STORSPILLER: Fabiano Caruana har ledelsen foran siste dag av kandidatturneringen i Berlin. Men Sergej Karjakin og Shakhriyar Mamedyarov ligger bare et halvt poeng bak.

STORSPILLER: Fabiano Caruana har ledelsen foran siste dag av kandidatturneringen i Berlin. Men Sergej Karjakin og Shakhriyar Mamedyarov ligger bare et halvt poeng bak. Foto: Soeren Stache / TT / NTB Scanpix

Caruana slo tilbake – kan bli Carlsens VM-motstander

Mange eksperter var på vei til å avskrive Fabiano Caruana etter tapet mot Sergej Karjakin. Nå er han igjen i førersetet i kampen om å møte Magnus Carlsen til VM-match.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Mandag vant han nemlig med hvite brikker over Levon Aronian, som har gjort en veldig skuffende VM-kvalifisering, eller kandidatturnering, som det heter på sjakkspråket.

Karjakin spilte en kjapp remis mot Wesley So.

Det betyr at Caruana leder med 8 poeng, mens russeren har 7,5. Det samme har Shakhriyar Mamedyarov fra Aserbajdsjan.

– Jeg tror Caruana tar det nå, og at vi får se han mot Magnus Carlsen i november, sier tidligere sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson til VG.

Dermed blir det en ekstremt spennende avslutning i Berlin tirsdag:

* Sergej Karjakin har hvite brikker mot Ding Liren.

* Fabiano Caruana har svarte brikker mot Aleksandr Grisjtsjuk.

* Shakhriyar Mamedyarov har svarte brikker mot Vladimir Kramnik.

les også

Beviser denne videoen blinde Bjørnsens sjakkjuks?

Innbyrdes oppgjør er første kriterium, og det betyr at Karjakin går til VM-matchen om han får like mange poeng som Caruana.

Mamedyarov på sin side slo Karjakin i innbyrdes, og har altså overtaket på russeren.

– Jeg tror ikke Mamedyarov med svarte brikker klarer mer enn remis mot en fly forbannet Kramnik, sier Jøran Aulin-Jansson.

les også

Magnus Carlsen foran VM-kvalik: – Vil ha best mulig motstander

– Caruana derimot har alle muligheter med svart mot Grisjtsjuk, som er litt «såret». Nesten alle de andre hadde vært en verre oppgave for Caruana.

Magnus Carlsen sa før kandidatturneringen at Levon Aronian og Caruana var hans ønskemotstandere i VM-matchen. Armeneren har gjort seg fullstendig bort i Berlin, mens Caruana kan komme til å klare oppgaven.

Shakhriyar Mamedyarov vant mandagens parti etter at Aleksandr Grisjtsjuk hadde «bukket». Det betyr at Mamedyarov nå har 7,5 poeng. Også kinesiske Ding Liren kan teoretisk sett vinne.

Stillingen foran siste dag av kandidatturneringen:

1. Fabiano Caruana, USA 8,0.

2. Sergej Karjakin, Russland 7,5.

2. Shakhriyar Mamedyarov, Aserbajdsjan 7,5.

4. Ding Liren, Kina 7,0.

5. Aleksandr Grisjtsjuk, Russland 6,5.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder