SATT UT: Tidligere idrettspresident Tove Paule sier hun er overrasket over det som har kommet frem etter medienes innsyn i disposisjonene til NIF under ledelse av Børre Rognlien, Inge Andersen og Tom Tvedt. Foto: Terje Bringedal/VG

Eks-president Paule om NIF-toppenes pengebruk: – Jeg er sjokkert

Tove Paule (66) er rystet over pengebruken til lederne i Norges idrettsforbund og mener president-arvtager Børre Rognlien (72) driver ansvarsfraskrivelse.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg var ikke klar over at det dreide seg om så høye beløp. Jeg er sjokkert over at pengebruken har tatt så til de grader av. Både når det gjelder bruk av First House og andre konsulenter. Det er mange som har fått store honorarer for ting som er gjort, sier Paule.

Les også: Fjørtoft fikk 1,8 millioner

66-åringen var norsk idretts øverste leder fra 2007 til 2011. I dette intervjuet forteller Paule blant annet om hvorfor hun nektet å bruke First House gjennom hele sin periode. Tirsdag kunne VG avsløre at hennes arvtagere har brukt over 10 millioner på tjenester fra rådgivningsselskapet fra 2011 til 2015.

– Da jeg leste summene, ble jeg sjokkert, sier Paule, som onsdag kunne konstatere at tilliten til NIF stuper blant det norske folk.

BER ROGNLIEN TA STØRRE ANSVAR: Børre Rognlien etterfulgte Paule som idrettspresident i 2011. Nå mener hun at Rognlien lar Tom Tvedt stå alene om kritikken etter at det ble gitt innsyn i NIFs bilag fra 2011–2015. Foto: NTB scanpix

Derfor sa hun nei

– Hvorfor nektet du å bruke First House?

– Det var to årsaker til det. For det ene var det forferdelig dyrt. For det andre var det en del personlige relasjoner der som jeg ikke likte.

– Hvilke relasjoner var det?

– Blant annet hadde en som begynte i First House vært ansatt i NIFs administrasjon. Som en frivillig organisasjon syns jeg det er viktig at man opptrer på en måte som gjør at det ikke kan bli stilt spørsmål om nøytralitet, sier Paule med referanse til tidligere kommunikasjonssjef Ketil Lindseths rollebytte.

– Kan du utdype hvorfor det kunne bli et problem i forbindelse med First House?

– Det er en del ting der som jeg ikke har lyst til å gå inn på. Men det var for tette bånd. Så er det heller ikke vits for en frivillig organisasjon å bruke et byrå som er blant det dyreste man kan finne. Har man behov for hjelp, er det mange andre som er langt billigere, sier Paule og informerer om at JKL ble brukt til medietrening i hennes tid som NIF-president for det som skal ha vært «minimale summer».

Les også: NIF betalte Dæhlie for «Senkveld»-intervju

Reagerer på kronikk-skriving

Paule er forbauset over mye av det som har kommet frem etter at blant andre VG har gransket bilagene til NIF. Det inkluderer nyheten om at First House-strateger har svart på spørsmål fra journalister på vegne av Tom Tvedt.

I tillegg har byrået stått bak kronikker i VG og Aftenposten signert tidligere generalsekretær Inge Andersen (2004-2017), forhenværende NIF-president Børre Rognlien (2011–2015) og sittende skipresident Erik Røste.

– Bør ikke norsk idretts øverste ledere kunne svare på spørsmål fra mediene og komme med egne refleksjoner – uten hjelp av et rådgivningsselskap?

– Jeg mener jo det. Dette er noe av det jeg syns er trist, da det er så mange flinke folk i administrasjonen, sier Paule.

Les også: Brukte over 10 millioner på First House

– En lettelse

Hun har fått med seg saken hvor NIF-topp Anne Berit Figenschau forteller om stor uenighet internt i idrettsstyret.

– For idrettsbevegelsen, som jeg fortsatt er en ganske stor del av, er det ikke hyggelig lesning. Du blir liksom litt matt av alt, sier Paule.

– Men er du glad for at disse tingene kommer frem?

– Ja. Jeg har jo vært for åpenhet hele tiden. Jeg syns det har tatt for lang tid. Jeg tror det er en lettelse for idrettsbevegelsen at dette nå er blitt kjent. Jeg har sagt tidligere at jo mer man hemmeligholder ting, desto større blir mistanken om at man har noe å skjule. Nå kan man prøve å rydde opp i dette, for man har en ryddejobb å gjøre.

Etterlyser Rognlien

66-åringen fra Drammen føler samtidig med Tom Tvedt. Hun mener idrettspresidenten ikke kan bebreides alene med tanke på at bilagene er fra 2011–2015.

Paule syns derfor at Andersen og Rognlien bør komme på banen og ta eierskap til det som har skjedd.

– Jeg har noen ganger litt vondt av Tvedt som må svare for alt dette. Han var medlem av idrettsstyret før han ble president i 2015, ja, men der er det mye du ikke får rede på. For det er mye som foregår mellom president og generalsekretær, sier Paule med henvisning til Rognlien og Andersen.

Rognlien ut mot Paule

Børre Rognlien er konfrontert med forholdene Paule mener er kritikkverdige. I en tekstmelding til VG skriver den tidligere toppsjefen følgende:

– Før Tove Paule uttaler seg om tiden etter at hun gikk av, bør hun vise frem bilagene for Beijing (OL i 2008) og Vancouver (OL i 2010), inkludert sitt private forbruk.

På spørsmål om hva Rognlien sikter til konkret, har VG ikke fått noen god forklaring.

– Du har fått svar fra meg vedrørende det du refererer at hun har uttalt. Utover det antar jeg at du vil finne svar i min nylig utgitte bok på øvrige spørsmål, skriver Rognlien.

Paule mener på sin side at hun ikke har noe å skjule.

– Jeg har sagt tidligere at hvis noen vil finne frem mine bilag, så vær så god. Men jeg regner med at de er så gamle at de ikke lenger er aktuelle med tanke på regnskapsloven. Jeg vet ikke om de er kastet eller hva de er, men det hadde vært helt greit for meg om de ble vist frem, sier Paule til VG.

Mener Tvedt står for alene

Hun står på at nåværende president Tom Tvedt har fått mer kritikk enn nødvendig på grunn av disposisjonene til sine forgjengere, men at han ikke er uten skyld for tillitsbruddet som har oppstått.

– Du kan si at det er mye som har foregått før Tvedt ble president, men han må stå til ansvar for det som skjer. Det også noe med måten du svarer på spørsmål på.

– Tror du Tvedt kan klare å gjenskape tillit til seg selv og organisasjonen?

– Det har jeg ingen kommentar til.

– Hvordan kan NIF skape tillit hos Norges befolkning?

– Nå må man komme seg ned og spille på lag med grasrota.

– Hvordan kan NIF klare det?

– Det er et godt spørsmål. Jeg husker i min egen periode at jeg var fryktelig mye ute blant lag og foreninger – ikke bare på de store arrangementene, men også de små. Man må vise seg der majoriteten av medlemmene er. Og det vet jeg at det er mange av styremedlemmene som er flinke til. Man må huske på at alle i idrettsbevegelsen er viktige, på alle plan, for å få det til.

PS: Inge Andersen har fått spørsmål om han vil kommentere Paules uttalelser. Han henviser til en generell uttalelse VG fikk videreformidlet av NIFs kommunikasjonssjef, Niels Røine, i forbindelse med innsynet på Idrettens Hus tirsdag. I den sier mannen som ble avskjediget som generalsekretær i mars følgende:

– Alle utgifter som NIFs øverste administrative leder har hatt i sin periode har vært godt innenfor de fullmakter og budsjetter som idrettsstyret hadde vedtatt, herunder også leverandører og samarbeidspartnere til NIF og Olympiatoppen. Idrettsstyrets vedtatte budsjetter ble overholdt i alle mine år som generalsekretær.

PS 2: First House-direktør Per Høiby skriver i en SMS at han ikke ønsker å kommentere saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder