Her er Morten Madsen på talerstolen i forbindelse med kongressen i sommer hvor det ble stemt over Kindred-saken. Foto: Fredrik Hagen

Magnus Carlsen får spesialtillatelse av Sjakkforbundet

Utmeldte medlemmer fra Norges Sjakkforbund får egentlig ikke konkurrere i norsk sjakk. Det gjelder imidlertid ikke Magnus Carlsen.

Det ble tidligere fredag kjent at Carlsen melder seg ut av Norges sjakkforbund.

I utgangspunktet kan ikke sjakkspillere konkurrere i Norge hvis de ikke er medlemmer av forbundet. Det er nedfelt i forbundets lover.

Det er imidlertid et punkt i lovene som åpner for at man kan søke til forbundets sentralstyre om dispensasjon fra denne bestemmelsen.

– Sentralstyret har behandlet Magnus sin utmelding. Der var det enighet om at vi må legge til rette for at Magnus både kan spille og bidra på andre måter også i fremtiden, sier sjakkpresident Morten Madsen til VG.

Det betyr altså at Carlsens utmelding bare får symbolsk betydning.

les også

Magnus Carlsen har meldt seg ut av Norges Sjakkforbund

– Magnus Carlsen brenner for norsk sjakk og vi ønsker at han skal være med å utvikle oss mest mulig, sier sjakkpresident Madsen.

Sjakkpresident Madsen forteller også at Carlsen har et æresmedlemskap i forbundet, som er livslangt. Det opphører ikke selv om han er meldt ut av forbundet, sier presidenten.

Carlsen vil naturlig nok representere Norge internasjonalt, også i fremtiden.

Han vil også fortsette å være leder i sjakklubben Offerspill, som han startet før årets sjakk-kongress.

– Magnus er fortsatt leder i klubben og vil fortsatt spille, skriver styremedlem i Offerspill, Joachim Birger Nilsen til VG i en sms.

les også

Carlsen om NSF dropper Kindred-avtale: – Et svik mot denne og neste generasjon unge

Magnus Carlsens far, Henrik Carlsen, har ikke svart på VGs henvendelser. Manager Espen Agdestein, henviser til faren.

Carlsens tidligere trener Simen Agdestein tar utmeldingen med fatning.

– Han får gjøre det han vil. Vi lever vårt liv videre, sier den tidligere norgesmesteren til VG.

I pressemeldingen står det at Norges Sjakkforbund mottok en melding fra Carlsens far, Henrik Carlsen, 30. september med blant annet følgende innhold:

«Som indikert allerede i sommer ønsker Magnus med dette å melde seg ut av Norges Sjakkforbund, og gjerne raskt som det er mulig. Han vil benytte anledningen til fortsatt å representere Norge som avklart med Fide og NSF på ettersommeren.»

– Det er lenge siden sjakkforbundet har hatt så mye kontakt med Team Carlsen, sier Morten L. Madsen.

Magnus Carlsen stilte tirsdag på et sponsorarrangement for forbundet i Oslo. Der spilte han også mot Madsen, som forteller at partiet var over med Carlsen etter 27 trekk.

Så får fremtiden vise hvordan det utviklet seg mellom forbundet og Carlsen.

– Dette er et standpunkt Magnus Carlsen ønsker å markere. Det må vi bare akseptere. Men vi ønsker jo at han skal komme tilbake, sier Madsen som sammen med generalsekretær Geir Nesheim holder kontakten med folkene rundt Magnus Carlsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder