GOD STEMNING: «Gamlegutta» Tom Stiansen (fra venstre), Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus har ingen problemer med å få tiden til å gå i OL-byen, men etter to utsatte renn er de klare for action nå. Her er de på rommet til Stiansen mandag ettermiddag lokal tid. Foto: Bjørn Steinar Delebekk/VG
GOD STEMNING: «Gamlegutta» Tom Stiansen (fra venstre), Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus har ingen problemer med å få tiden til å gå i OL-byen, men etter to utsatte renn er de klare for action nå. Her er de på rommet til Stiansen mandag ettermiddag lokal tid. Foto: Bjørn Steinar Delebekk/VG Foto: Delebekk, Bjørn S.

Alpintgutta kan glede seg til å legge opp: Blir lykkeligere etterpå

Publisert:
SPORT

PYEONGCHANG (VG) De norske alpinlegendene sender en klar beskjed til Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal som skal ut å kjempe om gull så snart værforholdene tillater det: Dere får et lykkeligere liv når dere legger opp.

Utforrennet til herrene natt til søndag ble utsatt på grunn av vind, mandag morgen ble kvinnenes storslalåm utsatt. Da sa rennsjef i FIS, Atle Skårdal, at han frykter alt blir utsatt frem til torsdag.

– De er så erfarne de guttene der, det har ikke så mye å si, sier Kjetil André Aamodt.

Lasse Kjus syns løperne har vært heldige som har fått beskjed om avlysning i god tid. I Nagano-OL i 1998, hvor han tok to sølv, var det også mye vær og vind.

– De har hatt snille avlysninger her. De har ikke slitt mye med at det har blitt avlyst. Her er det å stå opp og få beskjed om å legge deg igjen, sier Kjus.

– Det har ikke vært mye venting, skyter Tom Stiansen inn.

– Det er ikke som i Nagano da vi sto opp klokken 05 om morgenen hver eneste dag, og det var en halvtimes utsettelse hele dagen. Alt var verre før, sier Aamodt til VG og ler.

Slitsomt

De forteller at det er slitsomt å være i mesterskap. Kjus klarte å sove da han lærte seg å skru av TV-en klokken 20, og leste bok frem til han sovnet. Aamodt klarte ikke å sove siste natten før et renn i OL.

– Det var utrolig slitsomt rett og slett. Det er deilig å være ferdig. Det var helt grusomt egentlig, sier Aamodt.

De andre ler. Det er mye latter og elleville historier når de gamle alpinmesterne møtes. Nå bor de sammen som eksperter for Discovery i Sør-Korea.

De får ikke lyst til å sette på seg konkurranseutstyret og startnummer når de tester OL-løypene i Pyeongchang. Svindal, Jansrud og co. har ingen grunn til å frykte livet etter karrieren.

– Livet mitt er mye bedre nå enn da jeg var aktiv sa du i sta, sier Stiansen og ser på Aamodt.

– Ja, jeg er mye lykkeligere nå, sier Aamodt.

Det er god stemning på 204 da VG møter legende til apintsnakk. Det er ingen tvil om at de elsker idretten sin, selv om det er godt å være ferdige med den aktive karrieren.

– Lasse har nok lyst til å gjøre comeback, sier Stiansen – alle ler.

– Det var kaldt og mye press, men det var en veldig mestringsfølelse når man kom til mål, det var det jo. Det var jo derfor vi holdt på med det her, men til slutt så kjenner du at det ikke er så viktig lenger, sier Aamodt.

Uenige om hvem som vinner

Slik var samtalen da de tre alpinistene skulle spå hvem som blir best av Jansrud og Svindal i super-G og utfor:

– Jeg tror Aksel, han har vel slått Kjetil i alle utforrenn i år, sier Aamodt.

– Jeg tror Jansrud, for han er så glad i den løypa her, sier Stiansen.

– Men i super-G er det Jansrud føler jeg, sier Aamodt.

– Det er vanskelig å si, det er et luksusproblem, Stiansen

– Begge to er dritgode. Kjetil kan ta tre gull her han, sier Aamodt.

– Kjetil har kjørt fortest, sier Kjus.

– Men Aksel er rå til å «steppe up a notch». Han har mesterskapsskalle, sier Stiansen.

Men alle tre er enige om en ting: De tror Beat Feuz vinner utforen torsdag.

Men så var det ikke så enkelt likevel.

– Jeg tror Feuz, Aksel og Kjetil vinner, sier Kjus.

– Delt? sier Aamodt litt skeptisk.

– Det er hipp som happ, jeg blir ikke mer overrasket om den ene eller andre vinner, svarer Kjus.

Mangler utforgull

De er enige om at det er noe helt spesielt med OL. Én seier der kan bety alt.

– Tommy Moe signerer fortsatt med «Tommy Moe gold94», så det kan være en døråpner for resten av livet på mange måter, sier Aamodt – som ble slått av Moe med fire hundredeler i utforen under OL i Lillehammer.

Aksel Lund Svindal mangler én ting i sin fantastisk karriere, et OL-gull i utfor. Han vant super-G i 2010. Men de tror han likevel takler dette umenneskelige presset.

– Jeg tror ikke Aksel kjenner noe press i det hele tatt jeg. Han har hatt et supert comeback. Jeg tror han føler at denne sesongen har han løst på en veldig god måte uansett, sier Kjus.

PS1! Discoverys alpinkommentator Håkon Bjercke tror Jansrud vinner både super-G og utfor.

PS2! Det er utfor natt til torsdag og super-G fredag.

PS3! OL i Pyeongchang ser du på TVNorge, Eurosport Norge og Eurosport Player fra 9. februar. Rettighetshaver Discovery og VG har et redaksjonelt samarbeid.