Rødt-leder ber idrettstoppene vise frem reiseregningene før juni 2015

MØTTE KULTURMINISTEREN - IGJEN: Idrettspresident Tom Tvedt (t.h), visepresidenten Kristin Kloster Aasen og generalsekretær Inge Andersen (bak til venstre) kom med nye forslag til tiltak for å bedre åpenheten i norsk idrett. Politikerne er ikke imponert over forslagene. Foto: Mattis Sandblad VG

Moxnes: – Som at Panama skal gi fullt innsyn i alle kontoer utenom de som er hemmelige

Rødt-leder Bjørnar Moxnes (34) mener det ikke holder at idrettstoppene kun legger frem sine reiseregninger fra juni 2015.

 • Morten Stokstad
 • Knut Espen Svegaarden

Artikkelen er over fire år gammel

Etter dagens møte med kulturminister Linda Hofstad Helleland ble det klart at Norges Idrettsforbund (NIF) setter ned et utvalg, ledet av tidligere kringkastingssjef John G. Bernander, som skal se på åpenheten i organisasjonen.

Samtidig fortalte idrettspresident Tom Tvedt at han og generalsekretær Inge Andersen vil legge frem sine reiseregninger fra juni 2015. Tidspunktet Tvedt ble valgt som ny leder av NIF.

Les også: Kulturministeren heller ikke fornøyd med møte nummer to

Moxnes: – De bør legge frem alt

– Det blir litt som at Panama skal gi fullt innsyn i alle kontoer utenom de som er hemmelige – uten sammenligning for øvrig. Jeg sier selvfølgelig ikke at NIF er Panama, men det er viktig å få tak i relevant informasjon, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til VG.

IKKE IMPONERT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener toppene i Norges Idrettsforbund bør legge frem reiseregningene også før juni 2015. Foto: Helge Mikalsen VG

Han skulle gjerne sett at idrettstoppenes reiseregninger fra for eksempel OL i Sotsji ble lagt frem for offentligheten. Generalsekretær Inge Andersen har tidligere uttalt at Norway House-satsingen i Russland kostet mellom 10 og 12 millioner kroner.

– De bør legge frem alt. Vise full åpenhet. Vi husker jo alt styret rundt søknadsprosessen til Oslo-OL. Da fikk vi innsyn i hvordan IOC-pampene holder på. Det er spesielt rundt store mesterskap det er anledning for eventuelt vill pengebruk. Det er da man tar på spanderbuksene, sier Moxnes.

Kulturministeren var heller ikke 100 prosent fornøyd og sier til VG at hun vil iverksette ytterligere tiltak for hvordan idretten skal praktisere en tilfredsstillende åpenhet. Rødt-lederen er ikke spesielt imponert over hvordan idrettslederne har håndtert debatten rundt pengebruken som VG i en serie artikler har satt fokus på.

Les også: Idrettstopper vil vise frem reiseregningene våre

– De blir presset fra skanse til skanse, og det i seg selv er litt pinlig at det må et så sterkt press til for å få frem det som burde være selvsagt. Nemlig full åpenhet om hvordan de forvalter tilliten de er avhengig av fra frivillige og penger fra fellesskapet. Det er ikke en privatsak hvordan idretten bruker 2,3 milliarder kroner fra det offentlige, sier Moxnes.

– Dessuten – det som er blitt sagt om taushetsplikt er bare tull. Hvis det finnes navn på personer som ikke kan identifiseres i reiseregningene, så er det ikke verre enn at man sladder enkeltnavn. Det er heller ikke en personlig sak hvis du har flydd førsteklasse eller spist middag til 5000 kroner, sier Moxnes.

Les også: Kommentar: – Omkampen burde vært unngått

Frp: – Interessant hva som har skjedd før juni 2015

Fremskrittspartiets tortingsrepresentant Ib Thomsen (Frp) begynte å le da VG fortalte ham at kun reiseregningene fra juni 2015 skal legges frem.

– Så det som har skjedd før det er ikke interessant? Det er nok det. Andre firmaer må arkivere bilag i regnskapet sitt de 10 siste årene, i fall det blir spørsmål rundt aktiviteten. Og ja, det er selvsagt interessant hva som har skjedd før juni 2015. Ja, det kan gå ut over personer, men kun de som har noe å skjule. Har du foretatt deg noe, stå for det. Men strategien må være åpen, sier Thomsen.

Les også: Idrettstoppene kalles inn til statsråden

Thomsen roser statsråd og minister Helleland:

– Det er bra vi endelig har fått en minister som virkelig tar tak i tingene. Så lenge idretten ikke klarer å rydde opp selv, så er vi avhengig av å ha en politiker som ikke gir seg. Mitt inntrykk er at de to største partiene, Arbeiderpartiet og Høyre, alltid har hatt tette bånd inn i idretten, og at det kan være en grunn til at ting ikke er blitt tatt i. Men derfor roser jeg nå Helland. Hun tar tak, sier Thomsen.

Og fortsetter:

– Vi må nå få ryddet opp en gang for alle. Denne ukulturen har pågått altfor lenge, og vi må få endringer.

– Men det trengs ingen lovendring her. Det handler kun om å stille krav til pengene som brukes innen idrett. Og har du ikke noe å skjule, så skal ikke det være et problem, sier Ib Thomsen.

Les også: Siem reiste for en halv million – NFF vil ikke vise reiseregningene

Ap: – Hva mener hun med «tiltak»?

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen sier til VG at ministeren snart må fortelle hva hun egentlig har tenkt å gjøre, ikke bare snakke om «tiltak».

KRITISK TIL KULTURMINISTEREN: Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen synes det virker som om kulturminister Linda Hofstad Helleland driver et spill i pressen. Foto: Roger Neumann VG

– Hva mener hun med «tiltak»? Jeg har spurt henne flere ganger hva hun har tenkt å gjøre, hva hun ser for seg som endringer, men jeg har ikke fått noe svar. Så inntil jeg får det, så avventer jeg, sier Trettebergstuen.

– Ministeren har gått høyt ut her, slik jeg leser det i pressen. Hun burde heller gått i en bedre dialog med idretten, mener Trettebergstuen som sier at hun – i Hellands sko – ville «voktet seg vel for å kreve endringer uten å peke på virkemidlene.

– Det virker litt som et spill i pressen, lite gjennomtenkt, sier Trettebergstuen.

Hun er imidlertid klar på hva hun frykter:

– Grasrota er urolig. Det kan være at breddeidretten, det frivillige, får lide her. Fordi hvis lovverket skal endres, så må det gjelde alle. Og det er det grasrota frykter, mer byråkrati, som kan drepe gleden i noe som heller burde fått mer praktiske og enklere løsninger for bredde og frivillighet.

Må slutte med tullet

– For hvis breddebiten må lide, da må jeg advare sterkt imot å endre lovverket, sier Aps Anette Trettebergstuen.

Høyres Kårstein Eidem Løvaas er «ikke tilfreds, men overrasket og skuffet» over idrettens ledere, etter nok et møte han mener det ikke kan ha kommet mye nytt ut av:

- Idretten må slutte å tulle nå. Jeg tror ikke de har forstått alvoret i dette. Jeg har aldri hatt noen grunn til å tro at de har noe å skjule, men nå begynner jeg faktisk å lure. Dette er uheldig, det kler idretten dårlig - og det skaper grobunn for rykter. Dette handler bare om å vise frem kostnadene, ikke i detalj, men hva ting har kostet. Og nå vil vi snart ha dette på bordet. Hvorfor kan de ikke bare legge det fram? Det er egentlig et enkelt spørsmål: Er pengene brukt forsvarlig eller ikke?

Det ligger en forventning, blant alle politikere og alle frivillige, at pengebruken tåler dagens lys, sier Høyres Kårstein Eidem Løvaas.

Les også: – Dette kommer ikke idretten unna

Les også

 1. Ministeren møtte idrettstoppene: – Min plikt å iverksette tiltak

  Kulturminister Linda Hofstad Helleland vil iverksette ytterligere tiltak rundt åpenheten i økonomien i norsk…
 2. Jusprofessor: Slik kan økt åpenhet i idretten løses

  Jus-professor Jan Fridthjof Bernt mener løsningen for åpenhet i idretten ligger i at departementet stiller krav ved…
 3. Gudmund Hernes hudfletter idrettstoppene

  Mens retoriker Kjell Terje Ringdal (60) angriper VGs…
 4. Idrettstopper til VG: Vi vil vise fram reiseregningene våre

  En rekke nåværende og tidligere særforbundspresidenter som VG har snakket med, sier ja til å vise offentligheten sine…
 5. Stiller på NIFs dopingseminar i Oslo: Brækhus: – Jeg reiser til løvens hule

  Cecilia Brækhus (34) stiller på Idrettsforbundets seminar om antidoping i Oslo 22.
 6. Folkets klare dom: Vis reiseregningene!

  70 prosent mener bilagene må på bordet, mens ti prosent synes det er riktig av idrettstoppene å holde reiseregningene…

Mer om

 1. Idrettspolitikk

Flere artikler

 1. Tvedt presses av sine «egne»: Også Ap ber idretten vise reiseregninger

 2. Ministeren møtte idrettstoppene: – Min plikt å iverksette tiltak

 3. NIF vedtok åpenhet i 2007: – Dette stiller saken i et enda merkeligere lys

 4. Reagerer på OL-regning: – Passer bedre for arabiske prinser

 5. Kulturministeren roses for åpenhetskrav til idretten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder