Riiber tok sitt første VM-gull: - Han er tidenes beste

SEEFELD/OSLO (VG) Jarl Magnus Riiber lot den jagende gruppen hente ham inn midtveis i rennet, men knuste konkurrentene på oppløpet og tok sitt første VM-gull. Nå hylles han som tidenes beste - av tidenes beste.

– Det var fantastisk. Det var så veldig fortjent og, da, han har vært den beste i hele vinter. Sykt bra å lykkes når det gjelder, spesielt etter at han skuffet litt i storbakken, sier Bjarte Engen Vik, Norges mestvinnende kombinertløper, til VG.

Han var den forrige som tok individuelt VM-gull, da han vant i Lahti i 2001. Det er 18 år siden.

– Nå slipper jeg å bli konfrontert med det igjen, i alle fall! Dette betyr mye for norsk kombinertsport, for kombinert kjemper en hard kamp som en liten idrett. Derfor er det ekstra viktig å ha en ener, som Jarl Magnus er.

– Hvor bra er det han gjør her i dag?

– Han er verdens beste kombinertløper noensinne. Ingen gjennom tidene har de kvalitetene han har, han går så bra, han er helt komplett. De siste 30 årene har det ikke vært noen kombinertløpere som har vært i nærheten av måten går og hopper på ski, sier Vik.

Dette svarer Riiber selv:

– Deilig å høre

Jarl Magnus Riiber ble altså den første til å ta et individuelt VM-gull siden 2001. Da Riiber fikk høre at Vik mente han var verdens beste kombinertløper gjennom tidene trakk gull-vinneren på smilebåndet.

– Det er deilig å høre, sier han med gull-smilet sitt til VG.

– Er du enig?

– Nei, jeg tipper Frenzel har nok en god CV fortsatt, forteller han.

Riiber forteller videre om en lang vei mot å ta Norges første individuelle VM-gull på 18 år.

– Forventingene fra folk har vært høye med tanke på at jeg tok min første seier i World Cup da jeg var 18 år. Etter det har det vært tunge perioder med operasjoner og skulderskade og sykdom, og at jeg da klarer å smi det inn til en sesong som virkelig går veien gjør det hele ekstra spesielt, sier 21-åringen til VG.

– Det kan ikke beskrives

Jarl Magnus Riiber startet seks sekunder forna Espen Bjørnstad og syv sekunder foran Franz-Josef Rehrl fra Østerrike. Bjørnstad la seg raskt ned til gruppa som kom etter, mens Rehrl gikk offensivt ut og hentet inn Riiber etter bare ett minutt og to i løypa.

Etter 6.1 kilometer kom Akito Watabe, Bernhard Gruber og Franz-Josef Rehrl opp til Riiber som rolig lot de tre hente ham inn.

Til siste måling før mål på 8.6 kilometer slapp Franz-Josef Rehrl de tre andre i tetgruppen og dermed sto det mellom Riiber, Watabe og Gruber om de tre medaljene.

Sparte til avslutningen

På oppløpet viste derimot Riiber at det aldri var noe tvil om hvem som skulle ta gullet da han spurtslo Watabe og Gruber på suverent vis.

– Vi har stolt på den gutten og han gjorde en kjempejobb. Det er så deilig å se ham gli fra på oppløpet der. Det kan ikke beskrives, forteller landslagssjef Kristian Hammer til NRK etter løpet.

Sportssjef Ivar Stuan forteller om utviklingen gjennom rennet og særlig hvor Riiber la seg ned til den jagende gruppen.

– Han så litt sliten ut like før halvveis, men det var tydelig at bestemte seg for at det kunne skje også har han kontroll på dem uansett, sier landslagstreneren til VG.

Riiber selv forteller til VG at planen i utgangspunktet var å gå alene hele veien, men at forholdene gjorde det vanskelig.

– Føre ble løst og det kom sterk vind. Da var det ikke gunstig å ligge først. Da bestemte jeg meg heller for å kjøre fem kilometer rolig og spare til avslutningen, smiler Riiber.

– Kult å se på

En som har latt seg imponere av Riiber er hans lagkamerat Jørgen Graabak. Han påpeker at det er stort at Norge nå har to sølv og ett gull på tre øvelser og forklarer til VG om hvorfor Riiber torsdag tok gull.

– Det handler om dedikasjon og talent i bunn som er unikt. Han får utløp for det og det er skikkelig kult å se på, forteller Graabak.

les også

To nordmenn i ledelse - gullsjanse i kombinert

Også Jan Schmid lot seg imponere da han kom inn på stadion litt bak Riiber og fikk se 21-åringen spurte inn til gullmedalje.

– Fryktelig fortjent. Han har vært desidert best i år. Han har vært en fryd å være rundt her.

Måtte slippe

Bjørnstad lå i den jagende gruppa i rundt tre kilometer, men begynte så å slite med å henge med sammen med italienske Samuel Costa. 

Ved målingen på 7.5 kilometer hadde en Costa sluppet ned til tre andre mens Bjørnstad holdt sitt tempo. Ilkka Herola klarte å kjøre seg opp til Bjørnstad og passerte han før mål. Dermed endte Bjørnstad på en 6. plass.

Jørgen Graabak endte som nummer 9 mens Jan Schmid kom sist av de norske og endte på en 21. plass.

Husk at du kan følge vgsporten på Instagram:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder