REAGERER: Professor Jorunn Sundgot-Borgen liker svært dårlig at ledere i norsk idrett unnlater å fortelle om personer de har mottatt varsler om. Foto: Frode Hansen

Unnlot å fortelle ny arbeidsgiver om varsler: – Det er forkastelig

Klubben skal ha mottatt dokumentasjon på at treneren deres sextrakasserte en spiller på laget. Mannens nye arbeidsgiver hevder at de likevel ikke ble varslet om saken.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Torsdag hevdet en utenlandsk idrettsutøver at hun har blitt utsatt for sextrakassering av en trener i Norge.

Det bidro til at klubben avsluttet avtalen med treneren. Trenerens nye arbeidsgiver bekrefter overfor VG at de ikke ble gjort kjent med varslene før saken ble kjent gjennom norske medier.

Det får professor Jorunn Sundgot-Borgen til å reagere kraftig. Hun jobber på Norges idrettshøgskole (NIH) og har stor kunnskap om temaet.

– Voksne mennesker som har et tillitsverv i idretten og som forsømmer seg på en slik måte, bør forkastes og aldri mer få lov til å sitte i en slik posisjon, sier Sundgot-Borgen til VG om klubbledere som ikke gir beskjed om trenere som det er varslet om.

Bakgrunn: Norsk trener anklaget for sextrakassering

– Forkastelig

– Hva synes du om at en klubb lar en trener gå videre uten å informere andre om at de har fått varsler på ham?

– Det er forkastelig. Det må bare ikke skje. De vet at denne personen høyst sannsynlig vil gå videre til en annen klubb. Der vil han kunne fortsette i samme spor, sier Sundgot-Borgen og legger til at hun kjenner til flere tilfeller hvor det har skjedd.

Styreleder i klubben som treneren måtte forlate, opplyser til VG at det ikke er noen formell kontrakt med den tidligere treneren som har forhindret dem fra å gå ut med det som skal ha vært en medvirkende årsak til at han forlot jobben.

– Vi forsøkte ikke å skjerme treneren, men varsleren, sier styrelederen.

Kunne sagt ifra

– Mener du at dere burde vært mer åpne om varselet da dere fikk det, eller mener du også i dag at det var riktig å holde det skjult?

– Jeg mener vi gjorde det rette med tanke på hun som varslet. Vi måtte gi henne den tryggheten.

NIF om sextrakassering og overgrep:Mye mer omfattende enn det folk tenker

– Sundgot-Borgen mener det er generelt forkastelig å inngå avtaler om å ikke si noe til andre.

– Det er jeg enig i, men vi inngikk ingen sånn avtale.

– Men det er heller ikke inngått en annen avtale som gjør at dere ikke kan snakke om det?

– Nei, det er det ikke, sier klubbens styreleder.

– Ingen menneskerett å være trener

Håvard Øvregård er rådgiver i Norges idrettsforbund. Han har tidligere uttalt til VG at sextrakassering og overgrep i norsk idrett er et problem.

Øvregård minner nå om at ingen har krav på å være trener i Norge.

– Som trener er ikke tillit noe du kan kreve, men noe du må fortjene. Det er ingen menneskerett å være trener i norsk idrett, stadfester Øvregård overfor VG.

PS: Her kan du lese om NIFs veileder for seksuell trakassering og overgrep

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder