DOMINERER: Birgit Skarstein har dominert i roing siden Paralympics i 2016. Hun er foreløpig storfavoritt foran lekene i Tokyo neste år. Foto: Bjørn S. Delebekk

VG vurderer Paralympics: Skarstein storfavoritt i Tokyo

Hun har vunnet alt siden Paralympics for tre år siden. Birgit Skarstein stiller neste sommer i spissen for en norsk tropp der flere kan vinne gull i Tokyo.

 • Jostein Overvik

Paralympics i Japan går fra 25. august til 6. september 2020. Det er lenge siden forrige årtusen da Norge dominerte Paralympics også sommerstid. Nå er målet å gjenta de åtte medaljene Norge vant både i lekene i Rio de Janeiro 2016 og i London 2012.

VG har satt terningkast på de norske medaljemulighetene.

Birgit Skarstein, roing

Ble nummer fire i Paralympics 2016. Men har vært suveren etter at lengden på løpet ble endret fra 1000 til 2000 meter. Har satt flere verdensrekorder, vunnet to VM-gull, og har startet denne sesongen sterkt. Helt integrert i ro-landslaget.

VG:s terninger viser 6 prikker
les også

Birgit Skarstein hylles for kroppspress-kritikk - fikk stygge kommentarer hvis hun gikk i skjørt eller var på stranda

Sarah Louise Rung, svømming

Står notert med fire gull og til sammen ni medaljer i Paralympics 2012 og 2016. I tillegg har Rung 13 VM og EM-titler. En naturlig favoritt i Tokyo også. Usikkert hvordan klassifiseringen blir. Den kan i verste fall skape trøbbel for Rung.

VG:s terninger viser 6 prikker

Salum Kashafali, friidrett

Sprinteren har lenge konkurrert blant de funksjonsfriske. 25-åringen fra Bergen har progressivt svekket syn og har denne sesongen satt flere verdensrekorder. Imponerte med 100 meter på 10,49 i Bislett Games.

VG:s terninger viser 5 prikker

Ida Yessica Nesse, friidrett

26-åringen fra Bærum har tatt store steg siden hun ble nummer syv i diskos under Paralympics i Rio. Har denne sesongen gjort sterke resultater i spyd og diskos og kule. Hedret med Friidrettens Parapris i fjor. Klart medaljehåp.

VG:s terninger viser 5 prikker

Andreas Bjørnstad, svømming

Jublet for bronse på 400 meter fri i Rio de Janeiro. Har gull, sølv og bronse fra VM. Må regnes som en medaljekandidat i Tokyo-bassenget. 22-åringen med cerebral parese jobber for Olympiatoppen med utvikling av parautøvere.

VG:s terninger viser 5 prikker

Ann Cathrin Lübbe, ridning

48-åringen har siden 2004 tatt tre gull og til sammen syv medaljer i Paralympics. Lykkes med gull og sølv på Donatello i Rio 2016. Har nå ingen hest på samme nivå, men det jobbes med saken. Må uansett regnes blant favorittene i Tokyo.

VG:s terninger viser 4 prikker
les også

Mina (18) omkom i ulykke - tirsdag tok hesten hennes gull i Rio

Tommy Urhaug, bordtennis

39-åringen har tatt en bråte med internasjonale medaljer helt siden 1999. Har både gull og bronse fra Paralympics, men var skuffet etter 4. plassen i Rio. VM-bronse sist høst peker mot at veteranen i rullestol har en god mulighet i Tokyo.

VG:s terninger viser 4 prikker

Paralympics i 2016 ble en stor suksess for Sarah Louise Rung:

Aida Husic Dahlen, bordtennis

Tapte begge sine innledende kamper i forrige Paralympics. Skal ha blitt en mye mer stabil spiller siden den gang. Har både EM-gull og VM-sølv og tok sist høst bronse under VM i Slovenia sist høst. Kan også få medaljesjanse i teamøvelsen.

VG:s terninger viser 4 prikker

Helle Sofie Sagøy, badminton

20-åring som har gjort det sterkt internasjonalt som ung med gull både i EM og VM. Vil ventelig debutere i Paralympics-sammenheng i Tokyo. Spiller med protese under høyre kne.

les også

Therese Johaug og Birgit Skarstein: Vil revolusjonere paraidretten

VG:s terninger viser 3 prikker

Jens Lasse Dokkan, ridning

Veteranen på 58 år satser fortsatt. Tok NM-gull allerede i 1995. Har en sølv og fire bronse i Paralympics og ble nummer seks med Norge i lagkonkurransen i 2016. Kan med full klaff være med å kjempe individuelt også.

VG:s terninger viser 2 prikker

Heidi Sørlie-Rogne, skyting

Rifleskytteren ble nummer 19 i forrige Paralympics. 46-åringen fikk sitt gjennombrudd med en 2. plass i verdenscupen i 2017. Veldig tøft, men ikke helt umulig å gjenta prestasjonen i Paralympics.

VG:s terninger viser 2 prikker

Mer om

 1. Paralympics
 2. Birgit Skarstein
 3. Sarah Louise Rung
 4. Tommy Urhaug
 5. Aida Husic Dahlen

Flere artikler

 1. Birgit Skarstein ror for sine døde venninne: – Jeg har grått i båten

 2. Tufte til skadet Birgit Skarstein: – Ikke lek med OL-drømmen

 3. Ett år til sommer-OL: Dette er vårt sikreste medaljehåp

 4. Satser alt mot Tokyo: – Kan være ferdig som langrennsløper

 5. Birgit Skarstein suveren i vinden: – Superbra

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder