TILBAKE I NORMAL FORM: Petter Northug, her fra Norgescupen på Gålå for to uker siden. Foto: Geir Olsen VG

Northug tilbake i full trening – friskmelder seg til Tour de Ski

For bare en uke siden responderte ikke Petter Northug (31) på hard trening. Nå har skistjernen endelig overskudd igjen etter nedturen på Lillehammer forrige helg.

 • Mikal Aaserud

Artikkelen er over to år gammel

– Ja, og nå har han havnet på «pluss-siden» igjen. Det var viktig at han satte på håndbrekket selv der og hentet seg inn, etter å ha vært litt for hissig på konkurranse etter sykdomsperioden for to uker siden. Han får en fin periode fremover nå der han får trent. Han kjenner at det er sprut i kroppen, sier Northug-trener Stig Rune Kveen til VG.

– Som det ble sagt forrige mandag; Han måtte dra i håndbrekket og starte på «scratch». Han har trent hver dag, med unntak av et par hviledager, og nå trener han normalt.

– Hva slags følelse har han nå?

– Følelsen er at han er på pluss-siden. Kroppen begynner å svare, sier Kveen.

Les også: Dæhlie om juvelen: – Aldri sett noen som Klæbo før

Fokus på Tour de Ski

Det så ikke veldig lyst ut forrige mandag. Landslagstrener Tor-Arne Hetland kunne da fortelle at Northug kun var i lett trening og at det var uvisst når han kunne trene hardt. Det skjedde etter en verdenscuphelg på Lillehammer hvor Northug ble nummer 32 og ikke gikk videre fra sprintprologen. Han stilte ikke under tremila for åtte dager siden.

Situasjonen gjorde det vanskelig for landslagsledelsen å planlegge for hvilke konkurranser Northug skulle gå resten av vinteren. Rett og slett spikre en god plan for hvordan han skulle kvalifisere seg til OL-laget.De ble enige om at sist helgs verdenscup i Davos og kommende helgs renn i Toblach, kom for tidlig.

– Hvordan vurderer du, bortsett fra trening, det som skal skje i konkurransesammenheng fremover?

– Petter har blikket rettet mot det som skjer i romjulen. Det er det som er fokus nå, sier treneren - og tenker naturligvis på Tour de Ski.

Ekspert om treningsmengden på landslaget: – Frykter store deler ligger i grenseland

Saken fortsetter under videoen av Northug som svarer for Gålå-taktikk.

Motivert

Det betyr at Northug ikke har tenkt å gå noen alternativ vei til lekene i Pyeongchang i februar. Landslagstrener Hetland lanserte blant annet Skandinavisk cup, NM og enkelte verdenscuprenn etter nyttår som en løsning da det ble klart at Northug slet med å trene skikkelig.

– Han vil gå touren. Det er det som har førsteprioritet. Petter kommer til å kjenne selv om han er på det nivået, og da ønsker han å gå verdenscup i romjulen, sier Kveen.

– Men er han motivert for å gå Tour de Ski?

– Ja, han er motivert. Han er motivert for å gå skirenn hver helg. Men noen ganger må du dra i håndbrekket når du har værte ute med sykdom, og kroppen ikke har respondert.

Om Northug er sportslig kvalifisert for Tour de Ski gjenstår å se. Troppen tas ut etter verdenscuphelgen i Toblach 16. og 17. desember. Det er mange om plassene og på spørsmål om Kveen tror Northug er med, svarer han slik:

– Det handler om at Petter og landslagsledelsen må ha en god dialog om hvordan han føler seg. Han rekker ikke å gå så mange skirenn før Tour de Ski, så dialog er viktig, men også andre parametre, som tester og hardøkter som han kan måles på, sier han.

Løfshus: – Kan ikke love noe

Landslagssjef Vidar Løfshus synes det er bra at Northug er tilbake i normal trening igjen.

– Da får han begynne å komme seg i gang. Det var det som var avtalen, at han skulle få en god treningsperiode nå.

– Han sier han sikter seg inn på Tour de Ski-laget nå...

– Ja, og vi har avtale om at han skal få gjort unna en god blokk med trening og så gjøre opp status etter det. Så får vi se om vi finner plass til ham på det laget, men jeg kan ikke love noe, sier Løfshus.

PS: Northug har knapt konkurrert denne OL-sesongen. Han stod over Bruksvallarna i begynnelsen av november, deretter ble han syk før den norske langrennsåpningen på Beitostølen. Verdenscupåpningen ble han vraket til og på Lillehammer for en drøy uke siden ble det skuffelse.

Fått med deg? Norges nye wonderboy står over Tour de SkiMer om

 1. Vintersport
 2. Petter Northug

Flere artikler

 1. Northug responderer ikke på hard trening – får ikke spikret en OL-plan

 2. Northug måtte gjennom knallhard «Hetland-test»

 3. NRK-Post: Slik avgjøres Northugs Tour de Ski-skjebne

 4. Northug fortsatt forbannet på uttaket: – Vanskelig å si hvor mye det har påvirket

 5. Hetland med klar beskjed til Northug: – Ingen prater seg inn på laget

Fra andre aviser

 1. Innser at Northug ikke burde ha vært på Lillehammer

  Aftenposten
 2. Slik svarer landslagssjefen på Petter Northugs Tour-plan

  Aftenposten
 3. Krisen fortsetter: Northug er ikke i stand til å trene

  Aftenposten
 4. Slik svarer landslagssjefen på Petter Northugs Tour-plan

  Fædrelandsvennen
 5. Northug er friskmeldt og tilbake i trening

  Aftenposten
 6. Northug er friskmeldt og tilbake i trening

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no