Dopingtatt

SYDNEY (VG) Norsk toppidrett fikk et nytt hardt slag i natt: bryteren Fritz Aanes (22) har avgitt positiv dopingprøve i OL.

ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

Nok en gang antyder toppidrettssjef Bjørge Stensbøl at det hele skal skyldes et kosttilskudd.

- Mye tyder på at vi har en ny «Stian-sak», sa Stensbøl i natt.

Selvkritikk

OLs norske sjefslege, Sverre Mæhlum, tok i natt selvkritikk på at han ikke har testet Fritz kosttilskudd bedre. Etter Grimseth-saken var det en full gjennomgang i den norske troppen, og i Toowoomba ble Aanes' kosttilskudd kontrollert av lege Thor-Øistein Endsjø.

- Det var rart at Aanes ikke fikk beskjed om å slutte med et av preparatene umiddelbart. Det er en del ting i dette kosttilskuddet som gjør at jeg ville ha sagt at han skulle slutte å spise det med en gang, sa Sverre Mæhlum i natt.

- Jeg tar det fulle ansvar for det som skjedd, sa Bjørge Stensbøl.

- Det er med vantro og ikke så rent lite skuffelse at jeg registrerer at det medisinske støtteapparatet ikke har fungert slik at vi kunne unngå en ny sak som dette. Men jeg tar forbehold om at B-prøven ikke er analysert, at vi ikke har snakket med Endsjø og at vi foreløpig ikke har fått analysert selve kosttilskuddet, fortsatte Stensbøl.

Møtte selv media

Fritz Aanes møtte selv norske media i natt:

- Dette er et kosttilskudd jeg har fått av en trener/leder som importerer slikt. Jeg har tatt det for å øke forbrenningen i kroppen, slik at jeg lettere kommer ned i vekt. Jeg fikk aldri noen advarsel fra Olympiatoppen om at det var noen fare ved å bruke dette middelet.

Stensbøl skjønner at folk nå stiller nye spørsmålstegn ved troverdigheten til norsk toppidrett:

- Men jeg vil ikke løpe fra ansvaret og trekke meg som toppidrettssjef nå. Jeg ønsker å rydde opp i dette. Vi må utvikle nye og sikre rutiner for bruken av kosttilskudd. Inntil videre ser ingen annen løsning enn å nedlegge fullt forbud mot bruk av slike kosttilskudd. Vi kan ikke gamble videre på dette. Hva kommer neste gang?

- Jeg ser ikke bort fra at denne saken får konsekvenser for noen, inkludert meg selv.

Komet

Aanes tok en sensasjonell 4.plass i 85 kilosklassen sist onsdag, etter å ha tapt sin kamp i bronsefinalen. Han er en av bare åtte utøvere som er dopingtatt i selve OL. Over 50 utøvere ble avslørt før lekene startet.

Natt til søndag australsk tid satt Fritz Aanes i avhør hos IOCs medisinske kommisjon for å forklare seg om funnet av nandrolon i dopingprøven hans.

Bryteren er opprinnelig fra Narvik og hadde sin far som trener i mange år. Da faren døde for to år siden, flyttet han til Sverige og satset videre i Gävle.

Etter at Fritz Aanes klarte å komme helt til bronsefinalen i OL, uttalte bryteleder Øystein Davidsen at «dette reddet Aanes' videre satsing». Med to års utestengelse kan hans karriere ha fått et kraftig skudd for baugen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder