LEDER: Katharina Rise skal lede granskningen av norsk langrenn. Her er hun avbildet da hun var aktor i en rettssak i 2005. Foto: Frode Hansen VG

De skal granske medisinbruken i norsk langrenn

Norges skiforbund vil ha en full gjennomgang av medisinbruken i norsk langrenn. Nå er navnene på de som skal stå for denne jobben klare - Katharina Rise leder utvalget.

  • Lillian Holden

Rise er fungerende avdelingsleder ved Oslo statsadvokatembeter (i permisjon fra Riksadvokatembetet).

Bakgrunn: Hevder friske løpere ble tilbudt astmamedisin

Det er leder i langrennskomiteen i NSF, Torbjørn Skogstad, som har ledet arbeidet med å sette sammen utvalget. Skogstad og langrennskomiteen fikk bistand fra Antidoping Norge som har gitt innspill om utvalgets sammensetning.

Fem medlemmer er valgt, de kommer fra fire ulike nasjoner og har bakgrunn fra ulike områder.

– Vi har lagt vekt på bred kompetanse innen medisin, jus og etikk, og i tillegg har det vært avgjørende at ingen av medlemmene på noen måte har bindinger til Norges Skiforbund, sier Skogstad i en pressemelding.

Medlemmene

Her er de andre fire medlemmene som Rise har fått med seg i utvalget:

** Kjell Larsson: MD, professor, Unit of Lung and Airway Research. Karolinska Institutet.

** Lars Pedersen: Dansk overlege, Ph.d. (spesiallege i lungesykdommer). Sitter i Anti-Doping Danmarks TUE-komité.

** Katja Mjøsund: Lege (spesiallege idrettsmedisin), PhD. Leder av den finske TUE-komiteen. Medlem av WADAs TUE ekspertgruppe. Tidligere topputøver i orientering.

** Reidun Førde: Lege og professor ved Senter for medisinsk etikk, Universitetet i Oslo.

WADA: – Astmamedisin kan være prestasjonfremmende

Bakgrunnen

Debatten rundt bruk av astmamedisin har rast de siste ukene. I sommer ble Martin Johnsrud Sundby utestengt etter astmamedisinbruk, og nylig ble det kjent at landslaget tilbyr medisin til utøvere som ikke har fått påvist en astmadiagnose.

VG kunne nylig også avsløre at Norges Idrettshøgskole (NIH) er nødt til å trekke en astmastudie utført på norske langrennsløpere, siden de utførte testene uten nødvendig godkjenning i 2011.

Sett denne? «Jeg synes Norges Skiforbund har valgt en aggressiv tone»

Nå skal det altså iverksettes en gjennomgang av saken. Det er ikke kjent når utvalget skal ha sitt første møte, heller ikke er det satt noen dato for når de skal være ferdige med arbeidet.

– Utvalget står fritt til å utvide det opprinnelige mandatet som er satt av langrennskomiteen og det viktige for oss er at alle forhold blir kjent, sier langrennskomité-leder Skogstad.

Kommentar: «Arrogansen forverrer astma-krisen»

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder