HELSEMINISTER: Bent Høie under en pressekonferanse sist uke. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix

Treningssentre holdes stengt i minst to uker til

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet mener treningssentre må holdes stengt til minst 15. juni. Regjeringen stiller seg bak vurderingen.

 • Joachim Baardsen

Helse- og omsorgsdepartementet ga i mai Helsedirektoratet et oppdrag hvor de skulle begrunne og foreslå konkrete endringer i Covid-19-forskriften med sikte på å kunne gjøre endringer fra 1. juni.

Et av spørsmålene var om treningssentre kunne åpnes delvis før 15. juni. I et dokument VG har fått tilgang til, skriver Helsedirektoratet at de har innhentet innspill fra Folkehelseinstituttet i arbeidet med oppdraget. Konklusjonen er følgende:

«Helsedirektoratet anbefaler at begrenset åpning av treningssentre før 15. juni ikke tillates.»

– Jeg forstår at treningssentrene er utålmodig etter å få åpne, og derfor ba vi Helsedirektoratet 20. mai om å vurdere åpning av treningssentrene før 15. juni. Den smittevernfaglige vurderingen fra både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er at en begrenset åpning av treningssentre før 15. juni ikke bør tillates, sier helseminister Bent Høie til VG.

– Regjeringen har lagt frem en plan for hvordan vi gradvis og kontrollert skal gjenåpne samfunnet. Her har vi sagt at intensjonen er å åpne treningssentrene fra 15. juni, forutsatt at forsvarlige smitteverntiltak er på plass.

Begrunnelsen

Folkehelseinstituttet begrunner det blant annet på følgende vis i rapporten:

«Åpning av treningssentre bør vurderes for åpning først når vi om noe tid har mer erfaring med hvordan øvrige lettelser påvirker smittespredningen. Selv om deler av gruppe-aktiviteten i saler på treningssentre likner en del av det som organiseres innen breddeidretten, er det flere forhold som er diskutert over som gjør at vi ikke mener dette bør åpnes for tidligere enn det som så langt er signalisert.»

Folkehelseinstituttet legger samtidig ved retningslinjer som sentrene må følge for å kunne åpne i fremtiden, som du kan se i denne faktaboksen:

«Høy risiko»

Helsedirektoratet slutter seg til FHIs smittervernfaglige vurdering. De skriver i sitt svar til Helse- og omsorgsdepartementet at det må gå minst to uker etter 1. juni for å kunne vurdere skikkelig om smittetallene er tilfredsstillende nok, etter åpningen av breddeidrett for barn og ungdom.

«Treningssentre anses å være en virksomhet med høy risiko for smittespredning. Åpning av treningssentre må ses i sammenheng med regler og smittevernråd rundt annen idrett.» mener Helsedirektoratet.

«Regjeringen prioriterer barn i den gradvise åpningen av samfunnet. Vi anbefaler derfor at man prioriterer breddeidrett for barn og ungdom før man åpner for treningssentre og breddeidrett for voksne i samme grad.»

«Treningssentre og breddeidrett for voksne kan åpnes som planlagt under forutsetning av at smittetallene er tilfredsstillende etter åpning av breddeidrett for barn og ungdom. Det betyr at det må gå minst 2 uker etter 1. juni for å kunne vurdere dette, og Helsedirektoratet mener det er hensiktsmessig at dette først vurderes åpnet fra 15. juni, slik det fremgår at regjeringens intensjon er i strategien av 7. mai.»

Mer om

 1. Trening
 2. Treningssenter
 3. Styrketrening
 4. Bent Høie
 5. Helsedirektoratet
 6. Folkehelseinstituttet

Flere artikler

 1. Treningssentre stengt i minst to uker til

 2. Nakstad innrømmer: Pressemeldingen var ikke riktig

 3. Vil åpne for all barneaktivitet fra 1. juni

 4. Høie: – 15. juni er den seneste datoen, men det kan skje før det

 5. Siv Jensen: Regjeringen hører på FHI når det passer dem

Fra andre aviser

 1. Treningsbransjen reagerer kraftig på regjeringens beslutning: – Vi er skuffet, sjokkert og forferdet

  Bergens Tidende
 2. Full forvirring om oppstartsdato for barneidretten: – Går en smule fort i svingene

  Bergens Tidende
 3. Nå får danskene dra på ferie til de fleste EU-land

  Aftenposten
 4. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

  Bergens Tidende
 5. Virke krever at treningssentre får åpne før tiden

  Bergens Tidende
 6. Virke krever at treningssentre får åpne før tiden

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder