Kritiske sjakkeksperter: – Carlsen har mistet killerinstinktet

LONDON (VG) Flere sjakkeksperter er kritiske til Magnus Carlsens spill i VM-matchen mot Fabiano Caruana. Syv partier har endt med remis. Mandag kan det bli «rekord».

Hvis det skulle bli remis også i det åttende partiet, tangerer Carlsen-Caruana nemlig rekorden til Garry Kasparov og Viswanathan Anand fra 1995, med åtte strake partier fra start uten avgjørelse i en VM-match.

– De eneste som vil være generelt fornøyde med det, er de som har kjøpt billetter til parti 11 – som da garantert vil bli spilt, skriver Mike Klein på chess.com.

El Pais-eksperten Leontxo García er også kritisk til Carlsens spill og snakker om at han er bare en «skygge» av seg selv.

Du kan følge mandagens parti i VGs sjakkstudio

På pressekonferansen søndag ble Carlsen spurt av den tyske journalisten Stefan Löffler om hvorfor han ikke slår Caruana – hvorfor han ikke spiller mer aggressivt.

les også

Pappa Carlsen: – Det handler om å vinne. «Fin innsats» ville være en mager trøst

– Når Magnus Carlsen, som nesten alltid er veldig oppriktig ærlig, nekter å svare på det spørsmålet, så er han ikke på topp psykisk, mener Garcia i mandagens utgave av El Pais.

I sjakksportens maktsenter Russland er det også kritiske røster.

– Verdensmesteren har mistet killerinstinktet, er tittelen på mandagens artikkel i papirutgaven av sportsavisen Sport Ekspress.

– Det ser ut til at killerinstinktet hans er blitt litt sløvt, heter det nedover i artikkelen, der eksperten Andrej Sjitikhin skriver at «Carlsen velger merkelige ventetrekk og gir amerikaneren den tiden han trenger for å redde seg».

les også

Han er mannen bak sjakkcomputeren alle snakker om

– Likevel kan vi si at kampen utvikler seg til Carlsens fordel, fordi ved uavgjort etter 12 partier, så blir det hurtig- og lynsjakk. Der er verdensmesteren best.

– Jeg tenker ikke på omspill ennå, men skulle det skje, er jeg klar, fastslo Carlsen selv til VG etterpå.

Magnus Carlsen tok også ordet «kill» i sin munn etter det syvende partiet. Det var da han skulle beskrive hvordan han ble presset i det sjette partiet under pressekonferansen.

les også

Ny remis: – Dette blir ikke lett for Magnus

– Jeg føltes som jeg slapp unna med «drap».

Nordmannen ble etter det sjette partiet spurt om hvem som er hans sjakkidol. Han svarte da «meg selv, for tre-fire år siden». Søndag svarte han «vet ikke» på om han vil være i stand til å finne denne sjakkspilleren i VM-matchen her i London.

Mandag har Carlsen svarte brikker i det åttende partiet. Svarte brikker har vært best i parti etter parti i denne kampen.

– Jeg har ikke hatt noen store problemer svart ennå, så jeg ser fram til det, sier han til VG.

– Magnus har blitt stående best i alle svart-partiene sine til nå, konstaterte Jon Ludvig Hammer på VGTV søndag kveld.

les også

Svart er blitt det nye hvitt i VM-matchen: – Jeg er uforsiktig

I den forrige VM-matchen, mot Sergej Karjakin i 2016, var åttende parti det første parti med en avgjørelse. Russeren vant. Nordmannen utlignet i det tiende partiet.

– Om Magnus skulle tape nå, så har han lite tid til å «reparere». Samtidig: Caruana har ikke fått til noe med hvitt til nå i matchen, konstaterte Hans Olav Lahlum på VGTV.

PS! VM-matchen går over 12 partier. Om det fortsatt står uavgjort, blir det først hurtigsjakk, så lynsjakk – og til slutt såkalt armageddon, for å kåre mesteren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder