

 1. Debatt: – Kongeparet må få pensjonere seg

  Bergens Tidende
 2. Jeg heier på Sverige i kampen om vinter-OL 2026!

  Aftenposten
 3. Nå må det endring til

  Bergens Tidende
 4. De unge utfordrer kongehusene

  Bergens Tidende
 5. «Nå feirer vi OL på Lillehammer. Det vil neppe fjerne motstanden mot et nytt OL i Norge.»

  Bergens Tidende
 6. Ketil Bjørnstad: – Grådige investorer setter Oslos kvaliteter i fare

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder