VENTET: Olaf Tufte tok sølv i sitt første OL for 20 år siden og har siden vunnet to gull og en bronse. Han har også to VM-gull. Her sammen med idrettspresident Berit Kjøll under Idrettsgallaen i januar. Foto: Fredrik Hagen

Olaf Tufte etter OL-nyhet: – Jeg kan ikke fortsette slik det er nå

Olaf Tufte (43) kan komme til å måtte legge opp etter tirsdagens nyhet om sommer-OL i Tokyo.

  • Øystein Jarlsbo
  • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over 70 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Statsminister Shinzo Abe i Japan fortalte verdenspressen tirsdag ettermiddag at han og president Thomas Bach i Den internasjonale olympiske komité (IOC) er enige om at OL må utsettes til 2021.

– Jeg har ikke lyst til å avslutte dette kapittelet nå. Da vil jeg ha kastet bort fire år. Men hvis jeg skulle bli tvunget til å ta en avgjørelse i dag, vil svaret måtte bli nei. Jeg kan ikke fortsette slik det er nå, sier roer Olaf Tufte etter å ha mottatt beskjeden fra VG.

Han sier også at han var ganske sikker på at OL kom til å bli utsatt, før Japans statsminister slapp nyheten. I en pressemelding meldte IOC deretter at de er enige med Japan om at lekene nå bør arrangeres i 2021, men ikke senere enn på sommeren samme år.

les også

IOC og Japan enige om å utsette OL til 2021

Tufte tilføyer imidlertid at han ikke vil ta en avgjørelse om han skal avslutte karrieren med seks OL, og ikke nummer syv om fire måneder – som nå gikk i vasken. Han sier at han må ta en runde med familien, banker og ro-forbundet først.

– Det er umulig å si ja til nå. Krever folk et svar nå, blir det nei. Jeg trenger tid til å ta en endelig avgjørelse, sier Olaf Tufte.

Hans umiddelbare reaksjon på statsminister Shinzo Abe offentliggjøring av utsettelsen er «deilig».

– Da kan jeg ta en pils i kveld, uten å være bekymret for om formen ryker i juli, sier han.

– Er det en lettelse?

– Det er ingen personlig lettelse for meg. Men det er en lettelse fordi det er en avgjørelse det er mulig å forholde seg til. Nå kan alle ta langhelg, puste ut og begynne å tegne kartet på nytt, svarer Olaf Tufte.

les også

OL-utsettelse kan bety karrierestopp for Olaf Tufte: – Jeg blør økonomisk

Han understreker at det likevel er mye som må på plass, «det er mange kokker som skal røre i den samme gryten», før idrettsverdenen igjen er i vater.

– Det er lettere nå. Det er mange som slipper å synse så mye, sier Olaf Tufte.

– Jeg synes dette er en det synes jeg er en klok beslutning, jeg er glad de tok den på sentralt hold. Det kjennes lettende, sier roeren Birgit Skarstein til VG.

– Dette blir verdens lengste sesongoppkøjring, men nå får jeg trent ordentlig etter skader. Og så får vi putte all treningen i banken.

Karoline Bjerkeli Grøvdal (29), som er kvalifisert for 5000 meter og 3000 meter hinder i OL, sier til VG at hun «egoistisk sett» gjerne hadde sett at OL i Tokyo hadde gått som planlagt i sommer, eller noe senere i høst.

– Jeg følte meg klar for det og kunne egoistisk sett hatt det i morgen. Men jeg tror det er fornuftig å utsette det til neste år. Det må gå en viss tid med tanke på kvalifiseringer og at alle utøverne skal få en fair sjanse til å forberede seg.

– Som siste dagene vært, var det deilig å få bekreftet at det blir slik, sier svømmeren Henrik Christiansen.

– Jeg synes det er godt at de ikke avlyser, bare utsetter. Dette var en fornuftig avgjørelse.

– Er det greit å få ett år til med trening før OL?

– Målet mitt er å bli verdens beste distansesvømmer. Ett år til med trening er ikke nødvendigvis negativt!

Mer om

  1. OL 2022
  2. Coronaviruset
  3. Olaf Tufte

Flere artikler

  1. IOC og Japan enige om å utsette OL til 2021

  2. Birgit Skarstein åpner opp om den usikre fremtiden

  3. OL-utsettelse kan bety karrierestopp for Olaf Tufte: – Jeg blør økonomisk

  4. Borch vurderer å bytte til bob: – Bare å ta kontakt

  5. Tufte i familie-knipe: – Jeg må se at vi overlever

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder