Bjørgens minneord til Vibeke: – Hun betydde mye for oss, mer enn hun ante selv

EIDSBERG (VG) Etter å ha båret Vibeke Skofterud til graven, holdt Marit Bjørgen (38) en rørende tale foran Skofteruds familie, venner – og alle vennene fra skilandslaget.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Da Norges pensjonerte skidronning forlot bordet til de mange ski-jentene helt innerst i Eidsberghallen og gikk opp til mikrofonen på scenen, åpnet Bjørgen med å beskrive Skofterud som en «solstråle, uredd og sprø», «en som fikk alle rundt seg til å strekke seg lenger».

– Hun ble revet fra oss altfor tidlig, men var det noen som levde livet fullt ut, så var det Vibeke, sa en tydelig beveget Bjørgen om sin tidligere lagvenninne, og venninne siden de møttes første gang på Hovedlandsrennet som 14-åringer.

les også

Kjæresten minnes Skofterud: – Takk for at jeg fikk lov til å elske deg

Oppfordret til å følge Vibekes motto

38-åringen fikk frem smil på minnestunden da hun beskrev opplevelser med Skofterud. Da Bjørgen poengterte at det var mye som også måtte holdes unna offentligheten, var smil byttet ut med latter i hele hallen.

Også langrennsjentene Ingvild Flugstad Østberg, Ragnhild Haga, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng, Therese Johaug, Kari Øyre Slind, Kristin Størmer Steira, alle preget av dagens alvor, nikket anerkjennende.

– Hun har betydd mye for oss. Mer enn hun aner selv. Hun fikk oss til å pushe grenser, utfordre oss selv, være tøffere og ikke minst leve mer. Vibeke var aldri en A4-løper, hun var en fargeklatt som gjorde langrenn og damelangrenn enda mer spennende, sa Bjørgen.

– Pushet grenser og utfordret seg selv

Hun kunne deretter fortelle at Skofterud utfordret trenere og ledere i forbundet, hun turte å gjøre ting utenom det vanlige, og rundet av med å eksemplifisere hele resonnementet med å påpeke at «ikke mange langrennsløpere har fått tilbud om en statistrolle i Hotel Cæsar».

– Men det gjorde Vibeke, sa Bjørgen – og hele salen smilte godt.

Hun roste deretter Skofterud for å være uredd, steintøff og for at hun var en som aldri ga opp.

– Hun pushet grenser og utfordret seg selv. Det tror jeg du Tormod (Skofteruds bror) skal ha æren for. Du var en stor inspirasjon for henne og har betydd mye for henne.

– B-gjengen vil alltid bestå

Bjørgen fortalte underveis om hvordan venninnene fra langrennsmiljøet har holdt sammen, også etter at flere av dem ble skipensjonister.

Hvis de ikke møttes fysisk, så kommuniserte den såkalte «B-gjengen», som besto av Skofterud, Østberg, Johaug, Steira og Bjørgen selv, hele tiden gjennom meldingstjenesten «WhatsApp». Den samme «gjeng»-referansen tok Bjørgen opp helt til slutt i sin tale.

– B-gjengen vil alltid bestå. Og kjæreste Vibeke vil alltid være med oss i våre hjerter. Det vil aldri bli det samme uten Vibeke. Jeg er ufattelig glad for at jeg fikk kjenne Vibeke. Hun gjorde livet vårt artigere å leve. Jeg oppfordrer alle å leve opp til Vibekes motto: «Livet er kort, make it count».

VGs kommentator Leif Welhaven, som var til stede under minnestunden, forteller at Bjørgens tale gjorde veldig stort inntrykk.

– Når Bjørgen forteller hvordan Vibeke Skofterud gjorde livet morsommere, og hvordan hun lære dem å leve, så sier det mye om hvordan Skofterud var. Uavhengig av miljø og hvem hun var med, så var hun seg selv i ett og alt, sier Welhaven.

les også

Åge Skinstad talte til Skofterud: – Vibeke, du var helt spesiell

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder