RUSSISK PÅ PALLEN: Sergej Ustjugov (i midten) vant 15-kilometeren under Tour de Ski søndag foran Simen Hegstad Krüger (t.v.) og Aleksandr Bolsjunov. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Norge i dopingopprop - russerne kan miste ski-VM

Norge og 15 andre nasjoner ber WADA ta grep etter at Russland ikke ga informasjon om sitt skandalebefengte laboratorium i Moskva innen tidsfristen.

I september besluttet styret i Verdens antidopingbyrå (WADA) å oppheve utestengelsen av Russlands antidopingbyrå (RUSADA). Betingelsen var at de godtok flere vilkår, blant annet at WADA skulle få tilgang til alle data fra laboratoriet i Moskva innen årsskiftet.

Det skjedde ikke, og det får flere til å reagere sterkt.

Sjefen for svensk antidoping, Christine Helle, mener det er for tidlig å si om Russland får stille til start i ski-VM i Seefeld fra 23. februar.

Avgjørelse før ski-VM

Det er opp til hvert forbund om Russland får være med i mesterskap. Ski-VM er altså snart i gang. Det er WADA eller FIS (det internasjonale skiforbundet) som kan utestenge Russland fra ski-VM. WADA skal ha et møte midt i januar.

– Men vi ber WADA ta avgjørelsen enda raskere. Uansett hva, går møtet som planlagt så vil det være avgjort før VM i Seefeld. Men hvilke mesterskap som kan bli diskutert, det har jeg ingen spesielle kommentarer til, sier Helle til Aftonbladet.

Østberg reagerer på russisk dopingkaos: - Ikke bra

Foran OL i Sør-Korea i fjor ble Russland kastet ut. Noen utøvere fikk konkurrere, men ikke under det russiske flagget.

Russland har noen av verdens beste langrennsløpere. Aleksandr Bolsjunov leder verdenscupen sammenlagt. Natalja Nepryajeva er nummer fem, mens Julia Belorukova er nummer syv.

Russlands landslagstrener i sjokk over Ustjugov-dom: – En skandale

De russiske løperne har markert seg i Tour de Ski. Også Sergej Ustjugov, som var utestengt fra OL i fjor, har vunnet en etappe.

I et opprop, skrevet av ledere i 16 nasjonale antidopingbyråer, er budskapet klart.

«Etter mer enn tre år med undersøkelser, ubesluttsomhet og kompromisser som svar på den verste dopingskandalen i idrettens historie, er tiden moden for å vise at ingen individer eller nasjoner er fritatt sine forpliktelser til Verdens Antidopingkode (WADC). Vi bønnfaller WADA om å bruke sin fulle autoritet og ressurser til å fremskynde denne saken», står det i oppropet.

les også

Skipresident Røste om dopingbråket: – Tilliten til WADA svekkes ytterligere

WADA utestengte RUSADA i november 2015 etter at McLaren-rapporten dokumenterte omfattende og myndighetsassistert dopingjuks i årene 2011 til 2015.

Sentralt i dette sto antidopinglaboratoriet i Moskva.

Oppgitt leder

Daglig leder i Antidoping Norge Anders Solheim er oppgitt.

– Tiden er ute for Russland. Det er ingen grunn til å si vent litt til. Russland fikk ekstraomganger de ikke fortjente, sier Solheim til VG og legger til:

– Det er FIS eller WADA som kan utestenge fra ski-VM, så det må du spørre dem om.

En som ikke lar seg affisere av Russland og dopingbråk er Emil Iversen, han vant onsdagens Tour-etappe. Og dro hjem. Hør her:

Mangelen på adgang til data fra Moskva-laboratoriet har vært en hemsko i forsøket på å stille de skyldige til ansvar for dopingjukset.

I februar omgjorde Idrettens voldgiftsrett (CAS) straffene mot 28 av de 43 russiske idrettsfolkene som av IOC var diskvalifisert og utestengt for å ha bidratt til og profittert på dopingjukset.

Skipresident Erik Røste er også medlem i FIS Council. Han vil ikke spekulere i om det kan bli aktuelt å utestenge russerne fra VM i Østerrike denne vinteren.

– Jeg forventer at WADA står ved sine egne vedtak og betingelser. At dette ikke bare glir ut. Det vil virkelig være trist for antidopingarbeidet. Alt antidopingarbeid handler om å beskytte de rene, sier Røste til VG.

Om å utestenge alle russere sier han dette:

– Jeg er ikke for kollektiv avstraffelse. Men WADA må få tilgang på prøver og tester i Moskva, bare da kan man få svar på de spørsmålene som en hel idrettsverden har, og kun da kan uskyldige slippe og bli mistenkt.

Nektes å konkurrere

Så langt har bare to internasjonale særforbund, friidrett (IAAF) og skiskyting (IBU), innledet disiplinærsaker basert på opplysningene i McLaren-rapporten.

IAAF har siden november 2015 nektet russere deltakelse i internasjonale konkurranser, unntatt håndplukkede idrettsfolk som må konkurrere som nøytrale utøvere.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder